Internacional 22/07/2024

Així es va gestar la decisió de Biden

El president dels Estats Units no va comunicar la decisió a la majoria del seu equip fins al minut abans de fer-la pública

Katie Rogers, Michael D. Shear, Peter Baker i Zolan Kanno-Youngs / The New York Times
8 min
El president dels Estats Units, Joe Biden, baixant de l'avió per assistir a un míting electoral.

Washington / Rehoboth."Necessito que tu i el Mike vingueu a casa", va dir el president Biden dissabte al vespre.

Biden estava al telèfon –des de la seva casa de vacances a Rehoboth, a l'estat de Delaware– amb Steve Ricchetti, un dels seus assessors més propers. Es referia a Mike Donilon, el seu cap d'estratègia i redactor de discursos des de fa temps. Al cap de poc tots dos eren a Rehoboth, mantenint la distància de seguretat amb el president, que s'estava recuperant de la covid.

Des d'aquella tarda i fins ben entrada la nit, tots tres van treballar en una les cartes més importants i històriques de la presidència de Biden: l'anunci de la seva decisió de retirar-se de la seva campanya de reelecció després que demòcrates destacats, donants, aliats propers i amics l'haguessin pressionat sense descans perquè abandonés.

La renúncia no la comunicaria a la majoria del seu equip fins al minut abans de fer públic l'històric anunci a les xarxes socials aquest diumenge. La vicepresidenta dels Estats Units, Kamala Harris, a qui Biden va donar el seu suport per postular-se, va parlar amb el president diumenge al matí, igual que Jeff Zients, el seu cap de gabinet, i Jen O'Malley Dillon, la seva presidenta de campanya. Un grapat d'assessors de la Casa Blanca van saber-ho directament pel president en una trucada de Zoom, però altres personalitats destacades del seu entorn van conèixer la notícia a través de les xarxes socials.

"Crec que el millor per al meu partit i per al país és que em retiri –va escriure– i em centri únicament a complir les meves obligacions com a president durant la resta del meu mandat". La concessió va ser impressionant i discordant amb les negacions furibundes dels últims dies de la campanya. La decisió va deixar entreveure com el president havia mantingut la informació molt controlada entre un petit cercle d'amics, assessors de confiança i familiars, cosa que ha sigut habitual durant tota la seva presidència, però sobretot durant la crisi que l'ha envoltat des del debat amb Trump.

Des del moment en què el president va arribar a Delaware amb covid dimecres a la nit, hi ha hagut dues realitats polítiques paral·leles. Una ha sigut una infraestructura de campanya extensa amb el pilot automàtic posat, decidida a avançar defensant el president Biden. L'altra es jugava a l'interior de la casa de 635 metres quadrats amb un rètol a la porta principal en homenatge al fill del president que va morir el 2015 que diu: "El regal del Beau". Gairebé ningú fora de la casa sabia el que Biden pensava fins que diumenge va publicar el seu comunicat a les xarxes socials. Fins aquell moment, els aliats del president no havien tingut més remei que suposar que seguia dins la cursa electoral, fins que va deixar clar que es retirava.

Aquest relat es basa en entrevistes amb persones properes a Biden, inclosos legisladors, donants, amics i familiars que eren coneixedors dels pensaments del president mentre prenia la que pot ser la decisió política més difícil de la seva carrera.

"Hi està al cent per cent!"

O'Malley Dillon no podia dir-ho més clar quan va aparèixer al programa Morning Joe de MSNBC per defensar Biden. "El president està en aquesta carrera al cent per cent", va dir divendres al matí, amb un rastre d'exasperació a la veu. Dillon va afegir: "Hi està al cent per cent. Ha de mostrar que està lluitant pel poble nord-americà. Ho ha fet dia rere dia des del debat". Com altres confidents, Dillon estava decidida a mantenir la fe en públic. A la campanya i a la Casa Blanca, els assistents van referir els periodistes als comentaris de la confident, mentre insistien que el president no dubtava. Però cada cop era més difícil ignorar els donants que sentien pànic i els demòcrates electes que es giraven contra ell en públic.

Durant el dia de divendres una dotzena de legisladors més van demanar que el president fes un pas al costat i deixés presentar-se a una altra persona. Les frases que deien eren demolidores. El congressista Seth Moulton, demòcrata de Massachusetts, va dir que Biden, "un mentor i amic" que l'havia ajudat a ser elegit el 2014, semblava que no el reconeixia quan es van reunir a la commemoració de l'aniversari del Dia D a França el mes passat.

