Ports, pestes i hidroavions: els secrets amagats del litoral d’Alcúdia

05/04/2025
1 de 10
Una ruta guiada per conèixer el patrimoni secret del port d'Alcúdia, una iniciativa de l'Autoritat Portuària, ARA Balears i Fita a Fita.
2 de 10
El port major d’Alcúdia rep aquest nom perquè, al llarg de la història, també s’haurien utilitzat altres punts com el port del Morer Vermell.
3 de 10
Als anys 30, Alcúdia va tenir un aeroport d’hidroavions amb una pista darrere la platja, que es va fer servir durant la Guerra Civil i posteriorment va desaparèixer.
4 de 10
Al llarg de la història, el port d’Alcúdia va tenir un paper important fins al segle XVI, tot i les invasions i canvis de dominació.
5 de 10
El 1652, la pesta va arribar a Mallorca per Sóller, i el 1720 un brot a Marsella va obligar a tancar el port d’Alcúdia durant 30 anys. Aquest llarg tancament del port va provocar una greu crisi econòmica, una davallada de població i una situació d’insalubritat a la zona. Davant aquesta situació, el 1756 la Corona va impulsar un pla de repoblament per revitalitzar la zona.
6 de 10
El 1779 es va construir un nou llatzeret per prevenir epidèmies i controlar l’arribada de persones i mercaderies. Es dividia en tres zones sanitàries: patent sospitosa, patent bruta i patent empestada, segons el nivell de risc.
7 de 10
GESA va adquirir terrenys a la zona per construir-hi una central elèctrica, amb un projecte encarregat a l’arquitecte Josep Ferragut i Pou.
8 de 10
Després del tancament de la central, l’àrea residencial per als treballadors de GESA va quedar abandonada.
9 de 10
Una de les torres de vigilància del port d'Alcúdia
10 de 10
Al costat de la torre, també hi havia les torres d'enfilació, que servien per fer pràctiques de tir.