Reunió Prohens - Sánchez
Política Govern 31/07/2024

Prohens adverteix que el preacord a Catalunya és "un atac frontal" a les Illes

La presidenta assegura que no acceptarà "un finançament" per als catalans que "pugui afectar els ciutadans" de les Balears

3 min
Pedro Sánchez i Marga Prohens aquest dimarts al Consolat

PalmaLa reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i la cap de l'Executiu balear, Marga Prohens, no ha servit per acostar posicions. La presidenta ha carregat contra el preacord entre els socialistes i ERC per investir Salvador Illa a Catalunya, que implica un nou pacte de finançament per a Catalunya, i ho ha considerat "un atac frontal a la resta de comunitats, especialment a les Illes". "No acceptarem cap tractament singular pel que fa al finançament cap a Catalunya que pugui afectar els ciutadans de les Illes", ha etzibat.

Prohens ha criticat que "es negociï només amb una comunitat, i que es trenqui el principi de solidaritat i el règim comú" amb la resta. La presidenta ha insistit que cal negociar una reforma del sistema de finançament autonòmic amb el conjunt de les comunitats. "Ho deim amb l'autoritat de ser la segona comunitat que més aporta, més que Catalunya", ha insistit, i ha reclamat més "autonomia fiscal" per a les Balears, que es tingui en compte el creixement poblacional i la població flotant, i que es respecti "el principi d'ordinalitat i es doni un pes més gran a la variable de la insularitat".

Després que el president Sánchez hagi assegurat que la "singularitat" de les Illes està reconeguda en el Règim Fiscal de les Illes Balears (REB), Prohens ha respost que "no és comparable": "El REB està previst a la mateixa Constitució". En el mateix sentit, ha remarcat que "la singularitat de les Illes Balears o les Canàries la pot veure tothom", mentre que "la de Catalunya són els vots que necessita el president del Govern".

Pedro Sánchez i Marga Prohens, aquest dimarts al Consolat

Sánchez ha accedit a trobar-se amb la presidenta tot i el clima de crispació que hi ha entre els dos governs. Prohens havia insistit a remarcar en diverses declaracions públiques que, si Sánchez viatjava a Palma i no es reunien, ho interpretaria com una mostra de "menyspreu" cap als ciutadans de les Illes. Els dirigents s'han reunit de nit, durant aproximadament una hora, després de l'audiència de Sánchez amb Felip VI. Es tracta de la primera trobada entre ells, un any després de les eleccions autonòmiques i generals.

Les tibantors són evidents entre els dos presidents. Minuts abans de la reunió, Sánchez ha acusat Prohens d'"obrir les portes a la privatització" dels serveis públics. També ha criticat la decisió de l'Executiu d'interposar un recurs perquè es convoqui la Conferència de Presidents, que Prohens ha remarcat que manté després d'aquesta reunió. No és l'únic litigi en marxa: el Govern balear també va anunciar que posaria un recurs contra la Llei d'amnistia. A més, el govern espanyol també ha amenaçat el PP de dur al Tribunal Constitucional (TC) el Decret de simplificació administrativa, el tancament de l'Oficina Anticorrupció i el Decret llei de Salut que permet derivar turistes a clíniques privades.

De fet, Prohens ha expressat "malestar per la manca de lleialtat institucional" dels ministres que recentment han desembarcat a les Illes "sense informar el Govern" o "amb poca antelació" i l'agenda ja tancada. Pel que fa al rebuig del PP a la reforma de la Llei d'estrangeria, Prohens ha insistit que els recursos públics de les Illes estan "tensats": "Les nostres condicions no ens permeten acollir més menors que els que arriben als nostres ports amb dignitat". La trobada que han tingut aquest dimecres en temps de descompte, per tant, no ha contribuït a rebaixar els retrets creuats.

stats