L'huracà 'Sandy' deixa almenys 45 morts i 8 milions de llars sense electricitat

Dues centrals nuclears s'han desconnectat de la xarxa, però les autoritats asseguren que no hi ha perill. El metro de Nova York no podrà tornar a funcionar fins d'aquí a 4 o 5 dies

Un barri de cases de Nova York que ha quedat totalment destruït. EFE
Agències
31/10/2012
5 min

Nova YorkAlmenys 45 persones han mort als Estats Units i al Canadà pel pas de l'huracà 'Sandy', que ha causat nombroses destrosses. A la ciutat de Nova York, la tempesta ha provocat 18 morts, mentre que 23 han mort a l'estat de Nova York i sis a Nova Jersey, segons dades de l'agència Reuters: des que va començar al carib la setmana passada l'huracà s'ha cobrat un centenar de vides. Milions de persones trigaran dies a recuperar-se de l'impacte de la tempesta, que podria haver causat danys per valor d'11.600 milions d'euros.Les escoles continuen tancades i el transport públic, amb el metro greument afectat per les inundacions, continua interromput i segons les autoritats no tornarà a funcionar fins d'aquí a quatre o cinc dies.

El candidat republicà Mitt Romney reprendrà dimecres la campanya electoral. El president Barack Obama, en canvi, ha cancel·lat els actes de campanya previstos per dimecres. L'huracà, que va arribar als Estats Units ahir a la matinada, ha provocat inundacions i incendis a ciutats properes a la costa est del país.

Almenys 80 cases del barri de Queens s'han vist afectades per incendis causats per curtcircuits, que han mobilitzat 200 dotacions de bombers. Dues centrals nuclears s'han hagut de desconnectar de la xarxa, però les autoritats asseguren que no hi ha perill. El govern està pressionant les companyies elèctriques perquè restableixin el subministrament elèctric tan aviat com sigui possible.

El president dels Estats Units, Barack Obama, va decretar dimarts l'estat de "catàstrofe major" als estats de Nova York i Nova Jersey, afectats pel pas de l'huracà 'Sandy', que durant la nit s'havia convertit en una gran tempesta extratropical. Amb aquesta decisió es podran desbloquejar urgentment fons federals per assistir les víctimes de la tempesta.

'Sandy', una de les tempestes tropicals que ha afectat amb més força els Estats Units en tota la seva història, ha tocat terra la matinada d'aquest dimarts (hora catalana) a la costa est dels Estats Units. La ciutat de Nova York pateix unes inundacions mai vistes, amb una pujada del nivell de l'aigua de 4,2 metres. Més de 600.000 persones no tenen subministrament elèctric a la ciutat, i tot el transport públic, escoles i empreses estan tancades, els carrers estan deserts, han caigut molts arbres i centenars de senyals de trànsit han quedat malmesos. La Borsa de Nova York, tancada dilluns i dimarts, ha anunciat en un comunicat que té previst obrir dimecres. "El nostre edifici i els sistemes no s'han vist malmesos", ha dit el conseller delegat de la borsa, Duncan Niederauner.

Al conjunt dels Estats Units hi ha més de 8 milions de persones sense llum, a 15 estats i el Districte de Columbia (DC). Més de 40 persones - alguns mitjans eleven la xifra fins a 45- han mort (18 d'elles a la ciutat de Nova York) en diversos accidents relacionats amb la tempesta. En tota la Costa Est, més d'un milió de persones en una dotzena d'estats estan sent evacuades, a mesura que la tempesta (que havia passat pel Carib en forma d'huracà deixant una setantena de morts) avança cap a l'interior dels Estats Units.

Una companyia asseguradora ha previst unes pèrdues econòmiques en uns 20.000 milions de dòlars (15.500 milions d'euros), només la meitat dels quals tindrien cobertura. La tempesta també ha imposat una pausa de dos dies en la campanya electoral i en el decisiu vot anticipat. També les borses estan tancades.

Nova York paralitzada

A Nova York (on l'ajuntament va decretar diumenge l'evacuació preventiva de 370.000 persones) l'aigua ha inundat el metro i els túnels subterranis als voltants de Manhattan, i no queda clar quan la capital financera del món podrà recuperar la normalitat. S'han registrat ràfegues de vent de 145 kilòmetres per hora. Àmplies zones de la ciutat continuen sense electricitat ni transport. El director de l'Autoritat Metropolitana de Transport, Joseph Lhota, ha dit que "en els 108 anys de la nostra història, els nostres treballadors mai s'havien enfrontat a un desafiament d'aquestes dimensions". Ha afegit que caldran entre 14 hores i 4 dies per treure l'aigua anegada als túnels del metro.

