Malta permet el desembarcament dels 65 migrants de l’‘Alan Kurdi’

Malgrat que està previst que la nau atraqui al port de La Valletta, el país no es farà càrrec de l’acollida de cap d’aquestes persones

Un dels tripulants del vaixell 'Alan Kurdi' rescatava divendres un dels nàufrags enmig del mar Mediterrani.
Ara
07/07/2019
2 min

BarcelonaEl vaixell Alan Kurdi, de l’ONG alemanya Sea-Eye, desembarcarà finalment a Malta les 65 persones migrades que dijous va rescatar d’un naufragi al Mediterrani. Malgrat que està previst que la nau atraqui al port de La Valletta, el país no es farà càrrec de l’acollida de cap d’aquestes persones. Com en altres ocasions, els rescatats seran reubicats en diversos països de la Unió Europea que, a hores de tancar l’edició d’aquest diari, encara no s’havien concretat. “Cap dels immigrants es quedarà a Malta, ja que aquest cas no està sota la responsabilitat de les autoritats malteses”, va deixar clar ahir el primer ministre maltès, Joseph Muscat, després d’anunciar el permís d’arribada de l’embarcació de l’ONG. Tal com va revelar el mateix Muscat, la decisió de Malta va ser fruit d’un acord amb la Comissió Europea i Alemanya.

El cas de l’ Alan Kurdi, però, no ha estat exempt de polèmica. El vaixell ha hagut de passar tres dies esperant enmig del Mediterrani perquè ni Itàlia ni Malta -els dos països “segurs” més pròxims- li donaven permís per accedir al seu port. En un primer moment, l’ONG va posar rumb a l’illa italiana de Lampedusa, però la resposta del govern italià -encapçalat pel ministre de l’Interior, Matteo Salvini- va ser immediata: el mandatari va fer arribar un decret als tripulants de l’embarcació en què els prohibia expressament atracar a Lampedusa i els deia que anessin a Malta. Després d’hores d’incertesa, la nau va decidir ahir emprendre el viatge cap a La Valletta. “No podem arriscar-nos més, ens dirigim a Malta. Em sembla impensable que allà ens tractin com Salvini tracta els vaixells que salven persones”, va argumentar el director de la missió, Gorden Isler, que va reiterar que la salut d’alguns dels nàufrags estava en risc. Tot i que en un primer moment l’executiu maltès també va mostrar-se contrari a permetre l’arribada d’aquestes persones, les negociacions amb la Unió Europea van fer-lo canviar d’opinió.

stats