El World Pàdel Tour deixa 1,5 milions d’euros a Menorca
L’èxit assolit confirma l’aposta del Consell per atreure activitats esportives que serveixin per desestacionalitzar turísticament
MenorcaLa celebració a Menorca del World Pàdel Tour aquest octubre ha reunit durant uns dies els millors palistes internacionals. Un esdeveniment esportiu torna a servir perquè l’illa es presenti com un destí turístic actiu. Aquest és un dels reptes pels quals treballa des de fa temps l’administració insular. La idea és utilitzar les proves esportives com a elements desestacionalitzadors. En el cas del World Pàdel Tour, s’ha aconseguit una assistència de 16.000 espectadors en una setmana de competició. Segons una primera estimació feta per l’organització, l’impacte econòmic que deixa a Menorca s’eleva a un milió i mig d’euros. L’aposta de les institucions públiques ha estat cabdal per poder dur a l’illa un torneig d’aquesta magnitud. El Consell de Menorca, a través de la Fundació Foment del Turisme, va liderar les negociacions amb World Pàdel Tour, gràcies a les quals s’ha assolit que l'illa en sigui la seu fins el 2022.
Tornant a les dades d’impacte de la competició, cal dir que gràcies a la celebració del World Pàdel Tour han aterrat a l’illa 300 jugadors, tècnics i familiars. Les places hoteleres que han ocupat, així com la despesa mitjana per dia, representen una entrada de doblers que s’ha deixat notar en els diferents establiments de la planta d’allotjament. El World Pàdel Tour és el circuit de pàdel professional més important del món, tant pel nivell organitzatiu dels tornejos com pels jugadors que hi participen, entre els quals es compten els millors en l’àmbit internacional.
L’inici del circuit es remunta a l’any 2013, a conseqüència de l’acord entre el grup d’organitzadors de competicions professionals de pàdel, l’Associació de Jugadors Professionals de Pàdel i l’Associació Femenina Espanyola de Pàdel. Cada any se celebren entre 15 i 20 tornejos més un màster final, on s’enfronten les millors parelles del rànquing.
Les primeres passes per tancar el conveni amb l’organització les va fer la consellera insular de Promoció Turística, Maite Salord, que actualment gestiona l’àrea de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera. Va ser a Madrid, en el marc de l’Estrella Damm Màster Final de Pàdel Tour, quan va mantenir una reunió amb el director general, Mario Hernando, i el director de seus de World Pàdel Tour, Lluís Torres. Els arguments de Menorca varen convèncer l’organització i l’encaix dins l’estratègia de l’illa per promocionar-se a l’exterior era idoni. El suport arribat des de la Federació de Pàdel de les Balears, així com de la jugadora professional de pàdel menorquina Gemma Triay, també resultà rellevant. Maite Salord manifestava “que ser seu és una molt bona notícia per a Menorca, bàsicament perquè ens ajuda a reforçar la imatge de l’illa com a destinació esportiva en l’àmbit internacional i perquè dinamitza l’activitat econòmica en temporada baixa, cosa que ajuda a combatre l’estacionalitat turística”.
Per valorar la repercussió que un torneig d’aquestes característiques pot tenir per a Menorca s’ha de considerar l’impacte directe, en forma de facturació dels negocis locals, com l’impacte indirecte o mediàtic, que és el que pot fer créixer el posicionament de la marca Menorca pel que fa al segment esportiu en l’àmbit internacional. En el primer cas, i segons resultats obtinguts a proves similars, constaten un retorn econòmic que es mou entre 1,3 i 1,9 milions d’euros, cosa que suposa multiplicar aproximadament per 15 l’aportació econòmica que han fet les administracions. D’altra banda, en segon terme es comptabilitza tant l’impacte derivat de l’emissió televisiva de 8-9 hores en directe com de l’emissió en 'streaming' de tot el torneig, amb una audiència de més d’1,2 milions d’espectadors, un 35% dels quals viu fora de l’estat espanyol.
El pàdel és un esport en creixement que es practica de manera molt 'amateur' en l’actualitat. Així ho corroboren les dades de la Conselleria d’Esports del Govern balear. Les Illes són la cinquena comunitat a l’estat espanyol pel que fa al nombre de jugadors federats. En concret, 3001 jugadors tenen llicència a Balears. La classificació la lidera Melilla. Curiosament, les Illes superen territoris com el País Basc, Madrid o Galícia. Les 3001 llicències representen un increment de 324 respecte del 2018. Pel que fa a clubs federats, a Balears són 52 els registrats, molt lluny dels 278 de Catalunya, que encapçala el rànquing.