SOCIETAT

Per què s'han conservat dos anys els cossos dels passatgers de l'avió d'Air France?

Els cadàvers podrien haver entrat en un procés de saponificació, una reacció química que els embolcalla i n'evita la descomposició

Part del tren d'aterratge de l'avió d'Air France, submergit a l'oceà / REUTERS
Carles Arbolí
04/04/2011
1 min

BarcelonaLa troballa de cadàvers "identificables" a la cabina de l'avió d'Air France que el juny de 2009 va caure al Pacífic no és un fet excepcional, malgrat que hagin passat gairebé dos anys des de l'accident. El fet que els cossos estiguin submergits en aigua salada ajuda a la seva conservació, però a més, en aquestes condicions, es pot produir una reacció química que en medicina forense és coneguda amb el nom de saponificació. "És un fenomen molt comú quan apareixen cadàvers al mar i que consisteix en una mena de capa de greix que envolta els cossos i que n'impedeix la putrefacció", explica l'especialista en medicina forense i director de l'Institut de Medicina Legal a Girona, Narcís Bardalet.

Aquesta és la hipòtesi més probable que es pot haver donat en el cas de l'avió d'Air France ja que, en cas contrari, els peixos carnívors acaben devorant els cadàvers i llavors els ossos s'acaben dipositant en el fons del mar. "Això acostuma a passar més en el cas de cadàvers més próxims al litoral, ja que és on hi ha més fauna marina carnívora i, a més, el mateix onatge del mar contribueix a fer malbé el cos, mentre que en alta mar l'efecte de les onades és menor, hi ha menys peixos depredadors i, per tant, és més fàcil que es produeixi la saponificació", diu Bardalet.

stats