Les agències d'intel·ligència dels Estats Units no poden determinar l'origen del covid-19
Biden rep l'informe que havia encarregat al maig sobre les hipòtesis al voltant del laboratori de Wuhan
LondresEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha rebut aquest dimarts a la tarda un informe d’intel·ligència gens concloent en relació amb l'origen del coronavirus. Segons han publicat tant The Washington Post com The Wall Street Journal, les avaluacions fetes no han pogut determinar si el brot, que va sorgir a les acaballes del 2019 a Wuhan, va ser el resultat d’un contagi d’animals a humans –el procés conegut com a zoonosi– o bé arran d’un accident al laboratori d'aquesta ciutat xinesa.
L'informe s'alinea amb les tesis de les primeres investigacions sobre el terreny de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), després que una delegació hi pogués viatjar i fer-ne una recerca. L'OMS va considerar "extremadament improbable” que el virus hagués sortit d'un laboratori. Peter Ben Embarek, el cap de la missió, va assegurar que l'Institut de Virologia de Wuhan està en bon estat i que els errors de laboratori eren "molt rars".
Una vegada més es posa de manifest la dificultat de determinar la causa del pandèmia, per bé que la immensa majoria de la comunitat científica sempre ha considerat que el virus provenia d’alguna espècie de ratpenat del sud-est asiàtic, que va fer el salt als humans a través d’un altre animal que ha actuat d’hoste intermediari.
Però les reticències de Pequín a obrir als experts internacionals l'institut científic de Wuhan i posar a disposició seva totes les proves i mostres del virus recollides durant els primers dies i setmanes de la pandèmia han atiat una imparable teoria de la conspiració.
Pequín, en tot cas, ha insistit sempre que la teoria del laboratori era falsa. Fins i tot ha arribat a promoure la seva pròpia teoria d'origen del virus, segons la qual hauria arribat al mercat de Wuhan a través d'aliments congelats que s'hi venien. El juliol, les autoritats xineses van rebutjar el pla de l’OMS per a una segona fase d’investigació sobre l'origen del covid-19, que també hauria d'examinar la possibilitat que el virus hagués sorgit al laboratori.
El mes de maig, Biden va ordenar a les agències d’intel·ligència nord-americanes que examinessin l'origen del coronavirus i elaboressin un informe preliminar en 90 dies. Aleshores el president dels Estats Units va dir: “Ens podria acostar a una conclusió definitiva”. Però no ha sigut així.
La filtració a la premsa de l'informe que ha rebut Biden té lloc en un moment en què el president dels Estats Units està sent sotmès a una dura crítica, també de membres del Partit Demòcrata, pel caos generat arran de la retirada de tropes nord-americanes a l'Afganistan. De moment, l'informe continuarà classificat.
Augment de casos
D'altra banda, la situació de la pandèmia als Estats Units continua registrant dades molt preocupants des de l'aparició de la variant Delta. Els elevats índexs de vacunació assolits durant els primers mesos de la nova administració Biden s'han desinflat, gairebé al mateix temps que comencen a punxar els seus nivells de popularitat. Amb la pauta completa, aquest dilluns passat només s'havia vacunat el 51,8 de la població. Amb una sola dosi, el 61%. Dimarts es van registrar 150.004 contagis més i la mitjana dels set dies anteriors és de 151.441.
En els últims dies, nombroses actes públics s'han suspès a causa de l'empitjorament de les dades. Des d'un concert per celebrar la recuperació de la normalitat a la ciutat de Nova York fins a la trobada anual de l'Associació Nacional del Rifle, que dimarts va anunciar que cancel·lava la cita de Houston per l’augment del nombre de casos a Texas. A més, l'estat d'Ohio ha anunciat la vacunació obligatòria per als seus empleats i els escolars; Filadèlfia, al seu torn, obligarà els professors a vacunar-se, i Oregon ha restablert l'obligatorietat de l'ús de màscaretes per als ja immunitzats.