Internacional09/09/2022

Banderes a mig pal, dol nacional i repicada de campanes als països de la Commonwealth

La unanimitat en el reconeixement a la figura de la reina s'imposa, malgrat el dolorós llegat del colonialisme

Sònia
i Sònia

BarcelonaDel Canadà fins a Austràlia, els 54 estats del món que formen part de la Commonwealth, o Mancomunitat de Nacions, també estan de dol. Amb les banderes a mig pal i missatges de condol per la que va ser la cap d'aquesta associació durant els seus 70 anys de regnat, alguns d'aquests estats s'han sumat al dol oficial, com l'Índia, que ha decretat el diumenge 11 de setembre com a dia de dol nacional. I en molts casos, com a les illes del Pacífic i del Carib, les paraules i mostres públiques de dolor per la mort de la reina –expressades a les xarxes socials– es barrejaven amb el dolor pel llegat colonialista de la monarquia.

Els 10 dies de dol oficial decretats al Regne Unit se seguiran també als 15 països de la Commonwealth on Elisabet II era també cap d'estat, com el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, Papua Nova Guinea i diverses illes del Carib i del Pacífic.

Cargando
No hay anuncios

Amb la mort de la reina Elisabet II, el seu successor, el rei Carles III, s'ha convertit també en el cap de la Commonwealth, tal com la difunta monarca el va nomenar durant una cerimònia l'any 2018. També és automàticament el cap d'estat d'aquests 16 països que quan es van independitzar van optar per la monarquia constitucional i van decidir conservar la reina com a cap d'estat. En llocs com Jamaica o Antigua i Barbuda, el moviment republicà que reclama desvincular-se de la monarquia britànica ha agafat molta força en els últims temps, després que Barbados ja ho fes l'any passat. Però després de la mort de la reina el sentiment generalitzat, almenys l'expressat oficialment, ha estat el de reconeixement, admiració i dol.

Un dels missatges de condol més sentits, precisament, va ser el del primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, que amb llàgrimes als ulls va decretar el dol del seu país i va assegurar que trobaria a faltar les seves converses amb ella. "Era una de les meves persones preferides al món", va dir Trudeau, que és el 12è i últim primer ministre canadenc que ha servit sota el regnat d'Elisabet II. La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, també ha tingut paraules d'admiració per a la reina, de qui va dir que els neozelandesos la consideraven com a "mare i àvia".

Cargando
No hay anuncios

"Podem trobar consol en les paraules de sa majestat mateix: «El dol és el preu que paguem per l'amor»", va dir el primer ministre d'Austràlia, Anthony Albanese, que va destacar la "llarga vida dedicada al deure, la família, la fe i el servei" de la monarca traspassada. Fins i tot l'ex primer ministre australià Paul Keating, que durant el seu mandat va apostar per convertir Austràlia en una república, va voler expressar el seu condol i subratllar la dedicació constant d'Elisabet II al "bé comú". A tot Austràlia, aquest divendres al migdia, les campanes van sonar cada 10 segons fins a 70 vegades, una per cada any de regnat d'Elisabet II.

De forma generalitzada, els 54 governs de la Commonwealth han destacat l'estima que la reina els va mostrar durant tot el seu regnat i tots els esforços que va fer per enfortir els lligams d'amistat i comercials que representa actualment aquesta associació de països. Des de l'Índia, el país que va ser la colònia més gran de l'Imperi Britànic, el primer ministre, Narendra Modi, va lloar el "lideratge inspirador per a la seva nació i per al seu poble" que va exercir la reina. "Va personificar la dignitat i la decència a la vida pública", va dir.

Cargando
No hay anuncios

200 viatges a la Commonwealth

Des dels estats membres a l'Àfrica, tots els governs van tenir també paraules de reconeixement, com el president de Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, que va definir Elisabet II com "una figura pública extraordinària" i "un exemple noble i virtuós per al món". Uhuru Kenyatta, el president sortint de Kènia, un altre membre destacat de la Commonwealth, també va destacar el "gran dolor i profund sentiment de pèrdua" que ha deixat la mort de la monarca en el seu país.

Cargando
No hay anuncios

"Sa majestat estimava la Commonwealth, i la Commonwealth l'estimava a ella. Durant el seu regnat va viatjar més que qualsevol monarca de la història, visitant totes les parts de la nostra família de nacions", va destacar en el seu missatge de condol la secretària general de la Commonwealth, Patricia Scotland. Elisabet II va fer fins a 200 viatges a països de la comunitat que va resultar de l'antic imperi britànic, durant els seus 70 anys de regnat. Scotland va assegurar que la reina sempre va honorar la seva promesa de dedicar-se "en cos i ànima" a forjar una Commonwealth que llavors, el 1953, era definida per la mateixa Elisabet II com una "nova concepció d'associació igualitària de nacions i races que no té cap semblança amb els imperis del passat".