Regne Unit

Les protestes contra l'extrema dreta prenen els carrers del Regne Unit després de setmanes de disturbis

Les autoritats britàniques han desplegat un dispositiu de 6.000 policies per actuar en cas d'aldarulls

BarcelonaLa policia britànica tornava a estar dimecres en alerta pel centenar de concentracions que havien convocat grups antiimmigració i antimusulmans davant de centres d’asil i bufets d’advocats que donen suport a demandants d’asil i refugiats. La crida, feta a través de les xarxes socials, és la reacció a un apunyalament múltiple que va tenir lloc el 30 de juliol a Southport en què van morir tres criatures. Però davant de l’amenaça d’un nou embat de l’extrema dreta, milers de manifestants antifeixistes es van agrupar davant dels punts on estaven previstes les convocatòries. Brandant cartells de “Aturem l’extrema dreta” o “Refugiats, benvinguts” els manifestants van prendre pacíficament els carrers de ciutats com Londres, Bristol, Liverpool, Birmingham i Brighton, per denunciar el racisme i l’islamofòbia, i per criticar la violència que ha sacsejat el país de les darreres setmanes.

El premier Keir Starmer, que s'enfronta al seu primer gran desafiament al capdavant de l'executiu britànic, ha promès agilitzar els processos judicials per tal de "castigar" les persones implicades en els desordres, i ha amenaçat els amotinats amb llargues penes de presó. El govern ha anunciat que un dispositiu de 6.000 efectius de policia i 2.000 antiavalots està a punt per actuar aquest vespre. Segons va advertir dimarts, els agents prendran "totes les mesures que siguin necessàries" per controlar una nova onada d'aldarulls d'extrema dreta, que ja s'ha convertit en el pitjor esclat de violència al Regne Unit en 13 anys.

Cargando
No hay anuncios

Els aldarulls van començar arran de la circulació d'informacions falses sobre la identitat de l'agressor que va matar tres nenes d'entre 6 i 9 anys en una classe infantil de dansa a Southport, prop de Liverpool. L'atacant va ser presentat com a musulmà demandant d'asil, quan en realitat havia nascut a Cardiff, i la seva família era originària de Ruanda, segons informen mitjans britànics. Des d'aleshores, grups d'extrema dreta s'han enfrontat amb la policia, han atacat mesquites i han provocat destrosses als hotels on s'allotgen demandants d'asil. Han corejat càntics com "traieu-los" i "atureu els vaixells", en referència als migrants que arriben a la Gran Bretanya en petites embarcacions sense permís a través del canal de la Mànega.

Primeres condemnes

La convocatòria ha coincidit amb les primeres sentències emeses contra els detinguts durant els disturbis d'aquestes setmanes. Un home de 58 anys ha estat sentenciat a tres anys de presó per desordres violents, mentre que dos altres, de 41 i 29 anys, han estat condemnats a 20 i 30 mesos, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

A mesura que s'han agreujat els disturbis, Starmer ha anat apujant el to de les amenaces. "Si provoqueu aldarulls violents als nostres carrers o en línia, topareu amb tota la força de la llei", va advertir dimarts al vespre després d'una segona reunió COBRA d'emergència per "coordinar una resposta als aldarulls". L'executiu també ha anunciat que presentarà càrrecs contra els implicats abans de finals d'aquesta setmana, per la qual cosa els tribunals han accelerat les audiències, tot i que el sistema penitenciari està desbordat des d'abans que comencessin els aldarulls.

Mentre que alguns despatxos d'advocats especialitzats en immigració i els centres de suport a migrants han tancat durant el dia per protegir el personal, la Law Society of England and Wales, la principal associació d'advocats del país, ha denunciat "un atac directe" a la professió. També la ministra de Justícia, Shabana Mahmood, ha criticat que les amenaces dirigides als advocats són "inacceptables" i ha advertit als que hi vulguin participar que se sumaran als "centenars de detinguts per la policia durant l'última setmana".

Cargando
No hay anuncios

Por entre les minories

Les minories ètniques al Regne Unit, en particular la musulmana, viuen amb temor la convulsió provocada pels grups d'extrema dreta. Els disturbis ja han obligat el govern a reforçar la seguretat de les mesquites i a recomanar a algunes comunitats que evitin anar sols pel carrer. "Aquesta violència racial no sorgeix del no-res. Ha estat construint-se durant almenys un parell de dècades", va denunciar a Efe l'activista Raheel Mohammed de Maslaha, una organització que lluita contra la discriminació de la comunitat musulmana a Londres. L'alcalde de la ciutat, el laborista Sadiq Khan, ha demanat als ciutadans a través de les xarxes que es "preocupin pels seus amics i veïns" i ha advertit que el "pes de la llei" caurà sobre els que actuïn amb violència.

Cargando
No hay anuncios
Qui hi ha darrere dels aldarulls?

Els rumors sobre la identitat de l'atacant que van desencadenar les protestes els van difondre diversos perfils d'extrema dreta que van compartir informacions falses a les xarxes. Entre ells hi ha Tommy Robinson, activista ultra que va assolir protagonisme el 2009, quan es va convertir en líder del grup ultradretà Lliga de Defensa Anglesa. Robinson va fugir de la Gran Bretanya diumenge passat després que les autoritats el citessin a declarar per un presumpte delicte de desacatament. Aquesta setmana, imatges seves prenent el sol en una piscina de Xipre mentre grups ultra cremaven un hotel on s'allotjaven sol·licitants d'asil han despertat indignació al Regne Unit per la sensació d'impunitat que transmeten. Figures populistes influents, com l'actor Laurence Fox i l'empresari Andrew Tate, també es van fer ressò d'aquestes informacions falses.

Si bé l'extrema dreta britànica té poca organització política, segons l'observatori en contra de l'extrema dreta Hope Not Hate, també han participat en els aldarulls David Miles, un membre destacat del grup feixista Patriotic Alternative, que va compartir imatges seves a Southport, i el grup neonazi British Movement, que va difondre informació sobre les protestes en què apareixien persones tatuades amb simbologia nazi.