Islàndia

Alerta a Islàndia: una probable erupció podria colgar tot un poble de lava

La península de Reykjanes registra milers de terratrèmols en tres dies i les autoritats ordenen evacuar Grindavík

Efectes de l'activitat sísmica a Grindavik, al sud d'Islàndia, l'11 de novembre del 2023.
3 min

BarcelonaEl municipi de Grindavík, a Islàndia, s'ha convertit en un poble fantasma. Amenaçat per una erupció de lava que podria ser imminent, les autoritats del país van ordenar-ne l'evacuació dissabte a la nit, després de dies alertant els veïns que estiguessin a punt per si calia marxar ràpidament de casa seva. Imatges difoses aquest dilluns pels mitjans locals i a les xarxes socials mostren una esquerda enorme en una de les carreteres d'accés a la població, on viuen unes 4.000 persones, que ara han hagut de buscar un altre lloc per viure, de moment de manera temporal, però ningú sap del cert si hi podran tornar.

Grindavík és situat a la península de Reykjanes, al sud-oest d'Islàndia, a uns 50 quilòmetres de Reykjavík, la capital, i a només sis de la Llacuna Blava, la principal atracció turística de l'illa. Aquesta zona ha registrat milers de terratrèmols els últims tres dies. De divendres a dissabte n'hi va haver uns 1.800 i l'augment de la freqüència i la intensitat dels moviments va ser el que va fer prendre la decisió d'evacuar-lo. En les últimes hores, l'activitat sísmica s'ha reduït (des de mitjanit fins a les 16 h, hora local, s'havien registrat 900 terratrèmols, menys intensos), però això no és necessàriament un senyal que el perill s'estigui esvaint.

"Tant pot ser un precursor que el magma ja és més a prop de la superfície com que s'estigui acabant (l'episodi)", afirma a l'ARA el geòleg especialitzat en volcans Joan Martí. L'expert assegura que aquest fenomen "s'ha de considerar normal" en aquesta zona del planeta, situada sobre el punt de separació de dues plaques tectòniques, l'europea i l'americana, "que s'obren a raó d'uns quants centímetres per any" en un procés que s'ha anat accelerant. De fet, des del 2021 s'han produït tres erupcions a la península de Reykjanes, al voltant del volcà Fagradalsfjall.

Amenaça d’erupció a prop de la capital d’Islàndia

Reykjavík

península de

Reykjanes

torrent de

magma

volcà

Fagradalsfjall

Llacuna Blava

Grindavík

10 km

Reykjavík

península de

Reykjanes

torrent de

magma

volcà

Fagradalsfjall

Llacuna Blava

Grindavík

10 km

Reykjavík

península de

Reykjanes

torrent de

magma

volcà

Fagradalsfjall

Llacuna

Blava

Grindavík

10 km

La diferència aquesta vegada és que l'erupció es podria produir en un nucli habitat. Aquest dilluns, l'Oficina de Meteorologia d'Islàndia ha informat que es calcula que el torrent de magma hauria pujat fins a uns 800 metres per sota de la superfície, en el seu punt menys profund, i que hi ha "una probabilitat significativa" que hi hagi una erupció els pròxims dies.

Es calcula que el torrent de magma s'estén uns 15 quilòmetres, des del nord-est de la central elèctrica de Svartsengi i la Llacuna Blava fins a l'oceà al sud-oest de Grindavík. El que podria passar és que el torrent de lava aprofiti les esquerdes per sortir. "Si hi ha una bossa de magma a sota, a molta pressió, les esquerdes ajuden a obrir-li camí i acaba sortint", apunta Martí, que afegeix: "Quan puja, puja molt de pressa".

Per això, les autoritats van declarar divendres la situació d'emergència i van advertir de la possible erupció, i dissabte van ordenar l'evacuació de tots els habitants de Grindavík. Tant aquest diumenge com aquest dilluns, alguns hi han pogut tornar, durant un temps limitat, per anar a buscar algunes pertinences i animals domèstics que s'havien quedat al poble dissabte a la nit.

Les carreteres d'accés estan tallades i està prohibit circular-hi. Una de les vies, a l'oest de la localitat, ha quedat molt malmesa, amb esvorancs molt importants causats pels moviments de terra. "La condició de la carretera ha empitjorat dia a dia", ha afirmat l'Administració de Carreteres.

"Creiem que aquesta intrusió de magma s'ha quedat just a sota de la superfície", ha dit Matthew James Roberts, director de la divisió de serveis i investigació de l'oficina meteorològica islandesa. "Ara tenim aquesta tremenda incertesa sobre si hi haurà una erupció i, si és així, quin tipus de dany produirà".

Impacte local

El que és clar és que l'afectació no es podria comparar de cap manera amb la de l'erupció del volcà Eyjafjalla, que va tenir importants conseqüències a tot Europa, amb el tancament de l'espai aeri. En aquest cas, l'impacte seria més local, tot i que pot tenir conseqüències molt importants a la població de Grindavík, depenent de cap a on es dirigeixin els corrents de lava.

En un servei per als residents de la població evacuada celebrat en una església de la capital, el president d'Islàndia, Gudni Johanneson, ha agraït la feina dels equips d'emergències i ha fet una crida a la calma. "Estimats ciutadans, encara no sabem si hi haurà una erupció a Grindavík. Si passa, ens ocuparem d'aquest problema", ha assegurat.

stats