L'empresa elèctrica Con Edison, encarregada de la majoria del subministrament elèctric de Nova York, ha tallat el subministrament a part del sud de l'illa de Manhattan, després de l'explosió d'una central, que ha recollit un veí en un vídeo. Un hospital al centre de la ciutat ha hagut de ser evacuat després que s'avariés el seu generador d'emergència.

A Queens i Breezy Point s'ha produït un gran incendi que ha destruït almenys 50 vivendes, segons informa el departament de bombers de Nova York. Dues persones han mort a la ciutat: un home ha estat trobat sota un arbre que ha caigut sobre casa seva i una dona s'ha electrocutat. Tres més han mort en accidents de trànsit que es poden atribuir al temporal a Westhester i Massachusetts. També hi ha víctimes a Maryland, Connecticut, Nova Jersey, Pennsilvània i Virgínia de l'Oest. La policia de Toronto, al Canadà, també informa d'una dona morta per l'impacte d'un cartell publicitari arrencat pel vent.

El fort onatge ha destruït bona part del passeig marítim de Nova Jersey i, segons testimonis consultats per la CNN, l'aigua salada de l'oceà ha inundat els carrers del parc Asbury. Al sud, a Atlantic City, els carrers tenen més d'un metre i mig d'aigua. "He passejat per la meva ciutat durant 16 anys i xoca el que veig ara", explica a la cadena nord-americana Montgomery Dahm. "És increïble: hi ha cotxes completament submergits".

L'aeroport més important de Nova York, el JFK, ha hagut de tancar "per culpa d'inundacions generades pel 'Sandy'", segons l'Autoritat Portuària de Nova York i Nova Jersey. També ha hagut de tancar el de La Guardia pel mateix motiu. L'aigua també ha arribat a diverses estacions de metro de Manhattan, segons un portaveu del servei de transports metropolitans. "Fins a quatre peus (1,2 metres) d'aigua inunden els túnels del metro de sota de l'East River", un dels rius que envolten Nova York.

Alerta en una planta nuclear

Les companyies d'energia nuclear Entergy Nuclear i PSEG Power, que operen a l'àrea de Nova York, han informat que han tancat parcialment les seves plantes a causa dels efectes del 'Sandy'. Entergy Nuclear ha tancat la unitat 3 de la central nuclear Indian Point, situada a 60 km al nord de la ciutat de Nova York, per un problema elèctric extern. Segons ha informat en un comunicat, no hi ha "cap risc" per a la població.

Gran abast geogràfic

La tempesta abasta tot el territori entre Carolina del Sud i la frontera amb el Canadà i des de Virgínia de l'Oest fins a l'Oceà Atlàntic, cosa que la converteix en una de les més grans mai vistes.

Mercats i campanya

Quan falta una setmana per a les eleccions presidencials nord-americanes, el president Barack Obama i l'aspirant republicà Mitt Romney, empatats a les enquestes, han cancel·lat els actes de campanya i actuen amb precaució per evitar la imatge que intenten treure rèdit polític de la desgràcia. Obama va volar diumenge a Florida per participar en un acte de campanya amb l'expresident Bill Clinton, però va decidir tornar a la capital per coordinar des d'allà la preparació i la resposta.

Aquest dimarts, el candidat demòcrata a la reelecció ha tornat a cancel·lar tots els actes de campanya per a aquest dimecres a l'estat clau d'Ohio. Obama ha precisat que de moment és més important seguir atents a les tasques de recuperació després de passar l'huracà.

És un desafiament, per als candidats, estar a l'altura del que esperen els ciutadans de cara a la gestió de la tempesta. Per a Obama és crucial donar una imatge de capacitat de reacció davant d'aquesta emergència i evitar que es generin crítiques com les que van recaure sobre el govern de Bush per la pèssima gestió de l'huracà 'Katrina' el 2005, que va assolar Nova Orleans. També preocupa que la tempesta freni els vots anticipats que permeten alguns estats; de fet, a Carolina del Nord i Maryland s'han suspès. Aquests vots tendeixen a beneficiar els demòcrates.

stats