"Les imatges escarrufen": el Gorg Blau reflecteix el procés de sequera de les Balears

La sequera arriba a la unitat de demanda d'Artà i continua al Pla de Mallorca i Formentera

24/10/2024
2 min

La falta de pluja continua minvant els recursos hídrics de les Balears. Un indicador visual de com es troben són els embassaments. Si a principi de mes les reserves del Gorg Blau eren a prop del 30%, ara ja es troben al 22%. En un vídeo compartit a X pel geògraf Albert Ambrós es pot veure clarament com la falta de pluja constant ha minvat la provisió hídrica de les Illes "fins a nivells mai vists en anys". Segons diu, les imatges reflecteixen "el procés de sequera" de les Balears.

Tal com exposa Ambrós, des de fa un any la situació de manca d'aigua s'està agreujant –molts municipis ja han pres mesures per pal·liar aquesta mancança– i, per tant, calen, segons diu, "precipitacions abundants i persistents" perquè "la tardor passada, que és quan el solen recollir més precipitacions a les Illes, va ser especialment seca". Per Ambrós, les imatges del Gorg Blau "escarrufen".

Tot i que a l'estiu es van registrar diversos episodis de pluges fortes que en poc temps deixaven gran quantitat d'aigua (i van generar nombroses incidències, com la inundació de l'aeroport de Palma, entre molt d'altres), no van tenir efecte als embassaments. Un altre geògraf, Miquel Salamanca explicava a l'ARA Balears que perquè la pluja ompli els embassaments aquesta ha de caure bé. És a dir, caure als torrents que carreguen els embassaments, que necessiten un temporal de pluja continuada, no episodis curts i aïllats.

Escenari de sequera.

Segons les darreres dades del Govern –de setembre–, totes les Illes es troben en un escenari de prealerta per sequera hidrològica (avís groc). Per part seva, Formentera, el Pla de Mallorca i la unitat de demanda d'Artà es troben en situació d'alerta (avís taronja). L'agost només hi eren en alerta de sequera el Pla i Formentera. En l'escenari de prealerta, els recursos comencen a minvar i és necessari començar a prendre algunes mesures de gestió. En l'escenari d'alerta taronja els recursos comencen a ser escassos i en conseqüència és necessari prendre més mesures de gestió, a més de començar les restriccions de consum d'aigua.

stats