Consell de Govern

El Govern obre la porta a eliminar el requisit de català a l'administració

El portaveu de l'Executiu, Antoni Costa, assegura que "podria succeir o no"

El portaveu del Govern, Antoni Costa
13/10/2023
2 min

PalmaDimecres passat el PP va votar en contra d'una iniciativa parlamentària per mantenir el requisit del català al conjunt de la funció pública. I aquest divendres, el portaveu del Govern, Antoni Costa, ha assegurat que mantindran el vot en contra quan el text s'elevi al ple. El vicepresident ha evitat anticipar aquest divendres si l'Executiu prendrà mesures en aquesta línia i prepara l'eliminació de l'exigència de coneixement de la llengua. Ara bé, ha deixat oberta la possibilitat que s'acabi fent. "Podria succeir durant la legislatura o podria ser que no", ha assegurat: "No hi ha hagut ni un canvi a la posició del Govern".

Costa ha assegurat que eliminar el requisit no és damunt la taula "en el curt termini": "En el mitjà i llarg termini, s'analitzarà i es prendrà la decisió". El PP va defensar dimecres haver votat en contra d'aquest punt, d'una iniciativa del PSIB (un contingut declaratiu, sense rang de llei), perquè la funció pública inclou també el personal sanitari, i per a aquests treballadors ja s'ha eliminat el requisit i, per tant, no hauria estat coherent. No obstant això, l'esmena que va presentar el PP no anava en la línia de deixar els treballadors sanitaris al marge, sinó en la d'instar el Govern a "dissenyar un programa formatiu en matèria de llengua en l’àmbit sanitari", així com a "garantir que el personal al servei de l’administració autonòmica tingui mitjans d’assessorament i de formació suficients en matèria lingüística".

"No sé per què no va presentar una esmena el grup popular en aquest sentit", ha dit Costa, que sigui com sigui ha defensat el sentit del vot del seu grup: "És coherent amb la situació actual, no hauria de causar cap sorpresa". Tot i el vot en contra dels populars, la iniciativa, que es va debatre a la Comissió d'Afers Institucionals i Generals del Parlament, es tornarà a votar a l'hemicicle, perquè es va arribar a un empat a sis (sis vots del PP i sis vots de l'esquerra), perquè Vox no era present a l'acte.

D'altra banda, Costa ha evitat avançar el sentit del vot del PP en relació amb una proposició no de llei que ha presentat Vox per accelerar els terminis i implementar la lliure elecció de llengua per part dels pares. Una mesura signada entre els dos partits en l'acord de governabilitat, encara que el PP vol marcar els tempos de la mesura, i en els darrers mesos ha evitat concretar si s'acabarà fent o no. Costa s'ha remès a la "literalitat de la redacció" de l'acord, en què "es parla claríssimament de les dues llengües cooficials": "El PP complirà els acords, però amb literalitat tal com estan plantejats".

stats