El Govern es resisteix a posar preu a la lliure elecció de llengua
La direcció estatal de Vox deixa enlaire el suport als pressupostos de les Balears
PalmaEl Govern es resisteix a posar una xifra per aplicar la lliure elecció de llengua a les escoles, malgrat que Vox incrementi la pressió i en la primera ponència dels pressupostos de l'Executiu votàs en contra de totes les esmenes del PP. L'extrema dreta reclama una partida de 20 milions per aplicar la segregació per elecció d'idioma a les aules. El vicepresident de l'Executiu, Antoni Costa, ho ha considerat una "quantitat elevada" i ha indicat que la Conselleria d'Educació "encara no està en disposició de quantificar l'impacte" de la implantació de la mesura. Amb tot, també ha deixat clar que no estan "tancats a la negociació" i esperen arribar a un acord.
En aquest sentit, el portaveu del Govern ha restat importància al vot contrari de l'extrema dreta a les esmenes del PP. "No se'n va aprovar cap, ni les del PP ni les de ningú, no passa res", ha dit. En el mateix sentit, ha expressat la seva convicció de què no hi haurà "cap mena de problema" per obtenir el suport de Vox als pressupostos de les Illes. Ha assegurat que les relacions són "fluïdes amb Vox a les Balears", malgrat l'amenaça que el partit d'ultradreta ha llançat a Madrid.
El secretari general de Vox a l'Estat, Ignacio Garriga, va anunciar el passat dilluns que es deslliga de Gènova davant el que considera una manca de col·laboració del PP per construir una estratègia conjunta per oposar-se al govern de Pedro Sánchez i la llei d'amnistia. En aquest sentit, Garriga va advertir que es plantegen no donar suport als pressupostos en aquells territoris on Vox no forma part de l'executiu, com és el cas de les Illes Balears, perquè estan "farts" de la distància que el PP d'Alberto Núñez Feijóo ha mantingut envers el partit. Per a Vox, el PP és massa tebi respecte del govern. De fet, l'extrema dreta no reconeix la legitimitat de l'Executiu de Sánchez, fins al punt que els representants institucionals de Vox es varen negar a participar en els actes institucionals per celebrar els 45 anys de la Constitució. El president del Parlament, Gabriele Le Senne, va arribar a participar en una manifestació convocada per Denaes (organització afí a Vox) davant les portes de la seu del PSIB.
Per respecte a la separació de poders, Costa ha defensat aquest dijous pronunciar-se sobre la plantada de Le Senne a l'acte institucional. "Respectam la seva opinió, nosaltres en tenim una altra, que és la defensa de la Constitució", ha dit. Al mateix temps, però, ha criticat la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per haver llançat crítiques a l'Executiu balear des de l'hemicicle de la Cambra baixa.
Vox governa amb el PP en cinc comunitats autònomes. Fonts del partit varen assegurar a Europa Press que compliran els compromisos allà on formen part dels executius, i no els deixarà caure. Però a les Balears, on tenen una aliança externa (una solució per la qual Prohens va lluitar, perquè volia evitar tenir l'extrema dreta al seu Govern), el suport de Vox als pressupostos pot quedar en dubte si els de Santiago Abascal no reben el reconeixement públic com a socis que exigeixen al PP. Aquestes tensions s'afegeixen a les tibantors que els dos partits ja han anat acumulant a les Illes, totes al voltant de l'aprovació dels comptes. Els pressupostos són la norma més important per a l'Executiu en aquest primer any de mandat, i Vox no deixarà escapar l'oportunitat de fer servir aquesta carta per pressionar.