Divendres no hi va haver cap declaració pública del president, que estava resguardat amb la seva dona, Jill Biden; un dels seus assessors de més confiança, Steve Ricchetti; Annie Tomasini, la seva subcap de gabinet, i Anthony Bernal, l'assessor principal de la primera dama. Persones properes al president van dir que podien intuir que la gravetat del moment li pesava. Però no estava clar si Biden ja sabia que abandonaria en aquell moment, fins i tot per al petit nombre de persones que l'envoltaven.

Al vespre algunes persones molt properes al president notaven que en passava alguna, i van dir en privat que el final de la campanya semblava inevitable. Però d'altres rebien un missatge diferent del mateix Biden. Ron Klain, que va exercir com a primer cap de gabinet del president demòcrata a la Casa Blanca i l'ha continuat assessorant després, va trucar a Biden divendres a la nit per transmetre-li paraules d'ànim. Klain havia rebut missatges de suport a Biden de la senadora Elizabeth Warren, demòcrata de Massachusetts, així com de Faiz Shakir, assessor principal del senador Bernie Sanders, independent de Vermont.

–Queda't –diu Klain que va dir a Biden.

–Aquesta és la meva intenció –va respondre el president–. Això és el que faré.

"Encara al terreny de joc"

Els copresidents nacionals de la campanya de Biden es van reunir en la seva trucada habitual dissabte al matí, preparats per al que pensaven que podria ser una notícia important sobre el futur del líder demòcrata. O'Malley Dillon va organitzar la trucada, que va incloure Jeffrey Katzenberg, un magnat i donant de Hollywood; la governadora de Michigan, Gretchen Whitmer; el congressista Jim Clyburn, de Carolina del Sud, i altres figures d'alt perfil que havien sigut els primers patrocinadors de la candidatura del demòcrata per la reelecció.

Tenint en compte tot el que havia passat just el dia abans, esperaven notícies terribles. Però el grup va quedar sorprès quan els membres de l'equip simplement van començar a fer una descripció dels últims detalls de les estratègies de campanya. Després de mitja hora, dos o tres dels exasperats copresidents van interrompre, dient que havien d'agafar el bou per les banyes. Va seguir una discussió angoixada, però no hi va haver cap resolució.

Cedric Richmond, un antic membre demòcrata del Congrés i amic del president des de fa temps, va unir-se tard a la trucada, però va insistir que els partidaris de Biden encara estaven al seu costat, sobretot els que es beneficien dels seus objectius polítics, com la cura dels nens i la diversitat. "Joe Biden encara està en el terreny de joc, així que em posaré aquesta samarreta de l'equip Biden fins que soni l'últim xiulet", va dir Richmond després de finalitzar la trucada. Quan li van preguntar si pensava que el president podria suportar la ràfega de notícies negatives dels últims dies, Richmond va dir: "Espero que sí".

Una setmana abans el senador, Chuck Schumer, líder de la majoria demòcrata al Senat i un dels aliats més forts de Biden, li havia donat un missatge nefast en persona. Va dir al president que la majoria dels membres del Congrés estaven disposats a girar full de la seva candidatura i el va instar a considerar tres coses: els riscos per al seu llegat personal, el futur del país i l'impacte en el Congrés si els demòcrates tinguessin fortes pèrdues en les eleccions de novembre.

"Necessito una altra setmana", va respondre Biden, segons una persona que coneixia la reunió de 35 minuts del 13 de juliol.

Un cop acabada aquella setmana, el líder demòcrata avançava a poc a poc cap a la seva decisió i alguns dels seus aliats més propers –inclòs el senador Chris Coons, de Delaware, copresident de la campanya Biden-Harris– passaven uns dies en dos fòrums de seguretat nacional a l'Institut Aspen. Mentre debatien sobre el futur d'Ucraïna, el repte de la Xina i l'impacte de les noves tecnologies, convocaven reunions destinades a endevinar les intencions de Biden. Coons, que també és amic íntim de Biden, va trucar des d'Aspen als periodistes per emetre una forta defensa, i va dir que el president "mereix el respecte" de prendre la seva decisió en privat.

