PARAKARATE

“Vull la medalla d’or al mundial de Madrid”

Maria Esther de León col·lecciona títols amb cinc campionats d’Espanya i un bronze a Bremen el 2014

Al centre de la imatge, Maria Esther, acompanyada per la seva mare i l’entrenadora.
Juanmi Mas
02/11/2018
2 min

PalmaMaria Esther de León López (Palma, 1992) va aprende a caminar quan tenia tres anys. Pujava a una barra per arribar a l’altre extrem i si queia a mitjan camí, tornava a començar. “Des d’aquell dia sabíem que seria així tota la vida, caperruda, perfeccionista i constant”, explica la seva mare, Elia. En fer els vuit anys, Maria Esther ja practicava karate, gràcies a la influència del seu germà, que és dos anys més gran que ella, i el 2014 aconseguí una medalla de bronze en el mundial de Bremen, Alemanya. “Aquestes fites només representen el 0,1% de tot el que ha aconseguit Maria Esther en 26 anys de vida”, una jove esportista que compagina els entrenaments diaris amb la feina de personal de facturació en equipatges especials per a l’empresa Acciona. “Maria Esther no atura mai fins que no aconsegueix el seu objectiu”, diu la mare orgullosa que ens acompanya al Gimnàs Deltoides, de Palma, per conéixer de més a prop l’esportista mallorquina. Maria Esther cercarà la medalla d’or al mundial de Madrid. El campionat es disputarà del 6 a l’11 de novembre i Maria Esther lluitarà dijous per cercar el passi a la final de dissabte, dia 10. En total seran devuit participants de catorze països diferents i el nivell és cada vegada més alt.

Del karate adaptat al parakarate

El karate serà olímpic a Tòkio el 2020 i la idea és que a París, el 2024, també formi part de l’esport paralímpic. Motiu pel qual el karate adaptat ha passat a dir-se parakarate. Quan arribi aquest moment, Maria Esther tindrà 32 anys. La història del karate adaptat es remunta a 2012, quan la Federació Internacional va incloure en el XIX Mundial Absolut, disputat a París, la demostració de karate adaptat. A partir d’aquell moment el parakarate fa el seu mundial cada dos anys: Bremen va obrir les portes a la competició el 2014, i Maria Esther hi aconseguí la medalla de bronze, dos anys després a Linz, Àustria, el 2016, la mallorquina acabà a la cinquena posició, i ara a Madrid 2018 cercarà la final i, sobretot, obtenir una medalla més. “Vull arribar a la final i guanyar la medalla d’or”, diu Maria Esther quan li demanam pel seu objectiu. La mare ens mostra una fotografia de la seva habitació plena de trofeus i medalles, “el meu pare ha hagut de comprar un moble nou per poder posar tots els trofeus”, explica Maria Esther.

La col·leccionista de títols

Enguany, per primera vegada la Federació Mundial ha inclòs el parakarate en els campionats d’Europa a la ciutat de Novi Sad, Sèrbia, on Maria Esther va aconseguir la medalla de bronze. Però el seu palmarès no té límits. Des de 2004 no ha deixat de guanyar en diferents categories i competicions, fins a aconseguir el cinturó negre el 29 de novembre de 2014. També l’Ajuntament de Palma li va retre un homenatge, després de revalidar el títol de campiona d’Espanya per cinquè any consecutiu a Tomares, Sevilla. L’esportista anima “totes les al·lotes a fer esport i a tenir una vida més sana i divertida”. Maria Esther és un exemple de superació. Ha aconseguit nombrosos èxits esportius gràcies a la seva constància i dedicació que l’han duit a tenir un palmarès extraordinari fins a ser l’actual campiona d’Espanya i de les Illes Balears.

stats