França

Un any d'arrest domiciliari amb braçalet: la justícia francesa confirma la condemna a Sarkozy per corrupció i tràfic d'influències

L'expresident francès encara té pendents els casos de Bigmalion i del finançament de Gaddafi de la seva campanya

Nicolas Sarkozy al tribunal d'Apel·lació.
ARA
17/05/2023
2 min

BarcelonaDos anys després d'una condemna sense precedents en primera instància, la justícia francesa ha ratificat aquest dimecres la sentència de tres anys de presó de l'expresident francès Nicolas Sarkozy per corrupció i tràfic d'influències. L'expresident no trepitjarà la presó perquè només ha de complir un any i el tribunal l'ha autoritzat a complir-lo en arrest domiciliari i sota el control d'un braçalet electrònic. També l'inhabilita per exercir càrrecs públics durant tres anys.

Sarkozy, primer excap d'estat condemnat a pena de presó a França, ha estat considerat culpable d'un delicte comès el 2014, dos anys després de deixar la presidència, quan va fer servir la seva influència per obtenir beneficis en una altra causa en què també era jutjat. No va deixar mai de proclamar la seva innocència i va recórrer immediatament: el primer dia d'aquest nou judici, el 5 de desembre del 2022, va dir que hi anava "a defensar el seu honor ignorat" i va afegir que "mai havia corromput ningú".

L'antic home fort de la dreta francesa serà jutjat de nou en apel·lació aquesta tardor pel cas Bygmalion. Un cas pel qual va ser condemnat en primera instància a un any de presó pel finançament irregular de la campanya del 2012. I podria enfrontar un tercer judici pel presumpte finançament irregular amb diners del rais libi Muammar al-Gaddafi de la de 2007 que el va portar a l'Elisi. La fiscalia veu "indicis greus o concordants" (documents, testimonis, elements financers) que van portar a investigar Sarkozy per "corrupció passiva", "finançament il·legal de campanya electoral", "ocultació de fons públics libis" i "associació criminal". Diversos dels seus col·laboradors propers, com Claude Guéant i Brice Hortefeux, també hi estan implicats. Aquest procediment també inclou tres exministres de Nicolas Sarkozy, que és indirectament a l'origen de l'afer de les escoltes telefòniques.

stats