Manacor instal·la xips intel·ligents per controlar el reciclatge a la zona comercial
Aquests dies tècnics municipals han anat col·locant petites plaques a les façanes que s’activen amb una polsera cada cop que un operari passi a recollir les fraccions

Manacor ha començat a instal·lar xips intel·ligents a les façanes dels establiments de la principal artèria comercial de la ciutat, el carrer de Joan Lliteres. Així, des de fa uns dies tècnics de l'Ajuntament han anat col·locant, a aproximadament mig metre de terra, unes petites plaques blanques d'uns 10x2 centímetres, a fi que els encarregats de recollir les fraccions de fems per reciclar puguin fer un control al moment i que, tant l'empresa concessionària del servei (Lumsa) com el Consistori manacorí, puguin saber les quantitats de cartó, vidre i plàstic dels 840 comerços, establiments i bars del municipi i optimitzar el servei de recollida.
El regidor de Medi Ambient local, Sebastià Llodrà, explica que "és una mesura que ja s'ha començat a aplicar a altres zones del terme com a mesura de control en l'ampliació de la recollida porta a porta. Per una banda, els comerços grossos tenen a la seva disposició cinc contenidors petits per separar les fraccions, mentre que pels més petits hem optat per aquests xips intel·ligents que s'activen amb la polsera que duen els encarregats de recollir els fems, i que aviat ens permetrà tenir un coneixement més exhaustiu amb el qual dimensionar la xarxa completa. Tal volta no fa falta passar tantes vegades a recollir el vidre si no és una zona de bars, per exemple", sosté Llodrà.
Aquesta setmana passada, tècnics municipals s'han encarregat d'explicar també el funcionament de les plaques i respondre els possibles dubtes. Alguns dels comerços, però, diuen que no en sabien res de l'entrada en funcionament dels xips i tenen por que dins el recompte de fraccions no s'incloguin també el de veïns particulars d'una finca. "Això no passarà perquè no tindran els mateixos dies ni horaris que els comercials. A més, no es tracta de saber els volums de generació particulars de cada establiment, que paga una tarifa normal o reduïda en cas que es comprometi a reciclar, sinó que és per obtenir una imatge global, controlar la feina de l'empresa i entre tots anar avançant", diu Llodrà.
Aquesta innovació forma part de l'ampliació del servei de recollida selectiva que l'Ajuntament va donar a conèixer ara fa un any, pel mes de febrer de 2024, on la recollida comercial porta a porta passa de les dues fraccions paper-cartó i vidre a les cinc (paper-cartó, vidre, orgànica, envasos i rebuig), cosa que suposa un avenç significatiu en la implantació del canvi de model que impulsa el Consistori.
Aquests 840 establiments comercials inclouen bars, restaurants i cafeteries; botigues i comerços; oficines i perruqueries. La recollida, que disposa d'un calendari específic, es realitza davant de cada establiment i l'Ajuntament pot monitoritzar la correcta separació dels residus i el seu corresponent dipòsit.
Fins al 50% de porta a porta
Actualment, 2.384 habitatges de la ciutat de Manacor i 655 de Portocristo estan incorporats al servei de recollida de residus porta a porta. D'aquesta manera, un total de 5.509 habitatges de la ciutat i 2.555 del port disposen ja d'aquest sistema de recollida selectiva més eficient, inclosos els que empren contenidors.
A Manacor ja s’han incorporat les zones compreses entre la cara interna de l'avinguda del Ferrocarril, el passeig de Na Camel·la inclòs, i totes les travesseres del carrer d'Artà fins a l'avinguda de Baix del Cós i el carrer de Menéndez Pelayo. Pel que fa a Portocristo, s'afegeixen els habitatges compreses entre la zona del Riuet, carrer de Muntaner i carrer de Bordils.
Aquesta ampliació, que se suma a les fases d'implantació iniciades l'octubre de 2019 i que han anat augmentant des de llavors, suposa un increment del 43% a Manacor i un 29%, a Portocristo, de manera que el total d'habitatges dins de la zona porta a porta als dos principals nuclis del municipi arriba gairebé al 50%.
El sistema de recollida porta a porta va començar a implementar-se al municipi l'octubre de 2019 a la zona de Sa Torre de Portocristo i a tot el nucli de Son Macià. Paral·lelament, es van instal·lar els contenidors de matèria orgànica a Portocristo i l'Illot. El gener de 2020 es va començar a implantar al centre de Portocristo i a l'abril, a la zona centre de Manacor.
Al juny, es van instal·lar els contenidors de matèria orgànica a la zona de Llevant de Manacor i el gener de 2021, contenidors de matèria orgànica a l'avinguda de Portugal per posteriorment arribar a agafar tota la zona costanera. L'abril de 2021, es va augmentar novament la recollida porta a porta a l'avinguda del Torrent i al carrer d'Antoni Galmés Folklorista. I finalment, el febrer de 2023, al barri de Fartàritx de Manacor.