La BBC avisa que l'exigència de la doble vacuna per a les persones de més de 12 anys allunya el turisme britànic d'Espanya

La federació hotelera assegura que si el govern de l'Estat no reacciona farà perdre quota de mercat britànic i competitivitat

Una platja de Menorca.

Londres - PalmaL'obligatorietat que manté Espanya d'exigir a partir dels 12 anys la doble pauta de vacunació per entrar-hi des de l'estranger pot allunyar molts turistes del Regne Unit tant de les costes de les Balears com de les Canàries, segons asseguren els grans turoperadors i també algunes associacions d'hotelers.

Tant la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM) com l'Agrupació de Cadenes Hoteleres (AHC) han carregat fort contra l'obligatorietat que contempla el govern de l'Estat d'exigir la pauta completa als majors de 12 anys. Segons diuen, hi ha "absència de reacció governamental que fa perdre quota de mercat britànic, que podrà optar per altres destinacions competidores".

El cas és que la política de vacunació a Gran Bretanya ha estat molt diferent de la d'Espanya. Gairebé fins a final del 2021, per la població menor de 18 anys es va optar només per inocular una dosi de la vacuna. Aquest fet ha fet que s'hagi provocat un retard en la vacunació d'aquest sector de la població britànica. Segons les dades de l'executiu anglosaxó que va publicar cincodias d'El País, hi ha 1,1 milions de persones d'entre 12 i 18 anys vacunades, cosa que només suposa el 13%.

Així i tot, segons explica la Fehm, la situació no és tan crítica com pugui ser a les Illes Canàries. Les dades ho avalen, no s'ha arribat a les xifres de 2019, però només s'està entre un 5-10% per sota. A més, reconeixen que el ritme de reserves per l'estiu és elevat i són optimistes, i recorden que ara mateix a les Illes hi ha temporada baixa, no com a les Canàries que és temporada alta.

Les Illes Canàries en pitjor situació

La situació, segons la BBC, és especialment preocupant a les Illes Canàries, una destinació molt popular per als britànics durant el mes de febrer, quan totes les escoles del país tanquen una setmana, aquest any a partir del dilluns 14. Per entrar a Espanya des del Regne Unit, els menors de 12 anys no han de demostrar res, ni prova de vacunació ni test negatiu, però a partir dels 12 anys imperen les mateixes regles que per als adults, és a dir, "una prova vàlida que asseguri que s'està totalment vacunat".

En declaracions a la BBC, Jorge Marichal, president de l'Associació d'Hotelers de Tenerife, assegura que aquest requisit podria costar a les illes prop de 400 milions d'euros. "Això només parlant dels hotels. Però si tenim en compte l'impacte en restaurants i altres serveis, és encara superior. Per a nosaltres, el mercat britànic és un dels més importants. Cada any, quan és normal, ens visiten més de 2,5 milions de britànics. Aquesta part de l'any és molt important. Tots aquests beneficis es perdran".

Per tant, tot i les queixes del sector, no sembla que l'impacte de l'obligatorietat de la mesura en la indústria turística hagi de ser important. En alguns casos, però, agències independents asseguren que la meitat dels seus clients han canviat els seus plans o els han posposat fins a Setmana Santa. Tui, el turoperador europeu més important, ha assegurat que les reserves per a les vacances de mitjans de febrer i per a Setmana Santa són comparables a les del 2019, abans de la pandèmia. Mèxic, la República Dominicana, Cap Verd i les Canàries apareixen com les destinacions més populars per als britànics.

stats