El vicepresident del Barça amb fortes conviccions religioses
L'encarregat de l'economia blaugrana en el seu pitjor moment de la història va tenir una forta relació amb l'Església
BarcelonaQuan parla a títol personal prescindeix de la corbata, quan parla en l'ecosistema empresarial en porta una de qualsevol color (habitualment groga) i quan parla en nom del Barça en llueix una de blaugrana. A l'hora de contextualitzar el que diu Eduard Romeu (Barcelona, 1968), cal parar atenció a la seva vestimenta. El seu somni era entrar a la junta del Barça i el 2021 ho va aconseguir de la mà de Joan Laporta. Però, en les dates prèvies a les eleccions, l'actual president no va ser l'únic aspirant amb el qual es va reunir Romeu juntament amb José Elías, fundador i president d'Audax Renovables i avalador perquè l'advocat tornés a la llotja del Camp Nou. Van parlar amb Jordi Farré, van intentar reunir-se amb Víctor Font sense aconseguir-ho i van estar a punt d'asseure's amb Toni Freixa. Les agendes, finalment, no van coincidir.
Des del març del 2021, quan Laporta va guanyar les eleccions i va nomenar Romeu com el seu vicepresident econòmic després del trencaclosques de l'aval i la renúncia sonada de Jaume Giró, ha compaginat la tasca no remunerada del Barça amb la faceta empresarial, en la qual sobresortia el seu càrrec de vicepresident d'Audax, una empresa d'energies renovables. Recentment, com va avançar Expansión i va confirmar l'ARA, hi ha hagut un divorci empresarial i personal entre Elías i Romeu que provocarà que el segon deixi tots els càrrecs que tenia en el hòlding del primer, Excelsior Times.
La seva relació amb la religió
La relació entre Romeu i Audax s'ha trencat d'una manera tan contundent que fonts de l'empresa badalonina consultades per aquest diari fins i tot dubten de les històries sobre el passat que els va explicar el seu excompany de feina. "Romeu sempre ens va dir a tot l'equip que era diaca (home que ha rebut el primer grau del sagrament de l'ordre sacerdotal, el grau directament inferior al de sacerdot) i que havia anat a fer missions a l'Àfrica –exposa una de les fonts–. Però després d'haver donat per certes altres històries que ell ens va explicar...".
L'ARA ha preguntat al mateix Romeu per aquesta qüestió i ell ha contestat que va anar "com a voluntari de diverses ONG a l'Àfrica i al Nepal". A més, ha afegit que és "una persona amb conviccions molt religioses i, sobretot, adreçades a ajudar els altres". En aquest sentit, es defineix com a "més d'acció que d'oració" i considera que "potser d'aquí van venir les diferències amb l'Església", tot i que puntualitza que això va passar fa molt de temps. Aquest diari ha fet la consulta a l'arquebisbat de Barcelona, que ha informat que no els consta que Romeu "sigui diaca permanent de l'Església arxidiocesana de Barcelona".
La marxa de Ferran Reverter
Romeu va arribar al Barça encoratjat, dient públicament que el seu objectiu final era ser president del Barça, i va ser una de les persones que va impulsar el fitxatge de Ferran Reverter com a CEO del Barça. "Es portava molt bé amb ell, hi havia molt bon feeling entre els dos", assegura una persona important dels despatxos d'Arístides Maillol. "Ara Romeu sap que és qui més ben vist i posicionat està dins la junta en cas que Laporta algun dia hagi de deixar el càrrec de president per algun motiu", afegeix. Després de la sortida de Reverter el gener del 2022 i de l'autodenominació de Laporta com a president executiu, Romeu va viure a l'ombra temporalment. De fet, durant uns mesos va córrer el rumor que podia dimitir en qualsevol moment, però no es va confirmar mai.
"L'Edu desconcerta. Ha fet un canvi considerable. Si fa un temps era dels pocs directius que contradeia Laporta amb arguments i coneixements, ara s'ha posat del tot al seu costat", explica un directiu del club. En aquest sentit, una persona propera a Laporta que el considera "molt vàlid pel càrrec de vicepresident econòmic del Barça, una característica que es nota quan parles de negocis amb ell", diu que "els directius que han posat calés fins ara eren força anònims i Romeu tenia ganes de tenir més protagonisme". Sobre la possibilitat que aquest protagonisme, amb temps per dedicar-se totalment al club, pugui portar-lo a agafar funcions de director general, contesta: "Amb el Jan això és difícil".
Punt intermedi en el context de les retallades
Des del mes de març la junta de Joan Laporta, avalada per la direcció corporativa del club dirigida per Maribel Meléndez i amb la capdavantera de directius com Àngel Riudalbas, està duent a terme retallades pel que fa al personal i a les seccions professionals i amateurs per millorar els números al màxim possible abans del tancament de l'exercici del 30 de juny. A la cúpula blaugrana no tothom està d'acord amb aquesta manera de fer. Romeu, que té molt a dir-hi com a vicepresident econòmic, no s'ha posicionat fermament a favor de les retallades dels treballadors perquè considera que no suposaran un pas endavant significatiu en la situació econòmica del club.
L'última intervenció pública de Romeu va ser en la presentació del finançament de l'Espai Barça, en la qual no va deixar de repetir que el nou Palau Blaugrana hi estava inclòs davant les reiterades preguntes dels periodistes sobre la qüestió i malgrat que els números no quadraven. Aquell dia la corbata era de color blaugrana.