El candidat sud-coreà guanya la presidència d'Interpol davant el favorit rus

Els Estats Units havien denunciat que el Kremlin utilitza l'organisme policial per perseguir opositors

Kim Jong-yang, a la dreta de la imatge, participant en l'Assemblea anual de la Interpol a Dubai, l'1 de novembre del 2018
Natàlia Boronat
21/11/2018
3 min

MoscouEls opositors al Kremlin, russos o estrangers, que s’han vist obligats a marxar de Rússia han respirat una mica més alleujats en saber-se aquest dimecres que en la 87a Assemblea d’Interpol, a Dubai, s'ha triat finalment com a president el sud-coreà Kim Jong-yan i no el candidat rus, Aleksandr Prokoptxuk.

Kim, fins ara un dels quatre vicepresidents de l’agència internacional de policia, ja feia de president en funcions després que la Xina detingués al setembre l’aleshores cap d’Interpol, Meng Hongwei, acusat de corrupció. Avui el sud-coreà ha obtingut 101 vots, mentre que Prokoptxuk, un altre dels vicepresidents i a qui les travesses donaven com a favorit, només n'ha rebut 61.

Prokoptxuk és un ex alt càrrec del ministeri de l’Interior rus, i des del 2011 és el cap de l’oficina nacional d'Interpol a Rússia. Tot i que el càrrec de president d’Interpol és més aviat simbòlic i té més poder el secretariat general, presidit per l’alemany Jürgen Stock, certs sectors de l’opinió pública internacional enfrontats al Kremlin temien que la presidència en mans d’un policia rus convertís l’organització en un instrument de Moscou.

Alexander Prokopchuk, en una imatge d'arxiu

Mikhaïl Khodorkovski, un exmagnat del petroli molt crític amb Vladímir Putin que va passar 10 anys a la presó acusat de frau fiscal i que ara viu al Regne Unit, va celebrar la notícia de la victòria de Jong-yan. “S’ha imposat la raó. El Kremlin ha intentat colar el seu candidat. Aquell que durant molts anys ha ajudat a perseguir els opositors al poder i a justificar els seus”, ha dit en un tuit en què titllava la notícia de “la nostra victòria conjunta”.

Dimarts Khodorkovski havia recordat en una roda de premsa a Londres que Prokoptxuk, com a cap de l’oficina de Moscou, havia violat el reglament d’Interpol pressionant de forma bilateral diversos països el 2015 perquè el detinguessin a ell quan, després de ser amnistiat per Putin, el Comitè d’Instrucció de Rússia el va acusar d’haver organitzat dos assassinats als anys noranta.

La roda de premsa de Londres la va fer acompanyat de William Browder, el president d’Hermitage Capital Management (HCM), una empresa britànica molt important a Rússia en el sector de les assessories d’inversions durant el primer mandat presidencial de Vladímir Putin, entre el 2000 i el 2004. HCM va caure en desgràcia i sobre Browder pesen diverses ordres de recerca i captura internacional i una condemna en absència de 9 anys de presó a Rússia. A més, dilluns se li va obrir una nova causa penal que el vincula amb diversos assassinats i que el financer relacionava directament amb la probable elecció de Prokoptxuk. “La raó ha triomfat en aquest món tan fosc”, ha celebrat avui Browder en un tuit. En un altre missatge ha instat a “excloure Rússia d'Interpol” pels seus repetits abusos de les fitxes vermelles, les ordres de recerca i captura internacional, per motius polítics.

Browder s’ha convertit en un activista contra Putin i ha impulsat la 'llei Magnitski', una normativa que s’ha aprovat en sis països que castiga persones i institucions implicades en la mort de Serguei Magnitski, advocat de HCM que va morir en una presó russa el 2009 pendent de judici quan investigava un frau a gran escala en el qual potser estaven implicats alts càrrecs de la policia russa.

Prokoptxuk també ha estat víctima d’una intensa campanya en contra d'ell liderada per quatre senadors nord-americans que acusen Rússia d’haver comès abusos a Interpol contra la dissidència.

El secretari d’Estat nord-americà, Mike Pompeo, ha expressat el seu suport al candidat sud-coreà, mentre que les repúbliques exsoviètiques de Lituània i Ucraïna havien amenaçat de sortir d'Interpol si guanyava Prokoptxuk. El cap d’Exteriors britànic, Jeremy Hunt, ha qualificat de “notícia excel·lent” l’elecció de Kim. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha lamentat que no guanyés Prokoptxuk i ha denunciat pressions contra el candidat rus.

stats