La tempesta ‘Harvey’ provoca inundacions històriques als EUA

Trump visita avui la zona afectada a l’ombra de la mala gestió del ‘Katrina’ que va fer George Bush

Equips de rescat recullen veïns de Houston en un camió en mig de carrers negats d'aigua.
Anna Moyà
29/08/2017
4 min

HoustonHarvey és una tempesta sense precedents als Estats Units per la seva intensitat, però, sobretot, per la seva durada. Les plujes torrencials continuaran arrasant el sud del país fins demà o dijous i, en conseqüència, el nivell de l’aigua no para de créixer. “Hem viscut molts huracans però mai una cosa així”, explicava ahir la veïna de Houston Debbie McMillian al Washington Post. Les inundacions han transformat el paisatge d’aquesta ciutat texana, la quarta més gran del país i la més afectada per l’huracà -ara catalogat com a tempesta tropical-. Les imatges de carreteres i de cases a vessar d’aigua, de gent travessant les vies amb embarcacions improvisades o nedant, o de cotxes que s’emporta el corrent han fet la volta al món. Ahir la Casa Blanca va fer extensiu l’estat d’emergència a l’estat de Louisiana, el segon després de Texas que assoleix aquest nivell d’alerta en una setmana. La declaració de l’estat d’emergència permet alliberar fons federals per afrontar la tragèdia i és un intent del president Trump d’evitar els errors de Bush durant la gestió del Katrina, a qui van acusar de reaccionar tard a la tragèdia.

El president té previst visitar la zona afectada avui, si les condicions meteorològiques ho permeten. Trump és conscient que la gestió de la crisi a llarg termini -la reconstucció durarà anys- posarà a prova la seva presidència tal com altres catàstrofes van ser determinants per a la presidència dels seus predecessors. El 2005 l’huracà Katrina va posar contra les cordes George W. Bush. Obama, per la seva banda, va fer front a l’huracà Sandy el 2012 a una setmana de les eleccions presidencials en què s’enfrontava a Mitt Romney. Va suspendre la campanya i la seva gestió va ser aplaudida pels nord-americans.

Balanç de fatalitats

De moment, com a conseqüència de les pluges torrencials del Harvey han mort cinc persones i se n’han rescatat més de 2.000. Les autoritats no descarten que el nombre de víctimes mortals augmenti un cop baixi el nivell de l’aigua perquè hi ha zones on els serveis d’emergència no han pogut accedir. També preveuen que hauran de donar refugi a 30.000 persones mentre duri la tempesta. Des de divendres a la nit, desenes de milers de persones han trucat al 911 i la saturació dels serveis d’emergència va arribar a tal punt durant el cap de setmana que l’alcalde de Houston, Sylvester Turner, va haver de fer una crida perquè la gent no truqués si no era una qüestió de vida o mort.

Precisament la gestió de Turner ha sigut qüestionada per no haver ordenat l’evacuació de la ciutat abans que arribés l’huracà, tenint en compte que la zona és susceptible a les inundacions pels seus trets geogràfics. Ahir l’alcalde es va defensar de les crítiques: “No pots abocar 6,5 milions de persones a les carreteres -va dir-. Si creieu que ara la situació és dolenta, doneu una ordre d’evacuació i estareu creant un malson”.

Per justificar-se, Turner va evocar la situació de caos que es va crear a Houston el 2005 quan milions de residents de la costa van provar d’abandonar la zona abans que arribés l’huracà Rita. Molta gent va morir a la carretera mentre provaven d’escapar-se perquè es van crear llargues cues i el temporal els va enxampar a mig camí.

L’Agència Federal de Gestió d’Emergències (FEMA, en les sigles en anglès) preveu que la ciutat de Houston trigarà anys a recuperar-se del pas de Harvey. “El seu pas és un esdeveniment històric”, reconeixia ahir el cap de l’agència, Brock Long. “Als Estats Units no havíem viscut mai res així”, afegia.

Lenta reconstrucció

La zona és un important centre per a la indústria energètica del país. Les autoritats van assegurar ahir que en aquest sector s’haurien perdut milers de milions de dòlars en danys i que la recuperació de la indústria també serà lenta i pot trigar anys. Les companyies de petroli i gas van perdre prop d’una quarta part de la seva producció al golf de Mèxic -el territori arrasat per l’huracà-. Les escoles es mantenen clausurades fins a nou avís. També alguns hospitals han hagut de tancar per inundacions, cosa que dificulta l’atenció de les víctimes, i l’aeroport de la ciutat tampoc està operatiu. Houston ha quedat aïllada i devastada.

Trump volia construir un gratacel a Moscou quan ja era candidat

L’atenció dels nord-americans se centra, aquests dies, en les conseqüències de l’huracà Harvey, però mentre la tempesta arrasa el sud dels Estats Units, noves revelacions sobre la trama russa posen Donald Trump entre l’espasa i la paret. El Washington Post publicava ahir que durant la campanya electoral l’ara president va voler construir una Torre Trump a Moscou. Finalment la idea es va cancel·lar per falta de permisos. Així es fa pública una nova connexió entre Trump i Rússia. És un capítol que se suma a una llarga llista de contactes que l’entorn del president ha mantingut amb els russos i que atien les sospites de connivència per haver manipulat les eleccions. Els documents s’entregaran com a prova als investigadors del Congrés que proven de determinar si hi va haver complicitats.

stats