Medi ambient
Política Govern 10/07/2024

La nova ecotaxa de Prohens: més policia en zones turístiques i menys habitatge

El Govern aprova el pla d'ajudes per al 2024 entre les crítiques de les entitats

3 min
La platja de Magaluf.

PalmaEl Govern ha modificat els criteris per seleccionar els projectes que rebin subvencions provinents de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS, conegut com l'ecotaxa) amb vista a la convocatòria de 2024-2025. Un dels canvis que aplicarà el pla a l'any vinent aplica el canvi de destinació de l'ITS establert a través del Decret de turisme responsable. Es tracta de 16 milions d'euros que aniran destinats a les zones marcades com a tensades en el decret dels municipis de Palma, Llucmajor, Calvià i Sant Antoni de Portmany (quatre milions per ajuntament), i obrirà la porta al fet que aquests consistoris puguin reforçar els seus equips de policia, inspectors i fer campanyes contra el turisme d'excessos. El Govern també vol promoure a través d'aquest impost "la desestacionalització" i "l'activació de productes turístics practicables en temporada baixa".

A més, els fons que es destinin al Decret de turisme responsable a partir de l'any vinent substituiran els que, fins ara, es dedicaven a actuacions en polítiques d'habitatge destinades a fomentar l'accés a l'habitatge, i especialment el lloguer social, amb criteris de sostenibilitat energètica.

En paral·lel, a partir de 2024 es continuaran donant ajudes per a la protecció i recuperació del medi natural, rural, agrari i marí. Sigui com sigui, els canvis de criteris varen provocar el vot en contra del GOB a la reunió de la comissió de l'ITS del passat dimarts, tal com ha informat l'organització ecologista. Les entitats ARCA i Amics de la Terra també hi varen votar en contra.

"Es desvirtua l'objectiu de l'ITS"

La portaveu del GOB, Margalida Ramis, considera que d'aquesta manera "es desvirtua totalment l'objecte de l'ITS, que és mitigar l'impacte del model econòmic en el medi ambient i l'ecologia". "L'ITS acabarà pagant la policia per garantir la seguretat i el civisme a aquestes zones madures on les empreses es queixen d'aquest turisme més popular", lamenta: "Hi estam radicalment en contra, es va fer una modificació de la llei via decret". En el mateix sentit, denuncia que l'ITS, a través dels nous criteris, "acabin repercutint damunt la iniciativa privada".

Ramis també ha carregat contra els 31 projectes adjudicats enguany. "En temes d'aigua, el que fan és invertir en infraestructures, per invertir en creixement", ha lamentat, i també censura que es subvencionin projectes de "promoció per a la desestacionalització", com per exemple "projectes de rutes culturals": "El fonament hauria de ser aquesta repercussió, reversió i regeneració amb relació a impactes mediambientals del model turístic".

Hi insisteix el col·laborador del GOB Macià Blàzquez, que considera que els 93 milions d'euros del pla no es destinen a la preservació del medi natural. "Ens digueren que es dedica el 50% dels fons al cicle de l'aigua, però si l'analitzam en detall trobam que en realitat s'orienten a incrementar la capacitat de càrrega hídrica per als usos urbans i turístics", exposa. Entre altres coses, per millorar les depuradores d'Alcúdia, Andratx, Santa Eulària del Riu i Ciutadella, i l'explotació de l'aqüífer de la Marineta de Petra, o un nou dipòsit a la urbanització de la Costa d'en Blanes, a més d'un nou emissari per a la depuradora de sa Coma a Sant Llorenç. Aquest darrer cas, assenyala Blàzquez, "s'agreuja pel malbaratament d'aigua depurada que s'aboca a la mar, en lloc de fer-la servir en regadiu o regeneració d'aqüífers".

El GOB també és crític amb el fet que es dediquin 3,6 milions d'euros al patrocini d'esdeveniments. "Si és per promoure més saturació, no és el propòsit de l'ITS", remarca Blázquez, que també carrega contra la "construcció d'equipaments i infraestructures que incrementen la capacitat d'acollida turística, com el Palau de Congressos, un recinte firal a Eivissa i un camp de futbol a Sóller i a Formentera".

ARCA diu que es destina una quantitat "insignificant" al patrimoni

En paral·lel, l'Associació per la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha lamentat en un comunicat que es destini una quantitat de doblers "insignificant" al patrimoni. "L'ITS hauria de ser una taxa finalista ecopatrimonial, i en realitat és un calaix de sastre del qual tothom vol collir doblers per al que consideren necessitats immediates, siguin municipals o generals", han criticat en un comunicat. Enguany només preveu dos projectes que afecten el patrimoni: el manteniment de la catedral d'Eivissa i una primera fase de rehabilitació de Can Serra, a Palma. "El patrimoni continua essent la Ventafocs dins dels projectes de les Illes", ha censurat ARCA.

stats