Reunió Govern - Moncloa

Prohens reclama a Sánchez una millora del finançament per "davallar impostos"

El president espanyol i la cap del Govern balear pacten un nou conveni ferroviari, que inclourà el tren a l'aeroport

Pedro Sánchez i Marga Prohens a la reunió a La Moncloa
A.M.
25/10/2024
2 min

PalmaFinançament, immigració i mobilitat. Eren els tres temes que la presidenta Marga Prohens prioritzava abordar aquest divendres durant la reunió amb el president espanyol, Pedro Sánchez, a la Moncloa. "No permetrem que es condicioni la millora del finançament a la nostra política fiscal", ha reivindicat Prohens en la roda de premsa posterior a la trobada, en què ha insistit que Sánchez no pot negociar un canvi en el finançament de Catalunya sense fer el mateix amb la resta de les autonomies. "És tan legítim reclamar una millora del finançament per augmentar la despesa com per davallar impostos", ha sentenciat.

A diferència de l'anterior trobada del mes de juliol, però, la presidenta ha pogut anunciar un acord entre les dues administracions: un acord per un nou conveni ferroviari, que inclourà el tren a Llucmajor. Ambdós presidents han pactat iniciar els treballs tècnics per elaborar el conveni d'inversions estatals a les Illes. Prohens s'ha mostrat satisfeta per la predisposició de Sánchez de contribuir al projecte de la nova línia de tren, que està pressupostat en més de 600 milions d'euros. El socialista també s'ha mostrat favorable a revisar els convenis de carreteres per actualitzar l'aportació pendent i renovar la contribució per a noves infraestructures viàries.

D'altra banda, Prohens també ha assegurat que ha manifestat a Sánchez que les Illes no poden assumir l'acollida de més menors migrants no acompanyats, la qual cosa, ha dit, Sánchez ha "entès". No és una qüestió de solidaritat, és una qüestió de capacitat", ha explicat. Sigui com sigui, ha reclamat al president espanyol un "canvi" en l'estratègia de la política migratòria d'Espanya, i li ha reclamat que restableixi les relacions amb Algèria. "D'ençà d'aquesta ruptura s'ha produït un increment de l'arribada de pasteres procedents de la costa algeriana i s'ha consolidat la ruta migratòria entre Algèria i les Illes", ha dit. Amb tot, ha dit que desconeix en quin punt es troben les negociacions entre el govern espanyol i el PP estatal per al trasllat de menors.

La cap de l'Executiu balear ha acceptat reunir-se amb Sánchez malgrat l'oposició de la seva homòloga madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. "Si és amb lleialtat institucional, sense amenaces, amb respecte a la nostra autonomia, sempre ens trobaran per treballar", ha defensat Prohens. "No tenc les mateixes circumstàncies que Ayuso, no estic rebent els mateixos atacs", ha dit respecte de la decisió d'Ayuso: "No puc prendre les mateixes decisions".

stats