Consell de Govern
Política Govern 18/07/2024

Vidal lamenta partir abans que s'aprovin les lleis d'habitatge i urbanisme: "No hem pogut fer més"

El Govern promet continuisme a Habitatge malgrat substituir la consellera pel diputat José Luis Mateo

2 min
Marta Vidal a la roda de premsa en què ha anunciat que deixa la conselleria d'Habitatge

PalmaLa consellera d'Habitatge, Marta Vidal, s'ha acomiadat aquest dijous del càrrec insistint que es tractava d'una decisió personal motivada per les dificultats de compaginar el càrrec amb la cura de la seva família. Vidal s'ha acomiadat agraint "el suport de Prohens" i ha defensat la tasca al seu departament durant el primer any de legislatura, des del Decret d'habitatge fins a la Llei d'habitatge i la Llei d'urbanisme que estan en tramitació parlamentària, a més del programa de lloguer segur per incentivar la sortida d'habitatges al mercat i la Llei de cartografia, que encara no ha iniciat la seva tramitació parlamentària. Amb tot, ha admès que "òbviament" li hauria agradat deixar a punt la Llei d'habitatge i la d'urbanisme abans de dimitir: "No ha estat possible, en un any no hem pogut fer més". Amb tot, ha defensat que, tot i que "queda molt per fer, en un any s'han impulsat de manera molt positiva les línies mestres de la Conselleria".

Malgrat que es tracta d'un canvi majúscul a l'organigrama del Govern –la cartera d'Habitatge és una de les més importants–, la presidenta Marga Prohens no ha comparegut a explicar-ne els canvis. Ho ha fet el vicepresident i portaveu del Govern, Antoni Costa, que ha assegurat que tot i la sortida de Vidal, el seu substitut, el diputat José Luis Mateo, mantindrà una línia continuista respecte a les seves polítiques. "La consellera d'Habitatge ha presentat la seva renúncia al càrrec de consellera per motius familiars", ha explicat Costa: "Fa mesos que va traslladar les dificultats que suposava per a ella compaginar les responsabilitats del càrrec amb la seva situació personal". Per tant, ha dit, es va acordar amb Prohens "formalitzar el relleu quan es donassin les circumstàncies oportunes", i s'ha aprofitat l'estiu per fer una "transició tranquil·la". En el mateix sentit, Costa ha assegurat que no hi ha previstos altres canvis a l'organigrama del Govern.

Tal com va explicar l'ARA Balears, al Govern no li havia agradat la seva gestió del Decret llei d'habitatge. La norma, que havia de ser la mesura estrella de Prohens en els primers compassos de la legislatura, es va endarrerir per ordre de la presidenta, per afegir-hi mesures contra el lloguer turístic il·legal. Les mateixes fonts expliquen que el decret, una vegada aprovat, presentava deficiències tècniques significatives que es varen haver de corregir durant la tramitació parlamentària: el PP va modificar-lo substancialment a través d'esmenes, concretament en va presentar 23. La norma també havia rebut queixes del sector de l'habitatge, expressen les mateixes fonts. Les dificultats en la tramitació del decret varen malmetre la sintonia entre Prohens i Vidal qui, de fet, mai es va aferrar a la cadira i ha acceptat fer una sortida pactada del càrrec, que es tracta des del novembre passat.

stats