Així serà la nova Colòmbia de Petro
El nou president fa una aposta ferma per posar fi al conflicte armat i per reformes de salut, tributs i pensions
Barcelona“Avui comença la Colòmbia del que és possible”, ha dit el nou president de Colòmbia, Gustavo Petro, aquest diumenge durant la cerimònia de presa de possessió. Petro, que s’ha convertit en el primer president d’esquerres del país, es referia, així, a un dels seus principals compromisos –un dels més repetits durant el discurs inaugural– i el primer del decàleg que va desplegar davant la multitud: fer que “la pau sigui possible”. Davant una plaça de Bolívar, al centre de Bogotà, plena de gom a gom, ha afegit: “Hem d’acabar, d’una vegada i per sempre, amb sis dècades de violència i conflicte armat”. Ha insistit que aquest serà “el govern de la vida, de la pau”, que complirà l’acord que el país va pactar el 2016 amb les FARC i que avançarà en les converses amb l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN per les sigles en castellà), l’última guerrilla activa.
Petro també vol impulsar polítiques de reparació per a les víctimes, accelerar la restitució de terres indígenes, posar en marxa una reforma agrària integral i eliminar la dependència del negoci de la cocaïna tant de l’Estat com de la població rural. “Desenvoluparé la indústria nacional, l’economia popular i el camp colombià, sense distincions ni preferències [...]. Us necessitem a tots i totes per créixer i redistribuir la riquesa”, ha assegurat en un dels punts del decàleg.
Prioritats en salut, tributs i pensions
El govern de Petro, que marca l’inici d’una nova etapa política al país, arrenca amb altes expectatives perquè el canvi que ha promès representa un gir de 180 graus en matèries tan rellevants com la salut, els tributs, l'educació o les pensions. La reforma tributària serà de les primeres a abordar perquè li ha de permetre aconseguir els recursos per desplegar la resta del programa. “La igualtat és possible si som capaços de crear riquesa per a tots i totes i la distribuïm de manera més justa”, ha expressat Petro durant el seu discurs. Durant les pròximes hores s’espera que el ministre d’Hisenda, José Antonio Ocampo, presenti al Congrés una reforma per recaptar 50 bilions de pesos (uns 11.500 milions de dòlars). La proposta girarà entorn de dos eixos: un impost a la renda als que més guanyen i el combat contra l’evasió fiscal. En el seu debut, Petro ha promès “lluitar contra la corrupció amb mà ferma i sense miraments”. Aquesta serà la primera prova per al mandatari, que haurà de lidiar amb un Parlament on no té majoria pròpia.
Un altre dels reptes serà la transformació de les Entitats Promotores de Salut (EPS), empreses privades d’índole comercial i administrativa que exerceixen de mediadores entre pacients i clíniques o hospitals. Petro ha promès eliminar-les perquè vol que els recursos arribin directament als prestadors de serveis que asseguren l’atenció als pacients, sense mitjancers. El seu objectiu és instal·lar un sistema únic de salut pública i universal que no depengui de la capacitat de copagament, com fins ara.
Medi ambient i igualtat
En matèria mediambiental, una de les idees més clares que ja ha expressat la nova ministra Susana Muhamad és acabar amb la pràctica del fracking, pel risc que comporta en alguns territoris del país. El model de Petro passa per deixar enrere de manera progressiva el model extractivista i l’exploració d’hidrocarburs per caminar cap a la generació d’energies renovables i netes. “Protegiré el nostre sòl i subsol, els mars i rius, l’aire i el cel. Els nostres paisatges ens defineixen i ens omplen d’orgull i, per això, no permetré que l’avarícia de pocs posi en risc la nostra biodiversitat”, va dir el president. “Colòmbia, des de la seva enorme riquesa natural, liderarà la lluita per la vida planetària”, va afegir.
El gir que proposa Petro també abraça el feminisme, sobretot de la mà de la seva vicepresidenta, Francia Márquez, la primera dona afrodescendent a ocupar el càrrec. “Governaré amb i per les dones de Colòmbia. Avui i aquí comença un govern paritari i amb un ministeri d’Igualtat”, va dir. Precisament, Márquez estarà a càrrec d’aquesta cartera. Des de fa setmanes s’han anat coneixent els noms de la resta de ministres, però, a hores d’ara, encara falta conèixer la designació de 5 càrrecs per saber si Petro compleix o no amb la paritat.