Imatges 01/08/2024

Educació promet 600 milions d'inversió en infraestructures en deu anys

Es preveuen 300 actuacions, entre les quals destaquen la construcció de 12 nous instituts i la creació de 1.500 places de 0-3 anys

3 min
El conseller d'Educació, Antoni Vera, en roda de premsa

PalmaLa Conselleria d’Educació invertirà prop de 600 milions d’euros en els pròxims deu anys a construir 77 centres, reformar-ne 158 i fer 60 ampliacions d'infraestructures. D'aquests, 150 milions s'invertiran en els pròxims tres anys. Al llarg d'aquestà dècada Educació preveu 300 actuacions, entre les quals destaca l’aposta per l’educació 0-3. De fet, 42 nous CEIP incorporaran aquesta etapa educativa, de la qual es crearan 1.500 places. Aquestes s'habilitaran en edificis annexos als nous centres d’educació Infantil i Primària que inclouran tota l’etapa educativa de 0 a 6 anys. Per altra banda, es construiran 12 instituts de Secundària, 12 Centres Integrats de Formació ProfessionaL (CIFP), 10 centres de règim especial (EOI i conservatoris), 3 centres d’ensenyaments superiors i 4 centres d’ensenyaments universitaris. Totes les noves reformes i noves construccions ja es faran amb sistemes de climatització adequats.

El Govern ha presentat el pla en un acte a l'IES Joan Maria Thomàs de Palma. Hi han assistit la presidenta del Govern, Marga Prohens i el conseller d'Educació, Antoni Vera, acompanyat de tot el seu equip. També hi han participat els sindicats educatius; la presidenta del Consell Escolar de les Illes Balears, Pepita Costa; la Federació d'Entitats Locals; representants de l'escola concertada i nombrosos batles de municipis mallorquins.

Per fer-se una idea de la magnitud del compromís adquirit per Vera, cal tenir present que en tot el període comprès entre gener de 2016 i març de 2023 el Govern del Pacte va executar intervencions per valor de 135 milions d'euros, que es varen destinar a construir 13 nous centres, ampliar-ne 47, fer 298 reformes i 142 intervencions de climatització, entre d'altres temes. La quantia anunciada per Vera encara podria augmentar més perquè, una vegada presentat el pla, ara s'obre un període en el qual les parts interessades, a més dels partits polítics, hi poden fer esmenes. L'objectiu és que el document final sigui fruit del consens, amb l'objectiu de garantir-ne la continuïtat governi qui governi.

Projecte ambiciós

Entre les noves escoles que es faran, el conseller ha destacat els nous CEIP de la Femu, de Can Picafort, es Mercadal, Sant Miquel, Caimari, Fornalutx. Pel que fa als instituts, IES Son Pacs disposarà d’un nou centre, i l’actual edifici es destinarà a fer-hi un centre d’FP. El CIFP Juníper Serra s’estendrà a les instal·lacions de l’IES Son Cladera, amb qui ara comparteix espai. Això serà possible perquè Son Cladera disposarà d'un nou edifici ubicat al carrer d'Aragó.

A Mallorca, el Pla d’Infraestructures Educatives preveu la construcció de 29 centres nous: 16 escoles d’Infantil i Primària; 6 instituts d’educació Secundària; 6 centres integrats de Formació Professional, i un centre de règim especial. Pel que fa a Palma, s’impulsarà la construcció de 27 centres nous: 11 escoles; 5 instituts; 2 centres integrats de Formació Professional; un centre de règim especial; un centre d’educació de persones adultes; tres edificis d’ensenyaments superiors, i quatre edificis destinats a ensenyaments universitaris.

Palma, en el focus

Precisament, Vera ha fet un incís especial en la situació de Palma. "Tenim molts centres amb instal·lacions obsoletes", ha dit. "Son Gotleu necessita nous centres. El CEIPIESO Gabriel Vallseca necessita instal·lacions adequades i ampliar aules perquè pugui assumir tercer i quart d'ESO", ha afegit. També ha fet referència a la necessitat de "trobar solucions" a les situacions del CEIP Aina Moll, Felip Bauçà, Costa i Llobera i Son Anglada.

També a Palma, s'ha projectat la creació del Districte de les Arts, que s’ubicarà a la illeta on es troba l’actual Conservatori, que serà únicament Conservatori Professional. A devora s’hi construirà el nou Conservatori Superior, a més dels nous edificis de l’Escola Superior d’Art Dramàtic (ESADIB), l’Escola Superior de Disseny (ESDIB) i la segona residència universitària. En el Districte de les Arts també hi haurà un institut de Secundària d’estudis musicals (PEI).

A Menorca està previst construir sis centres nous: una escola, tres centres integrats de Formació Professional, el Conservatori de Música i Dansa, i l’Escola Oficial d’Idiomes. A Eivissa es faran 13 centres més: vuit escoles, un institut, un CIFP, l’Escola Oficial d’Idiomes, el Centre d'Educació de Persones Adultes, i l’Escola d’Art i Oficis. Finalment, a Formentera es construirà la nova Escola Oficial d’Idiomes i un nou edifici que acollirà el Conservatori de Música.

stats