Consell de Govern

El Govern aprova un sostre de despesa de 6.563 milions d'euros: "El volem negociar amb tots"

L'Executiu manté reunions constants amb Vox i preveu trobar-se amb tots els grups per aprovar els pressupostos

Antoni Costa aquest matí
Act. fa 3 min
2 min

PalmaEl Govern ha aprovat aquest divendres el sostre de despesa no financera –la norma prèvia als pressupostos– per al 2025. El compte total serà de 6.562,9 milions d'euros. Suposa un increment de 197,4 milions (el 3,1%) respecte del pressupost inicial, tal com va anunciar la presidenta, Marga Prohens, en el debat de política general. El Govern continua escollint Vox com a soci preferent i, de fet, el vicepresident i portaveu de l'Executiu, Antoni Costa, ha assegurat que mantenen reunions constants amb l'extrema dreta. Amb tot, ha avançat que la setmana que ve també es trobaran amb la resta de grups per cercar suports. "Els volem negociar amb tots", ha remarcat.

Costa s'ha mostrat optimista sobre el suport de Vox als comptes, malgrat el trencament de l'acord de governabilitat, i sabent que ja amb els comptes de l'any passat l'extrema dreta va dur les negociacions al límit. El vicepresident sap també que serà la direcció estatal de Santiago Abascal qui tingui la darrera paraula sobre el posicionament de Vox, tal com han admès els mateixos portaveus del grup parlamentari. Dilluns passat, Vox va plantejar les condicions per a la negociació, que inclouen l'oficina lingüística de Vox, l'aplicació del pin parental, la derogació de la Llei de memòria i la modificació de la llei perquè els menors puguin tornar a assistir als toros.

Costa ha reivindicat que el sostre de despesa és "el més alt que hi ha hagut fins ara", encara que l'increment interanual és inferior que el de 2024 (quan va ser de prop de 400 milions d'euros). Enguany hi torna a haver regles fiscals per primera vegada des de 2021, quan es varen suspendre per la pandèmia. La regla de despesa és del 3,2%. "Som en un 3,1%", ha assegurat Costa, que ha insistit que els comptes tornaran a cercar l'equilibri pressupostari.

La previsió econòmica del Govern és que el PIB creixi un 1,7% a les Illes, per davall del 2,2% que es preveu per a Espanya. "És una estimació a la baixa", ha explicat el vicepresident. El 69% dels ingressos no financers que es rebran a les Illes provenen del sistema de finançament autonòmic, mentre que la recaptació dels tributs cedits cau un 2,58%, a causa de les retallades d'impostos del PP. Els tributs propis, en canvi, augmentaran un 15,21%, especialment a causa de l'increment del cànon d'aigües. Les taxes i altres ingressos s'incrementaran un 3,48%, però les aportacions alienes cauran un 27,49%, perquè les injeccions de fons europeus van disminuint. Pel que fa a l'Impost de Turisme Sostenible (ITS), la previsió del Govern és recaptar prop de 150 milions d'euros, el mateix que enguany. L'increment de l'impost anunciat per Prohens s'aplicaria amb vista al 2026 i, per tant, en els següents pressupostos.

stats