Així combat Arizona les teories de frau electoral: parets de vidre i càmeres 24 hores

El personal que treballa en comicis d'estats clau com aquest ha patit intimidacions, uns atacs que divideixen el partit republicà

Dana Lewis, la responsable del registre de vot i el vot anticipat, mostra com totes les capses on es transporta el material per a la votació del 5 de novembre porta un GPS per tenir geolocalitzat tot el temps on són els vots
8 min

Florence (Arizona)El fort vent aixeca núvols de pols que creuen la carretera. Són quilòmetres de terra àrida on només creixen arbustos petits o cactus altíssims i el mòbil es queda sense cobertura. A mesura que ens acostem a Florence, al comtat de Pinal, comencen a aparèixer les primeres cases, petites i envellides per la pols roja que s'aferra a les parets i els vidres. Just a l'entrada de la localitat s'hi aixeca un edifici alt i ample, amb vidrieres impol·lutes i un exterior amb acabats de fusta, que contrasta amb la resta de construccions. És el nou centre de recompte de vots que es va acabar de construir el juny d'aquest any, després dels errors en el recompte de les eleccions de mig mandat del 2022.

El principal motiu pel qual es va construir un nou equipament va ser l'espai: amb més de 425.000 persones, Pinal és el comtat d'Arizona que més ràpid creix; a les midterm no hi havia prou lloc per comptabilitzar les paperetes, i això va conduir a errors. Però més que no pas el volum, el que busca restaurar la confiança en el sistema electoral són les parets de vidre que permeten veure des de fora com arriben els vots i es compten, les pantalles que retransmeten 24 hores les bústies que hi ha per dipositar el vot i els localitzadors GPS. Totes aquestes mesures s'han aplicat per combatre els rumors i les falsedats sobre el frau electoral que Donald Trump i altres membres del partit republicà han escampat arreu del país des de les eleccions del 2020. Pretenen esvair qualsevol mena de dubte en aquest estat clau de cara al cinc de novembre.

"Ens importa el procés i farem tot el que puguem per assegurar-nos que surti bé, i per això involucrar-hi la ciutadania és una manera de refer la confiança a través de la transparència. Aquest és l'objectiu al comtat de Pinal", explica Dana Lewis, la recorder d'aquest comtat d'Arizona. El recorder és un càrrec que també s'elegeix a les urnes i del qual depèn el registre dels votants, el vot anticipat i el registre de documents públics. Lewis és republicana i va ser elegida com a recorder el 2022. Des de llavors el seu principal objectiu ha estat combatre la desconfiança rampant que hi ha arreu d'Arizona arran de les teories conspiratives sobre el frau electoral.

Teories conspiranoiques

El 2020 Arizona es va convertir en un dels epicentres de les teories conspiranoiques sobre possibles fraus electorals després que Joe Biden aconseguís canviar de color l'estat per primera vegada des del 1996, juntament amb Geòrgia, que també es va pintar de blau per primer cop des del 1992. A Arizona, el demòcrata es va imposar a Trump per només uns 10.000 vots i va ser una de les victòries decisives perquè Biden arribés a la Casa Blanca. Mentre encara es recomptaven els vots, els rumors de frau es van començar a estendre entre els veïns, cosa que va generar avalots i protestes.

A Maricopa, el comtat veí de Pinal, on hi ha la ciutat de Phoenix, centenars de votants republicans van protestar assegurant que els retoladors (sharpies) que s'havien començat a utilitzar aquells comicis per marcar les paperetes s'havien emprat per invalidar els vots en favor de Trump. Un grup de persones armades va arribar a anar a les portes del centre de recompte de Maricopa arran de la victòria demòcrata. A Pinal, tot i que va guanyar Trump, també es va estendre un fals rumor que s'havia abandonat un autobús escolar ple de paperetes al mig del desert.

"Per restaurar la confiança en el sistema, quan va començar el projecte de l'edifici vam treballar amb els arquitectes perquè la transparència fos la principal premissa", explica Lewis mentre ens condueix a una sala annexa al vestíbul on en lloc de parets hi ha vidres. A l'altra banda es poden veure els treballadors electorals mentre certifiquen i preparen els vots per correu i de votació anticipada que ja han arribat. A Arizona el vot anticipat va començar el 9 d'octubre –sense comptar el dels soldats a ultramar, que va iniciar-se el 21 de setembre– i aquest es pot entregar de tres maneres diferents: per correu, als drop boxes, que són unes bústies on es pot deixar el vot, o bé en persona als punts habilitats.

El vidre permet veure com els treballadors electorals treballen a Pinal amb els vots.
Cada dia arriben els vots per correu que els ciutadans de Pinal han començat a enviar des del passat 9 d'octubre.

Per damunt dels vidres hi ha instal·lats quatre televisors de plasma que retransmeten en directe les 24 hores del dia les 16 bústies on es pot deixar el vot. Es va decidir retransmetre-ho en directe arran que alguns ciutadans havien decidit anar en persona per "vigilar" què passava amb les drop boxes que estan ubicades a l'exterior, fet que resultava "intimidatori" per a algunes persones quan anaven a dipositar el vot. "És per això que sempre que ens trobem aquests casos de gent preocupada pel que pugui passar amb els vots emesos a les drop boxes, els convidem que vinguin a aquesta sala per vigilar-les a través de les càmeres sense interferir en l'experiència de vot de la resta de ciutadans. Però això és una bona cosa, saps? No diria que és una cosa dolenta. Prefereixo que vinguin aquí i no que diguin falsedats sobre el sistema", relata Lewis.