Tres trucades

Joe Biden va mostrar signes d'haver canviat d'opinió dissabte en una conversa a la qual van unir-se Ricchetti, Tomasini i Bernal. Donilon, citat pel president, va arribar cap a les quatre de la tarda. Biden havia intentat durant setmanes desviar l'atenció de la seva actuació apagada i de vegades incoherent al debat amb Trump. Però res semblava funcionar.

Encara malalt i afònic, el president va optar per anunciar la seva decisió per carta en lloc d'a càmera, i va treballar per redactar-la amb Donilon, autor de molts dels seus discursos públics, mentre Ricchetti es va centrar en els següents passos, com quan informar el personal, com fer-ho i qui més n'hauria de ser notificat.

La carta es va acabar diumenge, mentre funcionaris de la Casa Blanca que no tenien coneixement de la seva existència i els aliats del president encara pressionaven els periodistes amb comentaris sobre la determinació que tenia el president de mantenir-se en la cursa electoral, derrotar Trump i complir un altre mandat. De fet, just després de les 11 del matí de diumenge, tot i que Biden estava preparant la seva sortida, Richmond, un dels principals substituts durant la seva absència a la campanya, era al programa Face the Nation de CBS dient "Vull ser molt clar: ha pres una decisió. I aquesta decisió és acceptar la nominació, presentar-se a la reelecció i i guanyar-la".

Els tres primers a saber la veritat van ser Kamala Harris; Zients, el cap de gabinet del president, i O'Malley Dillon, cadascun en trucades telefòniques diferents del líder demòcrata, segons diverses persones coneixedores de les comunicacions. A les 13.45 h del diumenge, un minut abans que Biden enviés la seva carta de retirada al món, el president va comunicar la decisió a diversos dels seus assessors, inclosa Anita Dunn, que gestiona l'estratègia de comunicació. Els va llegir la carta i va agrair al seu personal el servei prestat.

"Porteu-me la feina i la farem", els va dir el president.

Aleshores el cap de gabinet de Biden va trucar a altres funcionaris de la Casa Blanca per confirmar que era cert i agrair-los tot el seu esforç, seguit d'una trucada similar que va fer amb membres del seu gabinet, que no coneixien la decisió fins que la carta es va publicar a les xarxes. Biden va passar bona part del dia fent trucades als líders del Congrés i altres aliats. Va decidir anunciar el final de la seva candidatura a X, segons persones coneixedores de la decisió, perquè li donava la possibilitat de fer-ho "a la seva manera", evitant la intriga i les filtracions que han assotat la seva campanya durant les últimes setmanes.

La publicació a X es va fer a les 13.46, hora dels Estats Units.

Un cor d'alertes

A les files de la Casa Blanca alguns estaven en estat de xoc. Altres ploraven. I d'altres es van alegrar, almenys, de saber que s'havia pres una decisió i que la campanya podia tirar endavant.

A Aspen, el senador Chris Coons parlava en un panell titulat El final de la confiança? IA i desinformació. Enmig d'una discussió sobre els riscos de les notícies falses a les pròximes eleccions presidencials, els membres de l'audiència, inclosos els periodistes, intentaven esbrinar si la carta del president era en si mateixa una notícia falsa.

Finalment, la sessió va ser interrompuda per Condoleezza Rice, exsecretària d'Estat, que es va dirigir al grapat de periodistes de la sala per preguntar-los si s'havia confirmat la veracitat de la carta. Van comprovar els seus telèfons i van dir que sí, i Coons va sortir de la sala per tornar una trucada perduda de la Casa Blanca.

Klain va dir que estava sorprès que Biden hagués canviat d'opinió. "M'entristeix la decisió –va explicar en una entrevista després de l'anunci del líder demòcrata–. El president era el nostre millor candidat per al 2024 i em sap greu que aquest esforç per expulsar-lo hagi tingut èxit. Però crec que és hora que el partit s'uneixi i crec que la vicepresidenta Harris és una candidata molt forta". Aviat van seguir moltes declaracions d'elogi de polítics, amics i familiars.

"Durant tota la meva vida, he mirat el meu pare amb admiració –va escriure Hunter, fill de Joe Biden–. ¿Com ha pogut patir tant i, tanmateix, donar tant als altres?". Hunter Biden va afegir "Tinc molt sort. Puc dir-li que l'estimo i donar-li les gràcies cada nit. Demano a tots els nord-americans que s'uneixin a mi aquesta nit per fer el mateix. Gràcies, senyor president. T'estimo, pare".

Copyright 'The New York Times'

stats