Crisi climàtica
Internacional06/09/2022

Més de 700 criatures han mort de gana a Somàlia aquest any

L’ONU alerta d’una fam letal al país en els pròxims mesos a causa de la crisi climàtica i la guerra d’Ucraïna

BarcelonaAlerta de l'ONU davant de la situació desesperada a Somàlia: la intensa sequera, la pujada de preus dels aliments per la guerra d'Ucraïna i el conflicte bèl·lic al país són una combinació letal que abocarà aviat centenars de milers de persones a la fam si no hi arriba ajuda urgent. "La finestra d'oportunitat per evitar l'estat de fam a Somàlia s'està tancant", alertaven aquest dimarts l'ONU, l'Unicef, l'OMS i la FAO en un missatge coordinat per tractar de frenar els pitjors pronòstics. Entre el gener i el juliol d'aquest any ja han mort 730 infants als centres de nutrició de l'ONU, segons informava aquest dimarts un representant de l'Unicef al país. L'última gran fam que va patir el país l'any 2011 es va saldar amb la mort de 250.000 persones, la meitat de les quals eren nens.

Aquest 2022 la història es repeteix amb possibilitats de ser encara més greu, donat sobretot el context internacional creat per la guerra d'Ucraïna. Els preus dels cereals a Somàlia han crescut un 234% per sobre de la mitjana, mentre que les collites de blat de moro i melca s'han quedat aquest mes de juliol per sota del 20% del que és habitual (en alguns casos només un 13%). I les previsions meteorològiques diuen que entre l'octubre i el desembre d'aquest any les pluges tornaran a estar molt per sota de la mitjana, de manera que s'assolirà un rècord de cinc temporades de pluja fallides consecutives. Tot plegat abocarà bona part de Somàlia a la fam si no hi arriben "alts nivells d'ajuda humanitària" aviat, segons conclou l'informe de la Classificació Integrada de Fases de Seguretat Alimentària (IPC en les sigles en anglès), un sistema de monitoratge que agrupa ONGs i agències de l'ONU, a més d'altres actors, per fer un seguiment exhaustiu de la inseguretat alimentària i els nivells de desnutrició al món.

Cargando
No hay anuncios

La fase 5 d'aquest IPC és la més greu de totes, perquè suposa "una falta d'aliments extrema en la qual la inanició, les morts i els nivells crítics de malnutrició aguda són evidents". Somàlia entrarà en fase 5 aquest últim trimestre de l'any si la comunitat internacional no hi posa remei. Amb una població total superior als 25 milions de persones, la situació més greu segons aquest IPC és a la regió de Bay, ubicada al centre-sud del país, on des de l'any 2021 unes 260.000 persones han hagut d'abandonar les seves granges i ja s'han convertit en desplaçats interns a causa de la sequera.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta regió creix sostingudament el nombre de gent que "passa dies sencers sense menjar, que ha perdut tota la seva font d'aliments o que ha venut tot el que tenia en un intent d'aconseguir alguns diners per sobreviure", diu l'informe. Almenys el 20% de la població de Bay es troba ja en aquesta situació, mentre que els nivells de malnutrició aguda entre les criatures han pujat fins al 24,9% en el món rural i al 28,6% entre els desplaçats interns. Des de mitjans del 2021, almenys un 10% del bestiar de la regió ha mort a causa de la sequera. L'alerta internacional emesa aquest dimarts pronostica, doncs, una fam letal a partir de l'octubre que, sense ajuda humanitària, es podria allargar fins a la pròxima temporada de pluges, l'abril del 2023.

Cargando
No hay anuncios

El vincle de la crisi climàtica

Aquesta és l'última i més apressant alerta de l'ONU, que fa mesos que adverteix repetidament de les nefastes conseqüències de dos anys consecutius de sequera a la Banya d'Àfrica, una situació que no dubta en atribuir a la crisi climàtica. "Parts de Somàlia, Djibouti, Etiòpia i Kenya estan experimentant les condicions més seques i les temperatures més altes que s'han registrat mai des que es va iniciar el registre per satèl·lit", deia el març passat un comunicat de l'ONU. Els científics climàtics de l'ONU, en els seus últims informes, veuen clara també la connexió entre l'emergència climàtica i aquesta sequera sense precedents –agreujada pel conflicte i ara també per la guerra d'Ucraïna– en una regió del món (l'est de l'Àfrica) que només emet un 3% del CO₂ global.

Cargando
No hay anuncios

"En total, a tota la Banya d’Àfrica, uns 20,5 milions de persones s’enfronten a una crisi de fam terrible i completament evitable. Això és inacceptable", deien les organitzacions de l'ONU en un comunicat conjunt, on remarcaven sobretot la situació de Somàlia, que "ha arribat a un punt d’inflexió", on els recursos que aporta l'ajuda humanitària "s’estan veient superats ràpidament per l’explosió de les necessitats". En una visita aquest dilluns als camps de desplaçats de la regió de Bay, el coordinador d'Ajuda d'Emergència i secretari general adjunt d'Afers Humanitaris de l'ONU, Martin Griffiths, recordava que en la gran fam que va assolar Somàlia l'any 2011 la comunitat internacional no va declarar l'estat d'emergència fins que ja havien mort 100.000 persones d'inanició, i va cridar llavors a no repetir aquests errors: "Avui estem ja en els últims minuts de l'última hora per salvar vides. El rellotge corre i aviat s'haurà esgotat el temps".