Netanyahu desafia l'ONU amb l'atac més mortífer sobre Síria

Israel envia el missatge que està disposat a una guerra regional just després de la nova resolució del Tribunal Internacional de l'ONU

Imatge d'arxiu d'un avió israelià bombardejant Síria
30/03/2024
3 min

BarcelonaL'aviació israeliana ha matat almenys 46 persones en un bombardeig a la província d'Alep, al nord de Síria. La majoria de morts són soldats sirians, segons l'Observatori Sirià de Drets Humans, una organització independent amb seu a Londres que treballa amb una xarxa d'activistes sobre el terreny. Entre les víctimes hi hauria també set membres de Hezbollah, segons ha admès la milícia xiïta libanesa, aliada del règim sirià de Bashar al-Assad. Segons l'organisme opositor, es tracta del balanç de morts més elevat entre les forces de seguretat sirianes en un sol atac i l'episodi més violent causat per Israel al país dels últims tres anys.

El ministeri de Defensa sirià ha confirmat els atacs de matinada, tot i que no ha proporcionat xifres de víctimes, més enllà de dir que civils i personal militar han estat assassinats. L'Observatori Sirià ha concretat que els bombardejos han afectat un dipòsit d'armament de Hezbollah prop de l'aeroport internacional d'Alep, cosa que ha desencadenat una sèrie d'explosions. Segons les informacions de l'organisme opositor a la dictadura siriana, entre els morts hi ha 36 soldats sirians, als quals se sumarien els set milicians libanesos i milicians pro-iranians.

No és el primer cop que Israel ataca posicions a Síria ni abans ni després del 7 d'octubre, quan Hamàs va entrar en territori israelià i va matar i segrestar centenars de persones. Fa anys que Tel-Aviv colpeja zones que el règim ha lliurat als seus aliats, Hezbollah i l'Iran, per controlar el territori després del procés revolucionari del 2011, que va ofegar en sang la meitat de la població, uns 13 milions de persones, i la va forçar a buscar refugi dins o fora del país. La presència de Hezbollah i les forces d'elit del règim iranià que apuntalen Al-Assad es concentra sobretot al sud i al nord-oest del país, així com a la perifèria de Damasc.

Els atacs israelians en territori sirià s'han intensificat amb l'actual ofensiva sobre Gaza i també han colpejat algunes vegades defenses aèries i altres posicions de l'exèrcit sirià. A més del front de Gaza, Hezbollah manté la tensió al nord d'Israel amb atacs des de l'altra banda de la frontera, al Líban, que han obligat a evacuar la població de la zona.

Guerra regional

L'atac envia un missatge clar als Estats Units i els altres aliats d'Israel, que cada cop està més aïllat per la dimensió de les atrocitats que protagonitza a Gaza: el govern de Benjamin Netanyahu està disposat a provocar una escalada regional per mantenir-se en el poder. L'ofensiva arriba unes hores després que el Tribunal Internacional de Justícia de l'ONU, que investiga Israel pel que considera un "genocidi plausible" a Gaza, hagi dictaminat a petició del govern de Sud-àfrica un nou paquet de mesures cautelars. El tribunal va exigir dijous a Israel que ampliï el nombre de passos fronterers terrestres pels quals subministrar l'ajuda humanitària a la Franja i la seva capacitat.

Fa anys que Tel-Aviv colpeja zones que el règim ha lliurat als seus aliats, Hezbollah i l’Iran, per controlar el territori després del procés revolucionari del 2011, que Al-Assad va ofegar en sang amb el desplaçament forçat de la meitat de la població (uns 13 milions de persones), dins i fora del país. La presència de Hezbollah i les forces d’elit del règim iranià que apuntalen Al-Assad es concentra sobretot al sud i al nord-oest del país, així com a la perifèria de Damasc.

L’ofensiva arriba unes hores després que el Tribunal Internacional de Justícia de l’ONU, que investiga Israel pel que considera un “genocidi plausible” a Gaza, hagi dictaminat a petició del govern de Sud-àfrica un nou paquet de mesures cautelars. El tribunal va exigir dijous a Israel que ampliï el nombre de passos fronterers terrestres per portar l’ajuda humanitària a la Franja.

Després de l’atac a Síria, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, ha advertit que planegen intensificar els atacs contra la milícia libanesa. “Israel està passant de defensar-se a perseguir a Hezbollah. Els trobarem allà on operin: a Bierut a Damasc o més lluny”. 

La tensió a la frontera entre Israel i el Líban, on hi ha escaramusses diàries, podria suposar el primer desbordament regional del conflicte. Israel ha matat 350 persones al Líban en l’últim mig any, la majoria dels quals eren milicians de Hezbollah, però també 68 civils. Al costat israelià de la frontera, 8 civils han mort pels atacs de la milícia libanesa. Els combat també han portat el desplaçament de milers de persones.  

Fins ara el rais sirià Baixar al-Assad, que no ha entrat mai en confrontació directa amb Israel, ha respost als atacs llançats des de Tel Aviv contra el seu territori intensificant els bombardejos sobre Idlib, al nord-oest del país, l’últim feu de l’oposició siriana. És el que va fer després dels atacs israelians contra els aeroports de Damasc i d’Alep el passat 12 d’octubre. 

stats