Govern
Política Govern 23/07/2024

Prohens se suma a la resta de barons del PP i anirà als tribunals perquè Sánchez convoqui la Conferència de Presidents

El Govern denuncia la "inactivitat" de l'Executiu de l'Estat i s'afegeix a la iniciativa d'Ayuso

ARA Balears
2 min
Prohens

PalmaEl Govern de Marga Prohens fa pinya amb els barons del PP i presentarà accions legals perquè el president espanyol, Pedro Sánchez, convoqui la Conferència de Presidents després de dos anys de pausa. La majoria dels presidents autonòmics del PP han anunciat que presentaran un recurs contenciós administratiu, tal com informa Europa Press. L'Aragó, Galícia, Múrcia, Castella i Lleó i Madrid faran pinya amb les Illes Balears. Consideren que convocar la trobada amb els líders territorials és l'"obligació legal" del president. Reclamen, a més, que es tractin assumptes com la immigració irregular o el finançament autonòmic.

Tant el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, com els 14 presidents de comunitats i les dues ciutats autònomes han reclamat amb insistència que es convoqui la Conferència de Presidents. De fet, el novembre i l'abril passats varen enviar dues cartes conjuntes a la Moncloa insistint en la convocatòria "immediata i urgent" de l'òrgan. A més, Prohens va enviar dues cartes més pel seu compte, que segons l'Executiu, no han obtingut resposta.

La presidenta de la comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va avançar el passat divendres que iniciaria accions legals contra Sánchez. "Està incomplint de manera flagrant la llei que regula la Conferència de Presidents", va remarcar, insistint que s'ha de reunir "mínim dos cops a l'any". El Govern balear ha informat aquest dimarts en un comunicat que s'afegeix a la iniciativa. "Davant l'incompliment de les seves obligacions per part del president del govern d'Espanya, el Govern ha encarregat a l'Advocacia de la Comunitat Autònoma que iniciï el procediment judicial corresponent contra la inactivitat manifesta del president", ha argumentat.

El president de l'Aragó, Jorge Azcón, farà el mateix. "Hem demanat al govern d'Espanya que ens escolti", ha dit, i ha insistit que "ha arribat el moment" que els presidents autonòmics reclamin "judicialment el que és un dret" per "tractar tots els temes que afecten els aragonesos i els espanyols". També el president de Múrcia, Fernando López Miras, ha advertit que si el govern espanyol "dona l'esquena i incompleix el reglament de la Conferència de Presidents" hauran d'anar als tribunals.

stats