Europa

Alemanya imposarà controls a totes les seves fronteres per “reduir la migració irregular”

La mesura s'aplicarà a partir del 16 de setembre i està previst que estigui vigent almenys durant els pròxims sis mesos

ARA

BarcelonaEl govern alemany ha anunciat aquest dilluns la introducció temporal de controls a totes les fronteres terrestres del país germànic amb l'objectiu de "reduir la migració per via irregular i millorar la seguretat interior". La mesura s'aplicarà a partir del pròxim dilluns,16 de setembre, i durarà almenys sis mesos.

El ministeri de l'Interior alemany ja ha notificat aquest dilluns a la Comissió Europea la seva intenció d'introduir controls temporals a les fronteres amb França, Luxemburg, els Països Baixos, Bèlgica i Dinamarca durant un semestre, unes tasques de control que se sumen a les ja existents a les zones frontereres amb Suïssa, Àustria, la República Txeca i Polònia. Tots aquests controls deixen en suspens el tractat de Schengen per la lliure circulació de persones arreu de la Unió Europea, un acord que ja té excepcions almenys en vuit països.

Cargando
No hay anuncios
Alemanya endureix el control fronterer

"Reforcem la nostra seguretat interior i mantenim la nostra mà dura contra la immigració irregular", ha argumentat la ministra alemanya de l'Interior, Nancy Faeser, en una compareixença aquest dilluns a Berlín en què ha anunciat els nous controls. La ministra socialdemòcrata ha subratllat que aquesta mesura inclou la possibilitat de rebutjar a la frontera els migrants a qui se'ls confisqui documentació falsa o que no disposin de visats que els permetin l'ingrés a Alemanya.

Cargando
No hay anuncios

Segons la ministra, des de l'octubre del 2023, quan es van introduir els controls temporals a les fronteres amb Polònia, la República Txeca, Àustria i Suïssa, ja s'han rebutjat 30.000 persones que pretenien ingressar irregularment des d'aquests països.

Faeser ha apuntat que, en aquests moments, la policia alemanya només pot rebutjar a la frontera els individus que no presenten una sol·licitud d'asil. Tot i això, ha indicat que el seu ministeri ha estat estudiant com poder realitzar en un futur "rebuigs massius", i que ha trobat una fórmula legalment sòlida que presentarà aquest dimarts en una reunió amb l'oposició i amb els governs regionals, informa Efe.

Cargando
No hay anuncios

El debat migratori, a l'ull de l'huracà

Des que un presumpte jihadista va matar tres persones en un atac amb ganivet el mes passat a l'oest d'Alemanya, la migració torna a ser un dels temes que encapçalen l'agenda política del país germànic. El ministeri de l'Interior va presentar poc després d'aquell atemptat un paquet de mesures per endurir el dret d'armes, reduir les prestacions a demandants d'asil ja registrats a altres països i facilitar les deportacions de criminals violents, que aquest dilluns ha estat aprovat al consell de ministres.

Cargando
No hay anuncios

El govern tripartit alemany endureix així la seva política migratòria enmig d'un creixement de l'extrema dreta xenòfoba al país, que a principis d'aquest mes va suposar la primera victòria electoral en un estat alemany d'un partit neonazi des de la Segona Guerra Mundial, quan Alternativa per Alemanya (AfD) va guanyar les eleccions a Turíngia. "Amb aquests resultats electorals, Turíngia diu no a una Alemanya multicultural", deia llavors Bjorn Hocke, el líder de l'AfD en aquell estat. L'anunci dels nous controls fronterers arriba, a més, només dues setmanes abans d'unes eleccions a Brandenburg en què el canceller Olaf Scholz i els socialdemòcrates (SPD) lluiten per mantenir el control del govern. El discurs criminalitzador de la immigració que ha catapultat l'AfD en moltes regions alemanyes s'estén cada cop més entre els menors de 30 anys i en les zones al cor de l'ex-Alemanya de l'est.

Però els nous controls anunciats aquest dilluns per Berlín posen a prova de nou la unitat europea i no només per la suspensió de Schengen. El ministre de l'Interior d'Àustria, Gerhard Karner, ha dit aquest dilluns al diari Bild que el seu país no està disposat a acollir els migrants que Alemanya rebutgi a la seva frontera comuna. "No hi ha espai de maniobra aquí. He donat l'ordre al cap de la policia perquè no autoritzi cap retorn", ha dit Karner, segons l'agència Reuters.