Alemanya va emetre una euroordre contra un ciutadà ucraïnès pel sabotatge del gasoducte Nord Stream

L'individu, que és instructor de busseig, ha pogut marxar a Ucraïna per un error en el procediment

2 min
Fuita de gas al mar Bàltic per un atac als gasoductes del Nord Stream.

BarcelonaAlemanya va emetre al juny una ordre de detenció europea contra un ciutadà ucraïnès que vivia a Polònia per les seves suposades implicacions en el sabotatge al gasoducte Nord Stream el setembre del 2022. Segons una investigació de la televisió ARD, el diari Süddeutsche Zeitung i el setmanari Die Zeit, l'ucraïnès contra el qual s'ha emès l'ordre és un instructor de busseig i, juntament amb dues persones més, se l'acusa d'haver participat en el sabotatge.

Tot i que l'individu, a qui s'identifica amb el nom de Volodímir S., hagi negat la seva implicació en el cas, la investigació el situa com a conductor d'un vehicle blanc que va ser identificat per les autoritats alemanyes a prop de l'illa de Rügen la nit del 8 de setembre del 2022. La mateixa investigació també indica que el sospitós hauria acompanyat les persones que van utilitzar un iot, de nom Andromeda, on es van trobar rastres d'explosius, i se sospita que també va participar en l'operació. De fet, la revista nord-americana Wired, especialitzada en tecnologia, va assegurar setmanes després del sabotatge que pocs dies abans que es produïssin les fugues de gas dos vaixells que portaven el sistema de radiodifusió AIS apagat van passar per la zona. Aquest sistema permet identificar i seguir els vaixells des d'altres estacions costaneres, avions o naus.

La fiscalia polonesa ha assegurat que el sospitós ha abandonat Polònia darrerament i que va travessar la frontera amb Ucraïna. “El pas lliure de la frontera entre Polònia i Ucraïna per part de Volodímir Z. va ser possible perquè les autoritats alemanyes no el van incloure en la base de dades de persones buscades”, ha dit a Reuters Anna Adamiak, portaveu de la Fiscalia Nacional de Polònia, que ha indicat que “la Guàrdia Fronterera polonesa no tenia coneixements ni motius per detenir-lo”.

Les altres dues persones relacionades amb el cas també tenen nacionalitat ucraïnesa, i són els propietaris d'una escola de busseig. Encara no s'ha emès cap ordre de detenció contra elles. Aquesta investigació periodística apunta a l'autoria ucraïnesa del sabotatge, que es va produir el 26 de setembre del 2022 i va consistir en explosions submarines als gasoductes Nord Stream 1 i Nord Stream 2, que van des de Rússia fins a Alemanya passant pel mar Bàltic, Dinamarca i Suècia. Cap dels dos gasoductes està actiu, però en el moment de les explosions eren plens de gas, ja que pel seu bon funcionament s’hi ha de mantenir a una pressió constant.

stats