Govern

El Govern respon a les crítiques de Vox: "La llibertat dels centres ha imperat"

Costa demana a l'extrema dreta que "respecti" la decisió de tots els equips de docents

Alumnes d’una escola de primària de Palma el primer dia d’aquest curs escolar.
05/07/2024
2 min

PalmaNomés onze centres s'han acollit a la crida del PP i Vox per acollir-se a la segregació lingüística mitjançant el Pla pilot que ha impulsat la Conselleria d'Educació. Un no majoritari al projecte que no ha agradat gens a Vox, que ha atribuït el fracàs a la "desídia" del Govern. En roda de premsa posterior al Consell de Govern, Antoni Costa ha respost aquest divendres a les crítiques exigint a l'extrema dreta que "respecti els centres" i "no siguin assenyalats ni uns ni altres": "La llibertat, l'autonomia dels centres ha imperat".

En el mateix sentit, Costa ha defensat que el PP ha complit "estrictament" l'acord al qual va arribar amb Vox per ampliar l'ús del castellà a les aules, una exigència del partit de Santiago Abascal per tirar endavant els pressupostos. "Amb total llibertat, els centres han elegit i no tenim res a dir-hi", ha sentenciat: "Aquest Govern, com sempre, compleix amb la paraula donada".

"Tan lliure han estat els que s'hi han sumat com els que no ho han fet", hi ha insistit. Davant les crítiques de Vox de no haver permès la participació de les famílies en el procés i haver deixat la decisió en mans dels equips de docents, Costa s'ha remès a l'acord signat entre els dos partits.

El Govern va pressupostar 20 milions d'euros per aplicar l'elecció de llengua a les aules, i el vicepresident ha admès que veient els centres que s'han adherit a la convocatòria, en "sobrarà una quantitat significativa", que es destinarà a "altres necessitats a la Conselleria".

"Deuen estar contents de que siguin 11 centres, i no 100"

Per la seva part, el conseller d'Educació, Antoni Vera ha assegurat que no esperaven que un nombre determinat de centres adherís: "Si haguessin estat més, bé, sí menys, també". Ara, ha dit, la Conselleria farà feina amb les escoles perquè modifiquin els seus projectes lingüístics i a finals de setembre es faran les avaluacions inicials per saber amb quin nivell lingüístic comencen els alumnes. Aquestes es tornaran a fer al curs 2026-2027, una vegada acabi el Pla, per veure com ha evolucionat.

El conseller ha respost a l'STEI, que ha qualificat l'escassa adhesió de "fracàs" i ha demanat la suspensió cautelar també davant el TSIB. Sobre aquest fet, Vera ha dit: "És un fracàs perquè són 11. Però és que deuen estar contents ells, de què siguin 11 centres i no 100". També s'ha referit a les acusacions de Vox, que ha dit que Educació ha fet feina "amb falta de compromís i desídia" a l'hora de defensar el Pla davant els centres. El conseller ha respost amb contundència. "Això és una visió subjectiva, no objectiva". "El nostre equip hem fet la feina que sabem, de la millor manera que sabem i hem complert l'acord al qual vàrem arribar amb Vox. "La Conselleria ens hem implicat al 1000x1000 en tots els projectes que tenim en marxa".

stats