Dos refugiats intenten cremar-se a l'estil bonze a Idomeni

"Si s'ha de sacrificar una persona perquè ens facin cas, ho assumirem", diuen alguns migrants atrapats a la frontera entre Grècia i Macedònia

Imatge del refugiat que aquest dimarts ha intentat cremar-se a l'estil bonze a Idomeni
Marc Toro
22/03/2016
3 min

BarcelonaEl tancament de fronteres a la ruta dels Balcans i les conseqüències de l'acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia estan frustrant l'única escapatòria a la guerra i la misèria per a desenes de milers de persones. Als campaments grecs d'Idomeni, a tocar de la frontera amb Macedònia, hi ha unes 13.250 persones atrapades –concretament, 52.207 al conjunt de Grècia– i la desesperació és extrema. Tant, que en les últimes hores dos refugiats han intentat cremar-se a l'estil bonze.

El primer ho ha provat aquest dilluns a la nit, en plena concentració de refugiats a les vies del tren que van cap a la frontera, segons explica a l'ARA la Clara Sánchez, voluntària a Idomeni i testimoni dels fets. "De cop, un senyor va arribar corrent davant meu, es va tirar gasolina per sobre, es va posar a cridar i va encendre un encenedor per cremar-se. Tothom es va tirar sobre seu perquè no es cremés viu", explica la Clara en conversa telefònica, i afegeix que l'home va ser posteriorment detingut.

El segon refugiat que ha intentat calar-se foc ho ha fet aquest dimarts al matí, tal com han alertat a les xarxes socials col·lectius com Fotomovimiento. Una font de la policia de Macedònia ha confirmat els fets a l'agència Efe. Aquesta agència explica que els fets han tingut lloc enmig de la protesta que encara dura a les vies del tren per a l'obertura de fronteres. En un vídeo difós per Fotomovimiento a Twitter, es pot veure les corredisses dels refugiats mentre transporten cap a l'ambulància l'home que ha intentat matar-se.

"Hi ha molta tensió. No sé a què juguen els governs [europeus]. La gent està arribant als seus límits", lamenta la Clara, i explica que entre els refugiats a Idomeni ja corrien fa dies els rumors sobre possibles fets com els que s'han viscut en les últimes hores: "Alguns diuen: 'Si s'ha de sacrificar una persona perquè ens facin cas, ho assumirem".

Segons informen voluntaris sobre el terreny a les xarxes socials, la protesta a les vies del tren continua a hores d'ara, tot i que cada cop són més els concentrats que abandonen pel cansament i la manca d'aigua i menjar.

"La gent està molt desesperada, hi ha molta molta desinformació. S'ha explicat què passara amb els que ara arribaran a Grècia, però no queda clar què passarà amb els que ja hi són", argumenta la Clara. La voluntària explica que, davant la impotència, moltes famílies s'arrisquen a intentar travessar la frontera amb Macedònia. "Saben que els atonyinaran, però no tenen res a perdre". D'altres es plantegen marxar a Atenes, i també n'hi ha que, simplement, no saben què fer.

Toc d'atenció d'Atenes al govern turc

Mentrestant, aliè a tot aquest patiment, el govern grec ha acusat aquest dimarts Ankara d'haver incomplert la seva part del tracte ja que ha continuat permetent l'arribada de persones a les illes de l'Egeu oriental, dos dies després d'entrar en vigor l'acord entre la UE i Turquia. La portaveu de l'executiu grec, Olga Yerovasili, ha deixat clar que "Turquia no està aplicant els seus compromisos", i ha donat un termini de deu dies perquè l'acord es compleixi.

Segons les dades publicades avui pel centre de gestió de crisi del Govern grec, entre les 7.30 (hora local) de dilluns i la mateixa hora de dimarts, han arribat a les illes del mar Egeu 600 persones: 281 a l'illa de Quios, 181 a Lesbos i la resta a Kos i Leros.

stats