Intimidacions als treballadors electorals

Més enllà de provocar la desconfiança i el recel en el sistema de vot, les mentides escampades per Trump i alguns membres del partit republicà d'Arizona, com la candidata al Senat per Arizona, Kari Lake, també han arribat a intimidar els treballadors electorals. Lewis narra com el dia anterior a la nostra visita al centre de recompte de Pinal van tenir problemes amb internet i va arribar un home amb actituds "bel·ligerants" cap als treballadors del centre. Va començar a "crear històries" sobre la votació i a escampar-les entre els que esperaven per votar. "Vam haver d'acabar trucant a la policia perquè marxés, ja no només per com això afecta els treballadors, sinó perquè és una forma d'intentar condicionar el vot de la resta".

Malgrat tots els esforços que està posant Lewis en reinstaurar la confiança en el sistema de votació a Pinal, els atacs no paren d'arribar des de dins del mateix partit republicà, al qual també pertany la recorder. A l'estiu hi va haver un procés de primàries al comtat que va ser una prova de foc per a Lewis després dels errors del 2022. La va superar amb èxit. Així i tot, el republicà Kevin Cavanaugh, que forma part dels supervisors que havien de certificar el resultat, va perdre en la seva campanya contra l'altre candidat republicà per al lloc de xèrif de Pinal. Després de perdre, Cavanaugh ha estat dient que li van fer certificar els resultats "sota pressió" insinuant que hi va haver frau i ha alimentat més els rumors i les fake news entorn del procés de votació.

Les caixes preparades amb els materials per a la nit electoral i els geolocalitzadors.

"És menyspreable, segons la meva opinió, quan has estat veient com el procés és desprestigiat i veus professionals reconstruir-lo amb sang, suor i llàgrimes, i després encara s'intenta invocar algun tipus de negativitat cap a allò que la gent d'aquest departament fa. És lamentable i inapropiat", lamenta Lewis. La demanda que va presentar Cavanaugh davant el tribunal va ser desestimada aquest mateix mes i es va demostrar que no hi havia hagut cap frau. Així i tot, Cavanaugh serà una de les persones que haurà de certificar els resultats de Pinal de les eleccions presidencials.

Friccions dins el partit republicà

Les friccions dins del partit republicà a Arizona pels rumors de frau electoral no són cap novetat. El recorder de Maricopa, Stephen Richer, va caure en desgràcia després de contradir les tesis de Trump i demostrar la integritat del sistema de votació el 2020. Des de llavors, ha estat el focus dels atacs de Lake i ha arribat a rebre amenaces. A les últimes primàries del partit republicà per al lloc de recorder va perdre contra Justin Heap, molt més favorable a Trump.

Sota les pantalles que monitoregen les bústies de vot, a mà dreta, hi ha la sala de certificació de la firma, on una desena de persones treballen amb escàners per assegurar que la signatura de qui ha enviat el vot per correu coincideix amb la d'altres anys i no és una falsificació. "En cas de dubte, aquests sobres s'aparten i es fa una comprovació manual. A més, avisem per telèfon, correu i e-mail a la persona perquè ens confirmi que és ella qui ha votat", exposa Lewis.

A la sala que queda al davant nostre es poden veure més taules blanques on s'asseuen dues persones, un demòcrata i republicà, per obrir el sobre i comprovar que la butlleta és vàlida i no té cap anomalia abans de ser enviada a la màquina que s'encarrega de fer el recompte. A mà esquerra és on hi ha les màquines de recompte de vots i on els treballadors preparen les caixes perquè siguin comptats. "Les màquines funcionen igual que les que tenen les universitats i escoles per corregir els exàmens tipus test, i per això és important no utilitzar un bolígraf o llapis vermell. No tenen més secret", exposa Lewis. La nit electoral aquestes mateixes màquines també començaran a comptar tots els vots emesos durant la jornada.

Per evitar rumors com el del bus perdut al desert, el comtat de Pinal "ha establert un sistema de geolocalització GPS per a totes les unitats que transporten els element de votació", explica Lewis. Pinal és un dels pocs comtats que encara manté el sistema de votació per districtes. Això vol dir que cada ciutadà té assignat un punt de votació la nit electoral, mentre que en altres llocs, com Maricopa, es pot votar des de qualsevol punt. "Vam decidir mantenir-ho així perquè Pinal és un comtat més gran que Connecticut i, per tant, t'has de desplaçar molt per arribar als punts de votació", raona Lewis. Votar per districtes també implica que un cop es tanquen els col·legis els camions blindats han de portar les paperetes fins aquí perquè les recomptin. Ara aquests camions estan vigilats amb GPS.

Dana Lewis li explica a Matt O'Connel com funciona tot el procés de recompte de vots.

Un cop tornem a la sala de vidre, ens trobem amb un pare i els seus fills que han anat a deixar el seu vot anticipat. L'home està mirant com funcionen les màquines de recompte amb interès. "Em sembla una idea genial, perquè realment encara queden moltes preguntes sense resoldre sobre què va passar a les eleccions del 2020. No crec que s'arribi mai a saber què va passar, però això crec que crea una atmosfera de confiança entre les institucions i el públic", diu Matt O'Connell. Lewis s'apropa a ell i es presenta com a recorder, i comença a explicar-li què es fa a cada una de les sales mentre els tres nens s'empaiten per la sala.

O'Connell escolta amb atenció l'explicació de Lewis, i entre els dubtes que li planteja està el de com es poden assegurar que les persones que voten es corresponen amb el carnet d'identificació i que tenen dret a vot. En les últimes setmanes, Trump –i també Elon Musk– s'han dedicat a fer una campanya de desinformació assegurant que els migrants sense papers s'estan inscrivint per votar en favor dels demòcrates. Lewis li explica a O'Connel com es verifiquen les firmes dels sobres i com cal presentar una identificació oficial per poder votar.

stats