Àfrica

Almenys 80 morts en el bombardeig d'un mercat a Tigre

L'exèrcit etíop nega que hagi atacat civils, i diversos testimonis afirmen que els soldats han barrat el pas a les ambulàncies

Una dona ferida en l'atac al mercat de Togoga entrant en una llitera a l'hospital Ayder de Mekele
3 min

SabadellSet mesos després que el govern etíop donés per acabada l'ofensiva militar sobre la regió de Tigre, la guerra continua dessagnant aquest territori del nord d'Etiòpia. Aquest dimarts, com a mínim 80 persones van morir i 43 més van resultar ferides com a conseqüència d'un atac aeri sobre el mercat del poble de Togoga, situat a una vintena de quilòmetres a l'oest de la capital regional, Mekele, segons ha informat aquest dimecres un funcionari de les Nacions Unides citat pel New York Times.

En declaracions recollides per la BBC, una portaveu de l'exèrcit etíop ha negat que les forces armades federals haguessin bombardejat el mercat. "L'exèrcit és capaç d'atacar els seus objectius amb precisió. Hem dut a terme atacs aeris, però només sobre objectius concrets", ha afirmat aquesta font.

En canvi, una testimoni citada per Reuters ha explicat que l'atac va tenir lloc cap a les 13 h i que en aquell moment al mercat hi havia moltes famílies. "No vam veure l'avió, però el vam sentir. Quan hi va haver l'explosió tothom va fugir corrent. Al cap d'una estona vam tornar per recollir els ferits", ha relatat la dona, que ha assegurat que no va veure militars a la zona abans del bombardeig. Entre els ferits hi ha com a mínim un nen de dos anys i un noi de setze.

Ambulàncies bloquejades

El mateix representant de l'ONU ha denunciat que soldats de l'exèrcit etíop han impedit que diverses ambulàncies de la Creu Roja arribessin a la zona dels fets des de Mekele. Un metge de la unitat d'emergències de l'Hospital Ayder, el centre de referència de la ciutat, confirma aquesta versió i detalla que hi ha com a mínim 20 ambulàncies a punt de sortir cap a Togoga però que se'ls ha impedit abandonar el recinte hospitalari.

"[Els soldats] ens van dir que no podíem anar a Togoga. Vam estar més d'una hora aturats al check point, intentant negociar. Teníem una carta de l'oficina de Salut i els hi vam ensenyar, però ens van dir que obeïen una ordre", ha explicat a Reuters un treballador sanitari. Un altre professional ha dit a la mateixa agència que dues ambulàncies van aconseguir arribar al mercat dimarts a la nit per una ruta alternativa, però que no disposen de l'equipament necessari per atendre els ferits i que no les han deixat tornar cap a l'hospital. Malgrat tot, un portaveu militar, el coronel Getnet Adane, ha negat en declaracions a Reuters que l'exèrcit estigui barrant el pas als vehicles sanitaris. Tot plegat un exemple més de l'opacitat que envolta el conflicte: el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, premi Nobel de la pau el 2019, ha bloquejat des del principi comunicacions i accés a premsa per intentar silenciar l'ofensiva.

Un conflicte enquistat

Abiy va anunciar l'inici de l'ofensiva sobre la regió de Tigre el 4 de novembre, després de gairebé tres anys de tensions creixents entre el seu govern i el Front Popular d'Alliberament de Tigre (FPAT), que governa aquesta regió i que fins al 2018 havia portat també les regnes de l'executiu federal. Abiy va donar per acabada la guerra el 28 de novembre, després d'haver aconseguit el control de Mekele, però la violència ha continuat. Els combats s'han traslladat ara sobretot a les zones rurals, on les forces del FPAT s'han fet fortes i han continuat plantant cara a l'exèrcit. "El conflicte s'ha enquistat", deia fa dues setmanes a l'ARA la coordinadora de l'àrea de l'Àfrica Subsahariana de la Fundación Alternativas, Elsa Aimé González. Els últims dies s'ha informat d'enfrontaments importants al nord de Mekele, però l'exèrcit etíop ha negat que les forces de Tigre haguessin recuperat el control d'algunes poblacions.

Al llarg d'aquests gairebé vuit mesos, la guerra ha deixat milers de víctimes civils (moltes de les quals en massacres comeses per tots dos bàndols), un gran nombre d'atrocitats i agressions sexuals, dos milions de desplaçats, 75.000 refugiats al Sudan i 350.000 persones en una situació de fam extrema només a la regió de Tigre. L'atac al mercat de Togoga va tenir lloc tot just l'endemà de les eleccions generals en què Abiy aspira a revalidar el càrrec de primer ministre. A Tigre, però, no hi va haver urnes, precisament a causa de la situació de violència. El recompte dels vots encara està en marxa.

stats