Els avions dibuixaran una Z al cel de Moscou en un Dia de la Victòria atípic
Ucraïna marca la desfilada del 9 de maig, que commemora el triomf de Rússia a la II Guerra Mundial
MoscouUn any més, els carrers de les ciutats russes, especialment els de Moscou, es preparen per a les desfilades que commemoren la victòria de la Unió Soviètica contra el monstre de l’Alemanya nazi. Els 26 milions de morts en aquell conflicte van marcar tota la població soviètica i els seus descendents els recorden anualment. Els assajos comencen, de fet, a principis de maig, i ja fa uns dies que es poden veure tota mena de vehicles blindats que circulen per avingudes cèntriques. Aquell dia reviuen els símbols soviètics, ja que va ser l'URSS, que va guanyar el nazisme.
Però aquest no és un any qualsevol. I un detall que ho indica són les formacions d’avions en forma de Z a l’aire. En plena “operació militar especial” a Ucraïna –tal com s’anomena des de l’oficialisme rus– la Z que simbolitza el suport a les tropes russes també s’ha guanyat un lloc important a les parets i als cartells de les ciutats de tot el país, a més del cel. Segons l’analista d'El Orden Mundial Oleg Lukin, “la festa del 9 de maig és molt important a Rússia, i en el context actual, voldran presentar-ho com una cosa més, aprofitaran per renovar el símbol nacional, ja que resulta una oportunitat enorme per renovar un símbol que ja es veu una mica antic”.
Fa dies que els mitjans internacionals alerten que el president rus, Vladímir Putin, vol fer servir aquesta efemèride per declarar la victòria al Donbass o a Mariúpol, o fer algun altre gran anunci relacionat amb Ucraïna. "Aquest any serà diferent de la resta, perquè o es presentarà o es declararà alguna cosa, com per exemple la mobilització total, tot i que hi ha molts rumors sobre això i s’intentarà presentar la màxima normalitat atesa la situació anormal”, coincideix Lukin.
El principal problema, diu l'analista, és que sobre el terreny “no està anant com ells [les autoritats russes] esperaven", però "la població els demanarà que els confirmin allò que se’ls ha venut, que tot va segons estava previst, ja que està assedegada de nacionalisme”.
L’últim triomf de l’exèrcit rus ha estat la presa de Mariúpol, una de les grans ciutats del sud d’Ucraïna, que tenia prop de mig milió d’habitants a principis d’any. Segons l’oficialisme rus, aquesta gran ciutat ha estat alliberada, tot i la bossa de resistència de la planta siderúrgica d’Azovstal, on hi ha tant soldats ucraïnesos com civils. En principi, les autoritats russes han declarat que no pensen assaltar-la. Actualment, Rússia i els seus aliats de les autoproclamades Repúbliques Populars del Donetsk i Lugansk controlen la major part del territori que aquestes reclamen com a propi. A hores d’ara, aquest és el triomf més gran del Kremlin sobre el camp de batalla, malgrat que el 24 de febrer Putin va declarar que l'objectiu era "desmilitaritzar" i "desnazificar" Ucraïna sencera.
La lluita contra el nazisme, factor unificador
En un país on el llegat de la Segona Guerra Mundial té tanta importància, brandar la bandera de la lluita contra els nazis és una forma de guanyar-se el suport de la població russa. Des del principi del que el Kremlin anomena “operació militar especial”, s’ha titllat de “nazis” i “drogoaddictes” els governants ucraïnesos. També queda clar aquest intent d’associació quan s’anuncia la pèrdua de soldats russos al front i es compara les seves morts amb les dels màrtirs soviètics dels anys 40. Un altre exemple visual és el cas de ciutats ucraïneses, com Melitopol, que al passar a estar sota control rus han onejat la bandera de la victòria, una variació de l’ensenya soviètica que recorda el triomf a la Gran Guerra Patriòtica –com se sol anomenar la Segona Guerra Mundial a Rússia– i també soldats russos l’han lluït quan han tingut èxit al front.
Per als russos, el Dia de la Victòria és un dia molt important que els uneix com a poble. Així ho expressa l’Ustina, una moscovita jove que opina que “és un dia importantíssim per commemorar les fites dels nostres avantpassats”. Diu a més a més que aquest any “no és diferent”. Raona que en aquestes dates els russos se senten “molt units per l’enorme agraïment als nostres avantpassats, que mai els hi podrem expressar prou”.
Aquest dia “simbolitza la victòria en la guerra que va canviar la història a tot el món: si el feixisme hagués guanyat, no puc imaginar on estaríem ara”, diu la Nataixa, una dona de mitjana edat que també celebra aquest dia amb il·lusió. “Tot el món seria com un gran camp de concentració”, afegeix. En els dies previs a la celebració els assajos col·lapsen molts dels carrers cèntrics i les erugues dels blindats fan malbé el ciment, que necessitarà reparacions després del gran dia. En molts indrets de les ciutats russes hi ha decoracions de tota mena amb banderes vermelles acompanyades amb la cinta de Sant Jordi –de color taronja i negre, que simbolitza la victòria soviètica– i amb la paraula “victòria” o “arcs de la glòria”.
Però no tot és motiu de celebració aquest any. L’impacte del desplegament militar a Ucraïna ha colpejat Rússia i els seus ciutadans amb unes sancions d'Occident que han comportat fins i tot l’expulsió de la majoria de bancs russos del sistema Swift. L'efecte principal per a la majoria dels ciutadans russos és l’augment en els preus de la majoria de productes diaris, com les verdures o la mantega. La dificultat per comerciar amb altres països ha encarit fins i tot els productes fabricats dins de Rússia.
A més, el desplegament per al Dia de la Victòria també serà més petit que altres anys, perquè molts vehicles i unitats militars es troben desplegats a Ucraïna. És el cas dels vehicles de la Guàrdia Nacional de Rússia, la majoria dels quals estan desplegats en territori ucraïnès. A Moscou, per exemple, s’ha passat de 197 vehicles en la desfilada anterior a 131 aquest cop.