"El debat sobre el burquini és només una excusa islamòfoba, volem que ens deixin en pau"
Lila Charef és codirectora del col·lectiu contra la islamofòbia a França que ha denunciat el cas de la dona musulmana a qui van expulsar d'una piscina i li volen fer pagar la desinfecció de les instal·lacions
BarcelonaLa Lila Charef és codirectora del Col·lectiu Contra la Islamofòbia a França (CCIF). La seva organització va denunciar el cas de la Fadila [nom fals per mantenir l'anonimat], una dona musulmana que es trobava de vacances a Marsella amb la seva família, i a qui van expulsar d'una piscina per banyar-s'hi amb burquini. Els propietaris volen fer-li pagar les despeses de desinfecció de les instal·lacions. La Lila explica que la Fadila està molt afectada pels fets, que ha viscut com una humiliació pública.
Com vau conèixer el seu cas?
Ella va contactar amb nosaltres a través del servei jurídic telefònic que oferim. La majoria de denúncies ens arriben per aquesta via. Treballem en casos com el seu des de fa 13 anys, els donem cobertura jurídica i també sustent psicològic. Ens truquen moltes dones a qui han arrestat per la prohibició de vestits religiosos a les platges que han decretat alguns alcaldes de certs municipis. Aquesta estigmatització permanent dels ciutadans musulmans és insuportable.
Què diu la legislació francesa sobre el burquini?
Cap legislació prohibeix portar burquini a França. El burquini és només una excusa islamòfoba més d'una llarga llista de polèmiques que es produeixen al llarg de l'any, volem que ens deixin en pau. Ara és el burquini, durant l'època d'exàmens són les faldilles llargues, i després, quan torni a començar l'escola, seran els menjadors escolars que volen forçar els infants musulmans a menjar carn de porc. Amb el nou president Macron, que es reivindica com un liberal, esperàvem que s'escriuria una nova pàgina i que deixarien els musulmans en pau, però les polèmiques continuen. Aquestes controvèrsies es podrien evitar amb informació, sensibilització i l'aplicació de programes efectius de lluita contra les discriminacions.
A l'informe anual de la vostra organització expliqueu que el nombre d'actes islamòfobs el 2016 ha disminuït en relació amb el 2015. A què es deu aquest descens?
Sí, els actes islamòfobs el 2016 en relació amb les xifres del 2015 han disminuït, però seguim estant alerta. El descens s'explica per l'auge d'atacs d'aquest tipus que van provocar els atemptats del 2015.
França es troba en estat d'emergència des de llavors. Què en penseu?
La persistència de l'estat d'emergència amenaça l'estat de dret i priva una part de la població de les seves llibertats i dels seus drets fonamentals d'acord amb una simple sospita. El pitjor és que per substituir l'estat d'emergència s'està gestant un projecte de llei molt perillós que en perllongarà els efectes i els traslladarà al dret comú. La nostra societat està canviant d'una manera molt inquietant. Els atemptats del 2015 han provocat que, progressivament, la societat francesa evolucioni cap a un estat de sospita generalitzada permanent, i això afecta directament la comunitat musulmana.
I abans del 2015, França no era islamòfoba?
França sempre s'ha portat malament amb els seus ciutadans musulmans. És un país incapaç de tractar-los amb igualtat, respectant les seves decisions. Se sent amb el dret de dictar-los com s'han de comportar.