El Govern permetrà clausurar pisos de lloguer turístic il·legals
El Decret de simplificació administrativa modifica la Llei de turisme per tancar temporalment o definitivament aquests habitatges
PalmaEl Govern permetrà que consells clausurin pisos de lloguer turístic il·legal després de la modificació de la Llei de turisme que s'ha inclòs dins del decret de simplificació administrativa que s'ha publicat aquest dimarts en el BOIB. El Decret modifica l'article 122 de la Llei, que estableix les sancions davant les infraccions. A més, també afegeix un apartat a l'article 128 per explicar com s'ha de precintar. Aquesta mesura s'ha d'adoptar "amb l'audiència prèvia de les persones interessades, en el termini màxim de set dies, perquè puguin aportar totes les al·legacions, els documents i les informacions que considerin convenients". Aquesta modificació, que satisfà una reivindicació del Consell d'Eivissa, dona més eines a les administracions locals per fer front als lloguer irregulars amb la intervenció de la policia local.
La modificació de la Llei de turisme arriba després que el passat divendres la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, demanàs ajuda a la ministra d'Habitatge, Isabel Rodríguez, per poder clausurar pisos turístics il·legals. Segons va explicar, el Govern "necessita tenir seguretat, amb normes de rang estatal, que li permetin fer això", tal com va recollir Europa Press. La Conselleria ha detectat prop de 8.700 habitatges que s'ofereixen de manera il·legal per al turisme, encara que en podrien ser molts més. Fins ara, el lloguer turístic il·legal es podia sancionar amb multes de fins a 40.000 euros amb la Llei de turisme, però la manca de recursos dels consells insulars i l'explosió de pisos turístics dels darrers anys deixava curta la mesura. Amb la possibilitat de clausurar aquests pisos, també de manera provisional, es reforça la capacitat de l'actuació de l'administració davant de les pràctiques irregulars.
Modificar la Llei d'Activitats
El Govern s'ha marcat l'objectiu de frenar l'oferta de lloguer turístic il·legal a instàncies del Consell d'Eivissa, que defensa que és la causa principal de la saturació del mercat de l'habitatge a l'illa. De fet, fonts de la institució insular expliquen que, al marge del decret, ja negocien amb l'Executiu com implicar els ajuntaments en la persecució d'aquesta pràctica, amb la participació de la Policia Local. Com va explicar l'ARA Balears, això implicaria modificar la Llei d'activitats, perquè el lloguer turístic passi a ser considerat una activitat econòmica. D'aquesta manera, es podria considerar l'habitatge turístic una activitat en competència amb qualsevol altre tipus d'allotjament, com un alberg o un càmping, que necessiten autorització de l'ajuntament per operar. Per tant, es comptaria amb més efectius per inspeccionar el mercat, inclosa la policia nacional.
Prohens demana comparèixer per explicar la mesa contra la saturació
La presidenta del Govern ha sol·licitat aquest dimarts comparèixer al ple del Parlament per informar sobre la constitució de la Mesa per a la sostenibilitat que l'Executiu ha posat en marxa. En la sessió de control al Govern, ha defensat el Decret de simplificació administrativa, i ha insistit en el fet que no contribuirà a augmentar la massificació turística i la pressió sobre el territori. Després que l'oposició li hagi retret la legalització d'habitatges construïts en situació irregular en sòl rústic prevista a la norma, ha fet palès que això no augmentarà la pressió humana damunt el territori, i ha defensat que es tracta d'edificis que "ja hi són". "Es faci el que es faci hi continuaran essent", ha assegurat. La presidenta també ha remarcat que hi ha "famílies que fa anys que veuen que és hora d'arreglar casa seva i a les quals l'Administració dona l'esquena".