Les altres inundacions de les quals ningú parla

Mil persones moren al sud de l’Àsia a causa de la pluja

Veïns de l’estat indi d’Assam el 4 de juliol passat.
Jeffrey Gettleman
31/08/2017
2 min

Mumbai (índia)Mentre les inundacions de Houston centren l’atenció mundial, una catàstrofe té lloc al sud de l’Àsia. Més de mil persones hi han mort també a causa de les inundacions d’aquest estiu. La pluja cau incessantment sobre la vasta regió des de dimarts, i ara la principal preocupació és que amb l’augment del nivell de l’aigua també augmenti el nombre de víctimes mortals. Segons dades de les Nacions Unides, almenys 41 milions de persones a Bangladesh, l’Índia i el Nepal han patit directament les conseqüències de les inundacions i els ensorraments causats per la pluja monsònica, que normalment comença al juny i s’acaba al setembre.

Al Nepal, milers de cases han quedat destruïdes i els corrents han arrossegat dotzenes de persones. Per tal de rescatar la gent atrapada als remolins d’aigua s’han hagut de fer servir elefants i els treballadors d’emergències han construït embarcacions de bambú i fulles de plàtan per socórrer les víctimes. Amb tot, molta gent continua desapareguda. “Són les pitjors inundacions des de fa anys”, explica Francis Markus, portaveu de la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, des de Katmandú.

Les àrees que s’han inundat al Nepal són les més pobres, on la majoria de famílies viuen en cases fetes de fang i depenen de l’agricultura per subsistir, assenyala. Els seus terrenys han quedat ara sota l’aigua, i milers de persones han de sobreviure als camps de desplaçats on les malalties comencen a propagar-se. Quan li demanen sobre la situació a Houston, Markus respon: “Espero que la gent no passi per alt les necessitats desesperades que té la població d’aquí a causa d’un desastre que passa a Occident”.

L’Índia també n’ha patit immensament les conseqüències. El cap de setmana passat, el primer ministre Narendra Modi va sobrevolar la zona devastada de Bihar, on més de 400 persones haurien mort les últimes setmanes. Modi va prometre milions d’euros en assistència i va instar les companyies asseguradores a enviar-hi els seus assessors com més aviat millor per ajudar els agricultors a fer front a les pèrdues. I la pluja encara cau. Dimarts passat, Mumbai, la immensa capital financera del país, va quedar submergida. Els canals de televisió informaven que havia caigut més pluja a la ciutat els últims dies que en qualsevol altre moment des del juliol del 2005, quan greus inundacions van causar-hi la mort de més de mil persones.

Les precipitacions monsòniques també han colpejat Bangladesh, un país densament poblat amb 165 milions d’habitants. Les inundacions han devastat crònicament aquest territori des de fa anys però mai s’havia vist una cosa igual. La pluja d’aquest estiu ha negat aproximadament un terç del país. Segons la Federació Internacional de Societats de la Creu Roja i de la Mitja Lluna Roja, prop de vuit milions de residents han patit les conseqüències de les inundacions, les pitjors en 40 anys. Almenys 140 persones hi han mort i gairebé 700.000 cases han quedat destruïdes.

stats