El 72% dels votants dels EUA creuen que Biden no s'hauria de presentar a la reelecció

Una enquesta realitzada per YouGov situa Trump com el guanyador del debat de la CNN

3 min
El president dels EUA, Joe Biden, dissabte passat a Nova York.

WashingtonEl balanç de danys de l'actuació de Joe Biden durant el debat electoral ja es comença a quantificar: el 72% dels votants creuen que Biden no s'hauria de presentar a la reelecció. L'enquesta, publicada aquest diumenge, està feta per YouGov per encàrrec de la CBS i capta una imatge del moment. La desencoratjadora xifra s'ha sabut mentre Biden passava el cap de setmana envoltat de la seva família a Camp David per refer-se de la patacada.

Si Biden no renuncia i segueix sent el candidat dels Demòcrates al novembre –com va dir divendres que farà– es trobarà amb unes xifres molt difícils de capgirar. Al febrer ja hi havia un 63% dels votants que creien que Biden no havia de presentar-se a la reelecció, i després del debat la xifra ha crescut nou punts. Segons el New York Times, les converses a Camp David van en la línia de com reconduir la campanya de Biden i no tant en el fet que hagi de fer un pas al costat. La seva dona, Jill Biden, és la primera a animar-lo a seguir.

Quan es pregunta als enquestats per què creuen que Biden no hauria d'optar a la reelecció, el principal motiu és l'edat (86%), mentre que el 71% apunta a les decisions que podria prendre en el càrrec, el 66% al seu historial com a president i el 56% dubta de la seva capacitat per fer campanya de forma efectiva.

El 72% d'electors tampoc pensen que Biden tingui les capacitats mentals i físiques necessàries per ser president. Són 7 punts més de quan es va formular aquesta mateixa pregunta a principis de juny. En canvi, respecte a Trump l'electorat està dividit entre el 50%, que creu que sí que té les capacitats mentals i físiques suficients per ser president, i el 49%, que creu que no. Encara que la xifra sigui millor que la de Biden, també mostra la cruïlla en què es troba la societat nord-americana.

La resposta sobre si Biden hauria de ser el candidat canvia molt quan es pregunta als votants demòcrates: el 55% creuen que Biden ha de seguir i el 45% creuen que s'hauria de retirar. Les hores posteriors al debat, Biden va intentar espolsar-se l'etiqueta d'ancià dèbil amb un míting a Carolina del Nord en què mostrava una energia i una claredat que no va tenir al plató de la CNN.

Nerviosisme entre els donants

El nerviosisme no només s'ha estès dins del partit, sinó entre els donants del Partit Demòcrata. Les hores posteriors al debat els telèfons de l'equip de campanya no paraven de sonar amb una pregunta: i ara què? Després de justificar-se a Carolina del Nord davant els electors, també ho va fer dissabte a Nova Jersey en un acte de recaptació de fons. "Entenc la preocupació després del debat –va dir Biden– no vaig tenir una gran nit. Però lluitaré més i us necessito aquí per aconseguir-ho." No només hi ha el temor a una fuga de vots, sinó també a una fuga de donants en la recta final de la campanya, fet que debilitaria encara més la posició del Partit Demòcrata.

"El seguiment fet durant el debat ens mostra que estem convertint més votants indecisos que Trump, en gran part a causa de la seva conducta el 6 de gener, així com a la nostra lluita per la classe treballadora, cosa que ell no fa. De fet, el més important són les mentides de Trump", va assegurar Biden en la trobada.

La realitat que mostra l'enquesta de YouGov és que Trump va guanyar el debat. Quan es pregunta qui va exposar les idees de manera més clara, tenia un posat presidencial, inspirava confiança i parlava de política, el republicà aconseguia percentatges d'entre el 43% i el 47%, mentre que Biden tot just arribava al 35%. Curiosament, el 40% dels enquestats sí que creuen que Biden va dir la veritat durant el debat, mentre que només el 32% creuen que Trump fos sincer.

stats