Esports06/03/2024

El Barça té dues setmanes per evitar una multa d'Inspecció de Treball

A banda del club blaugrana, Yolanda Díaz ha anunciat sancions també a l'Espanyol, l'Europa i la RFEF perquè no han regularitzat els seus plans d'igualtat

BarcelonaLa vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz ha anunciat aquest dimecres, a les portes del 8-M, sancions a la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i a tres clubs catalans, el Barça, l'Espanyol i l'Europa, perquè no tenen regularitzats administrativament els plans d'igualtat vigents. La RFEF també serà sancionada per no haver activat el protocol contra l'assetjament arran del cas Rubiales, malgrat que des de l'ens federatiu defensen que des del gener del 2022 tenen desenvolupat un pla d'igualtat en el qual s'inclou un protocol contra l'assetjament.

Totes les empreses de més de cinquanta treballadors estan obligades a elaborar plans d'igualtat i no tenir-ne o no aplicar-ne el contingut pot comportar multes d'entre 7.500 i 225.000 euros, segons la llei sobre infraccions i sancions en l'ordre social. El Barça, però, ha negat cap incompliment en matèria d'igualtat. En un comunicat difós hores després de les declaracions de Díaz, el club ha admès que Treball va requerir-lo al novembre per actualitzar el seu pla d'igualtat en funció de la legislació vigent des del 2020, però assegura que el termini que el ministeri li va donar (quatre mesos) no expira fins al 15 de març, a finals de la setmana que ve.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha pogut saber aquest diari, el Barça no ha estat multat, sinó que està amenaçat amb ser-ho. És a dir, que ha d'haver tramitat administrativament el seu pla d'igualtat al Registre i Dipòsit de Convenis Col·lectius, Acords Col·lectius de Treball i Plans d'Igualtat (REGCON) abans del 18 de març, el primer dia laboral després que expiri el termini estipulat per a l'entitat blaugrana. "El període d’esmena de quatre mesos finalitza el pròxim 15 de març i tant el club com el comitè d’empresa informen que ja han finalitzat el III Pla d’Igualtat del FC Barcelona, i tan sols resta la seva preceptiva inscripció", afirma el club, que remarca que des del 2013 ha tingut dos plans d'igualtat, tres si es compta el que ja s'hauria aprovat.

Cargando
No hay anuncios

Des del ministeri de Treball confirmen a l'ARA que si es compleixen els terminis, no s'arribarà a materialitzar la sanció. "El FC Barcelona rebutja qualsevol declaració que posi en dubte el compromís històric del club en relació amb les polítiques per la igualtat entre homes i dones, en què és una entitat pionera al món de l’esport", ha expressat el club en un comunicat.

Les sancions a l'Espanyol i l'Europa

En una línia semblant, l'Europa també ha reivindicat el seu compromís amb la "lluita contra el racisme, el masclisme, el feixisme, l'homofòbia i el bullying". El club escapulat, també a través d'un comunicat oficial, sí que ha admès que va rebre una sanció de Treball per la manca d'un pla d'igualtat, però afegeix que es va recórrer perquè "ja s'estava treballant en el pla" en el moment que es va rebre. "Aquest passat 15 de febrer aquest pla es va registrar amb la màxima celeritat possible que els tempos permetien i d'acord amb sindicats i altres agents", diu el text.

Cargando
No hay anuncios

Per part de l'Espanyol, fonts de l'entitat periquita han comunicat a l'ARA que la comissió de paritat del club, constituïda l'abril del 2022, ja va elaborar un pla d'igualtat l'any passat. Està pendent de la inscripció en el registre. El club ja ha pagat una multa "simbòlica" per no haver tramitat administrativament encara aquest registre, però assegura que ho farà en les "pròximes setmanes". Des de l'Espanyol defensen que les persones encarregades de vetllar per les diferents àrees que recull el pla d'igualtat ja han estat formades, així com tots els empleats del futbol base, on també hi ha la figura del protector de menors.

Cargando
No hay anuncios

A l'espera de com es concreti cada cas, Díaz ha admès que les quantitats que hauran de pagar tant la RFEF com els clubs són "petites" perquè es tracta d'un procés "documental" dirigit per Inspecció de Treball, que no aprofundeix en la relació laboral. Tot i això, la líder de Sumar s'ha mostrat convençuda que les sancions envien un "missatge fort": "S'ha acabat [...], a l'esport tampoc hi pot haver masclisme", ha dit. I ha afegit: "Quan parlem d'igualtat, parlem de drets fonamentals, i s'han de complir les normatives. L'assetjament és una matèria molt seriosa i no hi pot haver jugadores desplaçades pel món sense els protocols d'actuació i sense plans d'igualtat".

Investigació arran del cas Rubiales

Les sancions (o alertes de sancions) són resultat d'una investigació que el ministeri de Treball va engegar a l'estiu, després de l'escàndol pel petó no consentit de l'expresident de la Federació Luis Rubiales a la jugadora Jenni Hermoso. Des de llavors s'han analitzat "presumptes vulneracions" en matèria de discriminacions retributives entre jugadors i jugadores i l'existència o no de plans d'igualtat i protocols antiassetjament. Han estat objecte d'inspecció la RFEF, els 16 clubs que participen en la Lliga F (la màxima competició estatal femenina) i també un nombre indeterminat –fonts del ministeri de Treball no determinen quants– de societats anònimes esportives de categories inferiors que tenen més de cinquanta treballadors. D'aquests, només la RFEF, el Barça, l'Espanyol i l'Europa han estat sancionats o amenaçats de sanció.