Pròxim Orient

Massacre israeliana a Gaza: "L'atac ha deixat un cràter de 70 metres entre les tendes"

Tel-Aviv reivindica l'operació al campament d'Al-Mawasi per la presència de membres de Hamàs, que nega que hi tingués cap combatent

3 min
L'enorme cràter que ha provocat el míssil

Barcelona"Els equips de rescat encara estan traient cossos entre la sorra. Hi ha tres cràters, un dels quals de 70 metres d'ample". Així descriu a l'ARA Mohamed el Mougher, cap de protecció civil de Rafah, l'escena després de l'atac israelià d'aquesta matinada al campament de desplaçats d'Al-Mawasi. Al camp s'hi concentren desenes de milers de persones desplaçades pels bombardejos d'Israel, que havia designat l'espai com a zona humanitària quan va envair les ciutats de Khan Younis i Rafah la primavera passada. "Treballem amb moltes dificultats a causa de la manca de gasolina i de maquinària", alerta el responsable, que ja parla "d'una de les pitjors massacres d'aquesta guerra delirant". Fins ara s'han recuperat 19 cossos, tot i que inicialment les autoritats de Gaza, sota control de Hamàs, havien parlat de 40 morts. El ministeri de Salut insisteix que queden cossos "sota la sorra, a les carreteres i a les ambulàncies" i que les tasques de recat continuen.

Com és habitual, les autoritats israelianes han justificat l'atac en un camp de refugiats de civils assegurant que al lloc hi havia "terroristes importants de Hamàs" que estarien en un "centre de control operatiu incrustat a la zona humanitària". Israel assegura que ha fet servir "munició de precisió, vigilància aèria i mitjans addicionals per mitigar el risc de danyar civils", segons ha publicat a X el ministre d'Exteriors, Israel Katz. Hamàs nega que els seus combatents es trobessin a la zona i assegura que "les autoritats israelianes menteixen per justificar els seus horribles crims".

Els equips de rescat palestins busquen supervivents sota la runa al lloc de l'atac.
Un nen palestí mira el lloc dels atacs israelians en un campament d'Al-Mawasi.
Uns nois palestins observen les destrosses després dels atacs israelians a un campament de persones desplaçades a la zona d'Al-Mawasi, a Khan Younis.

En declaracions a Al-Jazira, Tala Herzallah, una estudiant de 22 anys que dormia en una tenda propera al lloc de l'atac ha descrit una escena dantesca: "En només uns segons tot estava de cap per avall. Només veia dos colors: el vermell i el gris. Crits, plors i el so de les ambulàncies. Aquests míssils estan dissenyats per ensorrar edificis de ciment, i els han llançat sobre un campament de tendes fetes dels materials més febles".

L'ONU i les ONG que operen a la zona han condemnat l'atac. El Consell de Noruega per als Refugiats (NRC) ha recordat que el campament acollia 30.000 persones per quilòmetre quadrat: la gent s'hi amuntegava després de les successives ordres d'evacuació dictades per l'exèrcit israelià, que els instaven a traslladar-s-hi. "Durant 11 mesos Israel ha forçat els palestins de Gaza a fugir d'un lloc a l'altre sense donar-los cap garantia de seguretat, un lloc on viure o poder tornar després de les hostilitats", diu l'organització. "Les imatges de cràters profunds que han enterrat tendes on dormien criatures amb famílies senceres són una altra prova que no hi ha cap lloc segur a Gaza i que només un alto el foc evitarà la pèrdua de més vides", afegeix.

Dubtes sobre la vacunació de la pòlio

D'altra banda, l'ONU ha alertat aquest matí sobre les dificultats per continuar la campanya de vacunació contra la pòlio que va començar la setmana passada i per a la qual Israel s'havia compromès a fer pauses humanitàries. El cap de la UNRWA, l'agència de l'ONU per als refugiats palestins, Philippe Lazzarini, ha alertat que un dels seus equips de sanitaris ha estat retingut a punta de pistola en un control israelià quan intentaven arribar al nord de Gaza. Fins ara s'han vacunat més de 441.000 criatures al centre i el sud de la Franja amb la primera dosi, però la tercera fase no ha començat.

Després que a l'agost es confirmés el primer cas de pòlio a la Franja en els últims 25 anys (un nadó del centre de Gaza que ha perdut la mobilitat a les cames), el pla era vacunar 640.000 criatures en una setmana per evitar un rebrot d'aquesta malaltia altament contagiosa que podria tenir un impacte regional. La destrucció del sistema sanitari i del sanejament de l'aigua i el tractament dels residus ha convertit Gaza en un gran abocador que els experts alerten que és un perillós caldo de cultiu per a les epidèmies.

stats