Crisi migratòria
Política Govern 05/09/2024

Prohens demana auxili a Sánchez per atendre els menors migrants: "Les Illes han arribat al límit"

La presidenta assegura que els consells insulars no poden "continuar atenent aquests infants en condicions dignes"

3 min
Prohens

PalmaCrida de la presidenta Marga Prohens al govern espanyol davant el que ha definit com una "crisi migratòria sense precedents" a les Illes Balears. L'Executiu ha centrat la conferència amb els presidents dels consells insulars en aquest únic punt, ja que són aquestes institucions les que gestionen l'acollida dels menors migrants (els adults són enviats a centres d'acollida a la península). Prohens ha defensat que hi ha una "sobreocupació de places del 850%". "Acollim vuit vegades més del que preveu el nostre sistema", ha exposat. En aquest sentit, ha assegurat que les Illes han arribat "al límit" de la seva capacitat i els consells "no poden continuar atenent aquests infants en condicions dignes". "Necessitam la implicació d'Espanya per fer front a aquesta situació", ha sentenciat.

La presidenta ha assegurat que actualment les Illes acullen 420 menors no acompanyat, una xifra que ha considerat inèdita. "Les Illes vàrem respondre als nostres compromisos acceptant acollir deu menors més al darrer repartiment de la situació de les Illes Canàries", ha argumentat. Tot i això, ha insistit que les Illes no disposen dels "recursos humans, professionals, econòmics i d'espai" per atendre'ls.

Prohens ha responsabilitzat el president espanyol, Pedro Sánchez, de la situació, per la seva política exterior. "S'ha consolidat una ruta migratòria que connecta Algèria amb les Illes d'ençà de la ruptura dels tractats d'amistat amb el país, a conseqüència de la política exterior de govern de Sánchez", ha argumentat. "Ja no hi ha espai, no trobam immobles, Formentera envia els seus menors a altres illes, i Mallorca ja ha hagut de recórrer al Bisbat", ha explicat. I ha advertit: "Qualsevol dia arribarà una nova onada de pasteres amb menors no acompanyats i no tindrem on ubicar-los".

Prohens ha acusat la delegació del govern espanyol d'haver-se "posat d'esquena" a la situació i ha reclamat a Sánchez que "reforci la vigilància a les nostres fronteres contra les màfies", com també amb "més recursos als cossos de seguretat". En el mateix sentit, ha defensat que les Balears corren el risc d'arribar a un punt de saturació similar al de les Canàries, en crisi per la saturació dels mitjans per acollir els migrants. "Feim un crit unànime d'auxili, correspon donar una resposta urgent al govern d'Espanya", ha sentenciat.

Marí parla d'"invasió"

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha explicat que enguany ja han arribat 202 menors no acompanyats a l'illa i es preveu que arribin als 300 a finals d'any. "Si no ens deixen més espais, ens haurem d'obligar a cercar solucions habitacionals alternatives, com les tendes de campanya", ha dit. L'Institut Mallorquí dd'Afers Socials (IMAS) actualment atén 310 menors migrants no acompanyats, el 54% del total de menors tutelats per la institució. Galmés ha demanat la declaració de l'estat d'emergència a Mallorca per agilitar els tràmits administratius per respondre de manera més "àgil" les necessitats dels menors. Per part seva, el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, ha assenyalat que enguany s'han arribat a atendre 24 menors al servei del consell, i ha assegurat que "la tendència continuarà a l'alça"

La intervenció més contundent, però, ha estat la del president del Consell d'Eivissa, Vicent Marí, que ha considerat una "invasió sense precedents" els 106 menors migrants no acompanyats que ha acollit la institució enguany, 59 dels quals derivats des de Formentera, l'illa on arriben més pasteres. Enguany ja n'han rebut 95, amb 1.500 persones. El president del Consell de Formentera, Llorenç Córdoba, ha indicat que la pressió a l'illa, de 13.000 habitants, és "molt forta", i ha lamentat, també, la manca de recursos.

stats