Al-Assad trenca el silenci i diu que la fugida de Síria "no va ser planejada"
L'exdictador sirià va enviar 250 milions en efectiu a Rússia, segons el 'Financial Times'
BarcelonaL'exdictador de Síria, Bashar al-Assad, ha trencat finalment el silenci després de la victòria dels rebels sirians que el va derrocar i el van forçar a fugir del país cap a Rússia, el 8 de desembre. En un comunicat publicat aquest dilluns al canal de Telegram de la presidència siriana, Al-Assad diu que "en cap moment durant els esdeveniments que han tingut lloc a Síria" es va plantejar dimitir. "La meva sortida de Síria no estava ni planificada ni es va produir durant les darreres hores de les batalles, com alguns han afirmat", diu el comunicat. "Al contrari, vaig quedar-me a Damasc, exercint les meves funcions fins a les primeres hores del diumenge, 8 de desembre", afegeix, i diu que va acabar agafant un avió des de la base aèria de Khmeimim –operada per Rússia– aquell mateix dia a la tarda.
"A mesura que les forces terroristes es van infiltrar a Damasc, em vaig traslladar a Latakia en coordinació amb els nostres aliats russos per supervisar les operacions de combat", explica Al-Assad. Diu que quan va arribar a la base aèria aquell matí, va quedar clar que les forces sirianes "s'havien retirat completament de totes les línies de batalla i que les darreres posicions de l'exèrcit havien caigut". I relata que, mentre era allà, la base va començar a ser bombardejada intensament amb atacs de drons: "Sense cap mitjà viable per abandonar la base, Moscou va demanar que el comandament organitzés una evacuació immediata a Rússia el diumenge, 8 de desembre, a la tarda".
Al-Assad ha volgut deixar clar que la fugida a Rússia "va tenir lloc l'endemà que Damasc caigués, després de la caiguda de les últimes posicions militars i la consegüent paràlisi de la resta d'institucions estatals". "En cap moment durant aquests esdeveniments em vaig plantejar dimitir o buscar refugi, ni cap persona o partit va fer una proposta d'aquesta mena. L'únic camí a seguir va ser continuar lluitant contra l'atac terrorista", subratlla.
L'exdictador ha negat haver traït el seu poble, malgrat ser a Moscou. "La persona que mai va abandonar la resistència a Palestina i el Líban, ni va trair els aliats que li van donar suport, no pot ser la mateixa persona que renunciï al seu poble o traeixi el seu exèrcit i la nació a què pertany", ha argumentat.
Lligams estrets amb Rússia
Els lligams entre el règim sirià i Rússia fa dècades que existeixen, ja amb el pare de Bashar al-Assad. Però es van intensificar durant la guerra civil, que ha durat més de tretze anys. Aquest dilluns també s'ha sabut que el banc central de la Síria de Bashar al-Assad va enviar uns 250 milions de dòlars en efectiu a Moscou els anys 2018 i 2019, quan el llavors dictador sirià estava en deute amb el Kremlin pel seu suport militar a la guerra oberta al país. Ho revela el Financial Times, que ha tingut accés als documents que demostren que, en aquells dos anys, el règim d'Al-Assad va fer volar prop de dues tones en bitllets de 100 dòlars i de 500 euros a l'aeroport de Vnukovo de Moscou. Es van dipositar en bancs russos que apareixien en les llistes de sancionats pels governs europeus i nord-americà.
Els pagaments demostren la dependència de Rússia que la guerra va generar per al règim de Bashar Al-Assad, enderrocat fa deu dies. El govern de Vladímir Putin ha estat enviant a Síria material militar com els avions de combat Sukhoi Su-35S, valorats en uns 80 milions de dòlars cadascun, a més d'altres tipus de col·laboracions com el suport dels mercenaris russos de Wagner.
L'exsubsecretari d'Estat dels Estats Units per al Pròxim Orient entre el 2019 i el 2021, David Schenker, admetia al Financial Times que les transferències d'aquests 250 milions a Moscou no eren pas sorprenents, atès que el règim d'Assad enviava regularment diners fora del país per "una combinació d'assegurar els seus guanys il·lícits i el patrimoni de Síria a l'estranger”. "El règim havia de portar els seus diners a un refugi segur a l'estranger per poder utilitzar-los per seguir una bona vida... per al règim i el seu cercle íntim", apuntava. De fet, des de la victòria militar dels grups rebels sirians, Al-Assad està refugiat a Moscou, on Putin li ha concedit asil.
El rotatiu britànic també explica que, durant aquests últims anys, la família extensa d'Al-Assad s'ha embarcat en una sèrie de compres de propietats de luxe a Moscou.
Segons els registres comercials russos amb dades d'exportació als quals ha tingut accés el Financial Times, el 13 de maig del 2019 un avió que transportava 10 milions de dòlars en bitllets de 100 va volar, en nom del banc central d'Al-Assad, fins a l'aeroport de Vnukovo de Moscou. El febrer del 2019, el banc central va enviar 20 milions d'euros més en bitllets de 500. En total, hi va haver 21 vols des del març del 2018 fins al setembre del 2019 per un valor declarat superior als 250 milions de dòlars.