Alemanya apuja el nivell d’alarma davant l’escassetat de gas rus

El govern de Berlín busca proveïdors alternatius a Rússia i reobrirà centrals de carbó

El ministre d'Economia i Acció Climàtica d'Alemanya,  Robert Habeck (Els Verds), anuncia l'estat d'emergència per la falta de gas.
23/06/2022
3 min

Dortmund (Alemanya)Davant dels problemes d’importació del gas rus i la dràstica pujada de preus de l’energia, el govern alemany ha elevat aquest dijous l’estat d’inquietud i prevenció. De paraula i de facto. El ministre federal d’Economia, Robert Habeck, ha remarcat que “el gas és ara un bé escàs a Alemanya”. “Encara que no puguem percebre-la, ja estem en una crisi del gas”, ha advertit el titular de l’executiu de Berlín, alhora que anunciava l’activament del nivell d’alarma, la segona fase del pla d’emergència de tres etapes que s’ha implementat per fer front a la reducció del subministrament del gas procedent de Rússia. Actualment, la seguretat de l’entrega està garantida, però “la situació és tensa” a la principal economia europea i “el camí a recórrer com a país és pedregós”. 

Habeck ha apel·lat a tots els consumidors –tant a la indústria com a les institucions públiques i a les famílies– perquè continuïn reduint l’ús del gas tant com sigui possible. El ministre d’Economia s’ha referit a la percepció “d’una enganyosa seguretat” a l’estiu. “Però arribarà l’hivern i hem de prendre totes les precaucions per estar preparats”, ha avisat.

La crida a elevar el nivell d’alarma té a veure amb la disminució de la distribució del gas rus pel gasoducte Nord Stream 1, que passa pel mar Bàltic. Des de la reducció del pas del gas en les últimes setmanes el mercat encara està més tens. I, en l’horitzó, apareix un altre perjudici. A partir de l’11 de juliol està prevista una inspecció del gasoducte, que pot durar uns deu dies, i això alentirà encara més la importació del gas.

Habeck ho té clar: “L’estrangulament en la distribució del gas és un atac econòmic de Putin contra nosaltres. La seva estratègia és fomentar la inseguretat, elevar els preus i dividir-nos com a societat. Contra això ens defensem”.

La principal prioritat del govern alemany en aquest sentit és omplir els dipòsits de gas mentre es van buscant proveïdors alternatius i es van fomentant les instal·lacions que produeixen energia renovable.

Els centres d’emmagatzematge de gas estan gairebé al 60%. Però si les entregues del gas rus a través del Nord Stream 1 es mantenen en el baix nivell del 40%, l’objectiu de tenir els dipòsits plens al 90% al desembre difícilment serà assolible sense mesures addicionals.

Al març, el ministeri d’Economia alemany va decretar el nivell d’alarma preventiva, que servia bàsicament per conscienciar-se i preparar-se per a un empitjorament de la distribució del gas rus. Que ara Berlín passi a la fase 2 del seu pla d’emergència no implica la intervenció de l’estat en el mercat, que només es produiria a partir de la tercera fase. Llavors les autoritats podrien racionalitzar el repartiment del gas i decidir qui –i qui no– rep aquesta font energètica. Les famílies estan especialment protegides i haurien de ser abastides el màxim de temps possible. La indústria, però, hauria de preparar-se per a retallades.

Recuperar el carbó

La decisió anunciada aquest dijous, malgrat tot, es considera un requisit previ per als plans del govern federal de tornar a posar en marxa més centrals de carbó per estalviar gas natural en la producció d’electricitat en els pròxims mesos. La llei corresponent s’aprovarà al Bundesrat (la cambra alta) el 8 de juliol. A la picota queda l'objectiu del govern de coalició –amb els Verds al ministeri d'Economia i Protecció Climàtica– d'avançar al 2030 l'apagada del carbó al país, que estava prevista per al 2038.

Tot i l’elevació del nivell d’alarma, les empreses de servei públic encara no podran augmentar els preus del gas en virtut de la llei de seguretat energètica, perquè han de complir-se més condicions. “Volem continuar vigilant el mercat”, ha indicat Habeck. S’espera que els subministradors de gas només facin més endavant ús del seu dret d’ajustar els preus amb sentit de la proporció. “La meva impressió és que els proveïdors no estan disposats a apujar immediatament els preus a una àmplia massa de clients privats. Això provocaria un gran caos, perquè molts clients particulars donen per fet que estaran en una situació segura durant mesos”, apunta Udo Sieverding, expert en energia del Centre de Consumidors de Rin del Nord - Westfàlia, al diari Süddeutsche Zeitung. En canvi, és ben factible, raona, que els proveïdors de gas es dirigeixin primer als seus clients d'empreses, perquè són persones de contacte fixes amb qui es pot abordar aquesta qüestió de manera professional. En tot cas, Sieverding parteix de la base que els preus del gas es podrien triplicar respecte al nivell d'abans de la crisi.

stats