Les Balears comencen a superar la tercera onada

La incidència acumulada de contagis de coronavirus ja davalla a les quatre illes i també cauen els ingressos als hospitals

Les Balears comencen a superar la tercera onada
05/02/2021
3 min

Les Illes Balears comencen a entreveure la sortida de la tercera onada de coronavirus. Tots els indicadors sanitaris i epidemiològics milloren. De fet, la comunitat ja és la tercera de tot l’Estat amb menys incidència de contagis, després de les Canàries i Cantàbria. En el conjunt de l’Arxipèlag, la incidència acumulada a 14 dies ha davallat un 28% en una setmana i passa dels 609 a 438 casos per 100.000 habitants.

Aquest índex es redueix a les quatre illes. Mallorca registra un descens del 30% (de 346 a 241 contagis per 100.000 persones) i surt del risc extrem. A Menorca la baixada és del 25% (de 419 a 314); a Eivissa, del 26% (de 2.174 a 1.614); i a Formentera és on la situació epidemiològica millora més: minva un 41% i passa de 1.106 casos a 652.

Per municipis, la incidència en els darrers set dies davalla en 48 poblacions, mentre que en 10 queda igual i només en 9 va a l’alça, segons el darrer informe del Servei d’Epidemiologia del Govern balear, publicat aquest divendres. Allà on més retrocedeix el virus és a Sant Antoni i a Eivissa, que alhora encara són els llocs més afectats.

Un altre punt que evidencia com la pandèmia desaccelera i millora la situació sanitària és l’evolució dels casos actius, que minven des de fa dues setmanes. Divendres, abans del tancament d’aquest setmanari, n’hi havia 7.105, una xifra a què no s’arribava des del 26 de desembre. Allò esperable és que aquesta línia descendent es consolidi en les properes setmanes. Així ho marca el risc de rebrot. Aquest valor també es redueix de manera important respecte de fa set dies i se situa en els 297,7 punts, 323 menys que la setmana passada.

Baixa l’ocupació a les UCI

La bona evolució de la pandèmia comença a alleugerir els hospitals illencs, que arribaren a tenir dijous 140 pacients a l’UCI, l’ocupació màxima de tota la pandèmia. L’endemà, però, ja n’hi havia vuit menys. A planta, en una setmana els centres han passat de tenir 437 a 335 pacients infectats de covid-19 aquest divendres.

A les residències de gent gran, els casos actius també baixen. El mateix divendres, hi havia 76 professionals i 71 usuaris infectats. Aquesta setmana, Salut ha detectat 12 positius entre persones que ja havien rebut les dues dosis de la vacuna contra el coronavirus en aquests centres. En aquest sentit, la Conselleria recorda que això no vol dir que la vacuna no funcioni i que “era un escenari possible”, perquè vacunar-se “evita desenvolupar la malaltia de manera greu, però no evita contagiar-se o contagiar”.

Així, s’espera que les persones contagiades no desenvolupin símptomes o en tinguin de lleus. Si el virus evoluciona d’aquesta manera, la letalitat en residències serà menor. Cal recordar que aquest diumenge acaba la campanya de vacunació a les residències; dilluns, començaran a rebre la primera dosi els grans dependents -4.436 persones- i els seus cuidadors professionals. Paral·lelament, es continuarà immunitzant el personal sanitari.

Incrementa la variant britànica

La variant anglesa de coronavirus és present en el 20% dels infectats a les Balears, segons ha informat l’hospital de Son Espases. El Servei de Microbiologia preveu que “en les properes setmanes” serà la predominant a l’Arxipèlag i fa un seguiment setmanal d’aquesta variant fins a un 70% més contagiosa i coneguda amb el llinatge B.1.1.7. A hores d’ara, “el percentatge d’aquesta variant augmenta respecte del percentatge de les altres, però el nombre total d’infeccions noves continua davallant”, apunten fonts de la Conselleria de Salut.

Precisament pel possible impacte que pot tenir aquest llinatge, el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, afirmava en la seva darrera compareixença, dijous, que cal abaixar tant com es pugui la incidència d’infeccions. Sobretot pel possible impacte d’aquesta mutació del coronavirus, el portaveu també va avançar que la desescalada de les restriccions seria lenta. Va remarcar que la davallada de nivell de risc sanitari no determinaria la relaxació de les mesures. A Mallorca, si només es fes cas d’aquesa xifra, s’haurien de reduir les restriccions. “Hi ha altres factors també determinants, com ara la situació als hospitals o la incidència del virus en el col·lectiu a partir dels seixanta anys”, va detallar.

stats