Govern balear
Política Govern 12/07/2024

Prohens governarà en minoria i exigeix a Vox que desallotgi la presidència del Parlament

La presidenta convoca els mitjans després de la ruptura amb Vox

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, ha assegurat aquest divendres que continuarà governant en minoria i ha exigit a Vox que desallotgi la presidència del Parlament. La cap de l'Executiu ha convocat una roda de premsa urgent aquest divendres migdia després que Vox donàs per trencat el pacte de governabilitat a les Illes. "Som conscient de la major exigència i complexitat que suposa governar en minoria, però no em fa por", ha assegurat Prohens. "Avui és un dia per posar en valor la decisió de formar govern en solitari", ha dit, i ha insistit a haver deixat Vox fora del Govern autonòmic després de les eleccions, un objectiu que el PP només va assolir a les Balears. En el mateix sentit, ha reclamat al president del Parlament, Gabriel Le Senne, que s'aparti del càrrec. "Don per fet que la decisió de Vox implica també la seva renúncia a la presidència del Parlament, que va obtenir fruit dels acords", ha remarcat: "El senyor Gabriel Le Senne haurà de ser conseqüent".

La decisió de Santiago Abascal va agafar l'Executiu balear per sorpresa, que pensava que no estava afectat per l'amenaça perquè no governen amb Vox, sinó que tenien un acord d'estabilitat al Parlament. Tampoc no se'ls havia previngut, ni per part de la direcció estatal de l'extrema dreta ni de l'executiva provincial balear, i es varen assabentar de la ruptura en el mateix moment que els mitjans de comunicació. "No he parlat amb ells ni abans, ni durant, ni després; no s'han posat en contacte amb mi ni tan sols per amenaçar-me", ha criticat: "Esperava que almenys avui dematí la presidenta regional de Vox em telefonàs".

Prohens ha defensat que, a partir d'ara, només se sent "compromesa" pel programa electoral del PP. "El Govern continuarà fent feina amb l'únic full de ruta del nostre programa avalat per les urnes, amb la màxima voluntat d'acord, diàleg i consens, amb tota la resta de partits, agents i representants de la societat civil", ha assegurat: "No tenc cap compromís amb els punts pendents dels acords que no figurin en el nostre programa". En el mateix sentit, ha advertit Vox que "haurà d'explicar molt bé per què rompen, tenint en compte que el PP no ha traït cap dels acords i l'acollida dels menors no acompanyats ni tan sols hi figurava", ha assegurat, ja que Abascal va anunciar el trencament amb els populars des de Madrid, i perquè els barons populars varen acceptar negociar aquest repartiment.

Prohens ha insistit que Le Senne és l'única autoritat de Vox a les Illes i li ha reclamat que faci una passa al costat, malgrat que Abascal ha assegurat avui dematí que, de moment, la ruptura no afectarà les presidències del Parlament. Prohens no ha aclarit si, en cas que el president del Parlament es resisteixi a abandonar el càrrec, se sumarà a la remoció que l'oposició reclama a Le Senne des que va esqueixar una fotografia de les Roges del Molinar en ple debat parlamentari. El líder de la Cambra és l'únic càrrec institucional que Vox ocupa a les Illes, on fins ara donava suport extern al Govern.

Prohens haurà de governar en minoria els tres anys que queden de legislatura, cercant majories variables per tirar endavant les iniciatives legislatives. "Vull enviar un missatge d'absolutat tranquil·litat i confiança als ciutadans", ha explicat, i ha insistit que continuarà governant "en minoria i negociant cada iniciativa". "Som un partit seriós", ha remarcat: "L'estabilitat de les institucions i el respecte institucional és un principi ineludible".

L'elecció de llengua es manté

Tot i la ruptura amb Vox, Prohens no farà marxa enrere en el pla d'elecció de llengua a les escoles que va impulsar a partir d'una exigència de Vox. Ha subratllat que els tribunals n'han validat l'aplicació i ha demanat que "es respecti la llibertat dels centres" que s'hi han adherit: "És una mesura debatuda, consensuada, amb un calendari, anem a veure com funciona enguany". La presidenta sí que s'ha mostrat disposada a deixar caure mesures reclamades per Vox, però que encara es troben en procés de tramitació. Amb tot, ha donat per fet que la Llei de memòria es derogarà amb Vox o sense. "Sempre hem mantingut la mateixa posició", ha exposat.

El Consell de Mallorca i els ajuntaments, en dubte

Per ara, tot i trencar l'acord de governabilitat, Vox ha mantingut els pactes amb el PP al Consell de Mallorca i els ajuntaments. El president de la institució insular, Llorenç Galmés, ha assegurat que la decisió d'Abascal no els afecta. Ara bé, Prohens ha admès que no tenen la certesa que això no pugui canviar: "No sabem res". Tot i que no ha parlat amb els representants de Vox, sí que va mantenir una conversa ahir amb la secretària general del PP a Madrid, Cuca Gamarra. "Vaig parlar amb ella i altres presidents, vàrem intercanviar opinions i valoracions, els meus companys pretenien passar a l'acció, prendre decisions i fer canvis als governs", ha explicat.

stats