Els subscriptors del diari ARA Balears han gaudit avui dematí d'un taller de llatra al Parc Natural de la Península de Llevant, de la mà de l'associació de l'Art de la Pauma.
L'art de la palma es desenvolupa sobretot a Artà i Capdepera, on es té constància d'aquest art des del segle XVI.
La palma del garballó és la planta d'on s'agafa la matèria primera per fer llatra. Actualment, es troba amenaçada per la papallona 'Paysandisia', importada amb palmeres d'Uruguay.
Primer s'ha d'arrabassar l'ull de la palma (amb les fulles tancades). S'estiren cap amunt amb la mà o amb estenalles. És important arrabassar-lo i no tallar-lo.
Una vegada s'han agafat les fulles, s'han d'estendre perquè perdin l'aigua i s'assequin. Estan uns 21 dies esteses, fins que tornen grogues.
Una vegada es tenen les fulles seques, s'han d'ensofrar perquè agafin un color més blanc i siguin més manejables.
Primer es banyen un poc les fulles i es fiquen dins l'ensofrador. Posteriorment, es tapa i s'hi fica el sofre encès. Es deixa almenys 24 h. El fum del sofre és el que fa que tornin més blanques.
Quan ja estan preparades, s'embrinen: se separen les fulles i es fan els brins amb un ganivet. Tots els brins han de ser iguals per fer una peça acurada.
Una vegada embrinat, s'han de treure els regruixos de la fulla. Després ja estaran preparats per trenar-los i fer la llatra.
El començament de la trena és el més difícil, però tots els assistents ho han aconseguit.
Alguns han fet un punt de llibre i d'altres han fet clauers.
stats