May desafia la UE i suprimirà la lliure circulació en unes setmanes
El govern de Londres estudia acabar amb el dret de residència automàtic el mateix dia que formalitzi l'inici de les converses de divorci amb Brussel·les
LondresTheresa May està decidida a marcar un perfil dur davant de l'inici de negociacions de divorci amb Brussel·les. Així, la primera ministra britànica podria anunciar en un termini de dues setmanes la fi del principi de lliure circulació de ciutadans comunitaris al Regne Unit.
La implementació de la mesura coincidiria amb el mateix dia en què comuniqués als fins ara socis que s’engega el procés del Brexit, el que es coneix com a activació de l'Article 50 dels Tractats de Lisboa. El 15, el 20 o el 31 de març serien tres de les dates possibles per posar-la en marxa, sempre en funció dels actuals tràmits parlamentaris que han de donar a May la llum verda per procedir a la desconnexió.
La informació de l'establiment d'aquesta data límit per a l'acceptació d'immigrants comunitaris amb els actuals drets de residència garantits la difonia aquest matí en la portada de l'edició impresa el 'Daily Telegraph', diari proper a Dowing Street.
La mesura, però, atenta contra les normes de la UE i, a la pràctica, tindria moltes probabilitats de ser contestada legalment tant en el tribunals del país com davant dels de la Unió. Perquè, de fet, fins que no es completi el procés de sortida, formalment Londres continua sotmesa a la legislació de la UE. Encara més important és el fet que mentre no sigui aprovada la futura Llei de revocació de l’ingrés en la Unió Europea, no hi haurà un cos legal que substitueixi tota aquella matèria regulatòria que ha emanat de Brussel·les o que està sotmesa als acords comunitaris.
Des de la UE, a més, s'ha demanat al govern britànic que retardi l'aplicació d’aquesta restricció de moviments cap als ciutadans dels 27 fins que el Brexit no edevingui una realitat oficial, i la Union Jack, la bandera del país, no sigui arriada de les institucions de la UE.
Moneda de canvi
Com a contrapartida davant d'una iniciativa que violaria l'esperit i la lletra dels articulats vigents, la 'premier' May, i sempre segons la informació del 'Telegraph', estaria disposada a garantir la protecció dels drets de tots els ciutadans de la Unió que haguessin entrat al país abans del moment de l’anunci de l’inici de desconnexió. La condició, però, seria que els 27 reconeguessin els mateixos principis als britànics expatriats a la Unió. La proporció és de gairebé tres a u a favor dels comunitaris establerts al Regne Unit. Amb tot, per tenir dret a la residència permanent a les illes, cal haver-hi viscut de forma ininterrompuda un mínim de cinc anys.
Com a pas previ a l’anunci que avança el 'Telegraph', però, s'ha de produir la sanció real de la llei del Brexit, que facultarà Theresa May a invocar l’esmentat Article 50. Justament, aquesta tarda comença a la Cambra dels Lords el procés de tercera lectura del text, en què serà sotmès a revisió i a esmenes par part dels pars. El govern no hi té majoria i algunes de les modificacions que van ser refusades pels Comuns fa dues setmanes, podrien ara aprovar-se sota l’impuls dels laboristes i dels liberal-demòcrates. En aquest punt, fins i tot molts lords conservadors, entre altres Michael Heseltine, ex mà dreta del darrer govern de Margaret Thatcher, s’han manifestat a favor d’introduir la garantia de la residència als 3,15 milions de comunitaris. Els diputats van decidir en contra per una escassa diferència, poc més de trenta vots.
L'acció unilateral que podria emprendre Downing Street és motivada per la por que abans del Brexit formal el país s’ompli d'europeus de la Unió, segons fonts de Whitehall –la maquinària administrativa del Regne Unit– esmentades pel diari, en especial de Romania i Bulgària. Les darreres xifres oficials, que comprenen fins a setembre de 2016, i que inclouen un primer trimestre des del referèndum del juny passat, indicaven un nombre rècord d'arribada de 74.000 nacionals d’aquests dos països. Amb tot, en dades absolutes, la immigració ha caigut al Regne Unit en relació amb el període setembre de 2015-setembre de 2016 en 49.000 persones.
A hores d’ara, però, és difícil saber fins a quin punt la informació que publica el 'Daily Telegraph' és un globus sonda com a part de l’estratègia del govern May abans de procedir al Brexit. En els darrers minuts, i com a reacció a les informacions publicades a primera hora, fonts del govern han assegurat que no hi ha posició definitiva sobre els nacionals de la Unió ni tampoc sobre una data límit fins a la qual acceptar les sol·licituds de residència permanent. Però sobre aquest punt concret, la ministra de l’Interior, Amber Rud, sí que ha assegurat que "el govern restringirà la lliure circulació tal i com l’hem coneguda fins ara". Amb tot, el projecte de nova llei d’immigració encara no ha estat presentat al parlament.